Črna kronika

Osnovnošolska tolpa pretepla učenca, oče zgrožen nad neodzivnostjo Policije

Ljubljana, 20. 10. 2022 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
D.J., M.P.
Komentarji
0

V enem od ljubljanskih naselij je skupina petih najstnikov fizično napadla 13-letnega fanta. Pretep učenca je osnovnošolska tolpa "Gang 1107" tudi posnela in posnetek celo objavila na družbenem omrežju. Dan po incidentu je družina učenca napad prijavila tudi Policiji, a tam so naleteli na neodzivnost. Kot je povedal oče napadenega, so jim ob prijavi dejali, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo, zato bo družina z ukrepanjem morala še malo počakati. Na Policiji pa so pojasnili, da primer "ni bil dan na čakanje". "Prijavo je ob naznanilu sprejel policist na policijski postaji, ki je takoj tudi nadaljeval z zbiranjem obvestil v smeri izsleditve storilca suma kaznivega dejanja nasilništva," so zagotovili na Policijski upravi Ljubljana. Šola, na katero hodita napadeni in eden od njegovih napadalcev, pa, da bodo izvedli ustrezne ukrepe, a da napadalca vse od pretepa še ni bilo v šoli.

13-letnega osnovnošolca so napadli v petek okoli 15.30. Skupina petih napadalcev, starih približno 14 ali 15 let, je fanta pričakala v bližini šole in ga fizično napadla. Po napadu so fantu še zagrozili, da o dogodku ne sme nikomur nič povedati, "sicer bo še hujše", nam je besede napadalcev zaupal oče napadenega.

Opomba uredništva: Za objavo posnetka nasilja smo se sprva odločili po daljšem premisleku in pogovoru z družino žrtve, ki nas je prosila za objavo posnetka, saj se pristojne ustanove niso takoj odzvale na prijave družine. Potem ko so se pristojni le zganili in dogodek obravnavali z vso resnostjo, smo posnetek umaknili.

Družina je za incident izvedela šele dan po dogodku, iz videoposnetka napada, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih. Napad so v soboto prijavili policistu, ki je dejal, da bo "ukrepal takoj v ponedeljek". Ko pa je oče v ponedeljek poklical na policijsko postajo, so mu tam dejali, da policista, ki je sprejel njihovo prijavo, do četrtka ni. Zato bodo morali počakati. Družine tako ni pretresel le napad, ampak tudi neodzivnost Policije.

"Vsekakor vsako naznanjeno ali zaznano kaznivo ravnanje preiskujemo z vso resnostjo, da se odkrijejo storilci in da so slednji ustrezno procesuirani." - PU Ljubljana

Slednja je pojasnila, da primer "ni bil dan na čakanje". "Prijavo je ob naznanilu sprejel policist na policijski postaji, ki je takoj tudi nadaljeval z zbiranjem obvestil v smeri izsleditve storilca suma kaznivega dejanja nasilništva," so zagotovili na Policijski upravi Ljubljana. V okviru predkazenskega postopka so tudi že bila opravljena določena preiskovalna dejanja in zbiranje obvestil, vendar pa podrobnosti zaradi vpletenosti mladoletnih oseb ne morejo razkrivati - "tako z vidika interesa preiskave, zaščite žrtev in morebitne ponovne viktimizacije, kot tudi pravic osumljencev tovrstnih kaznivih dejanj". Prijava je bila sicer podana 15. oktobra, so dejali.

Pojasnili so še, da preiskovanje kaznivih dejanj ni delo enega policista, ampak celotne policijske enote. "V primerih, ko je to potrebno, pa pri tem sodelujejo tudi druge enote na ravni PU ali širše. Za vodenje preiskave se praviloma določi konkretnega policista, v primeru njegove daljše odsotnosti pa se vodenje preiskave dodeli drugemu," so dejali ter ob tem potrdili, da se je sicer v konkretnem primeru svojec oškodovanca po telefonu zanimal za potek preiskave, a je poznal le priimek policista, ki je sprva prejel prijavo. "Dežurni policist svojcu po telefonu ni mogel posredovati druge informacije kot to, kdaj dotični policist dela," so povedali in dodali, da zaradi narave dela dežurni policist ni seznanjen s podrobnostmi o vsaki obravnavani zadevi ali preiskavi, da pa lahko strankam nudi osnovne informacije.

Medvrstniško nasilje (slika je simbolična).
Medvrstniško nasilje (slika je simbolična). FOTO: iStock

"Tisti, ki vodi preiskavo, tudi najbolj pozna posamičen primer in tudi lahko poda najbolj relevantne informacije oškodovancem, oziroma sodeluje z žrtvami," so še razložili na PU Ljubljana ter da se o posamičnih fazah preiskave, ko ta še poteka, praviloma oškodovanca ne obvešča, razen če bi bilo to potrebno zaradi zaščite žrtve ali bi bilo sodelovanje oškodovanca nujno za potek preiskave. "Praviloma pa je oškodovanec vedno obveščen, ko se odkrijejo osumljenci oziroma pred podajo kazenske ovadbe na sodišče." Razumeti pa da je treba, da tudi interes preiskave terja določeno mero zaupnosti in da podrobnosti o poteku ne morejo pojasnjevati.

Po besedah očeta napadenega, pa naj bi njegovega sina še bolj kot udarci bolel posnetek napada, ki je zakrožil po družbenih omrežjih. Pretep 13-letnika je namreč skupina tudi posnela in objavila na splet, tam pa so ga videli njegovi sošolci. 

Oče je sicer povedal, da je sin trenutno že bolje. K njegovemu okrevanju je pripomogla podpora družine in sošolcev, ki so se po besedah očeta "vsi postavili na sinovo stran". Prav tako je fantu zelo pomagala šolska psihologinja. O napadu je družina namreč obvestila tudi sinovo šolo, saj sta z enim od napadalcev sošolca. Po besedah očeta so v šoli takoj ukrepali.

Na šoli priznavajo, da z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da je bil njihov učenec žrtev nasilja izven šole. "Oče žrtve je v pogovoru izrazil sum, da je eden izmed naših učencev organizator tega nasilja," je za naš portal dejal ravnatelj šole. Proti napadalcu, ki je učenec osnovne šole, bodo izvedli disciplinske ukrepe, a čakajo, da se ta vrne v šolo. Vse od napada ga namreč k pouku še ni bilo.

"Takoj po seznanitvi o dogodku je pomočnica ravnatelja učenca, ki je bil napaden, pospremila v razred, kjer sta se skupaj z razredničarko o dogodku pogovorila s sošolci. Pogovora z morebitnim organizatorjem napada še ni bilo mogoče izvesti, saj so učenec in njegovi starši v tujini," so pojasnili na šoli. Kot je sporočil ravnatelj, so na šoli izvedli tudi dodatne pogovore s sošolci in v skladu s Pravili šolskega reda pričeli s postopkom izreka vzgojnega opomina.

Starše devetošolcev je ravnatelj ljubljanske šole v torek tudi obvestil, da nasilni dogodek izven šole obravnavajo za to pristojne službe, prav tako pa tudi šola sama. Dejali so, da bodo za učence poiskali strokovno pomoč v sodelovanju z Društvom za nenasilno komunikacijo. "Na šoli izvajamo različne preventivne dejavnosti, ki prek projektov na razrednih urah v skladu z Letnim delovnim načrtom šole in Vzgojnim načrtom potekajo čez celotno šolsko leto. Opredeljena je tudi ničelna toleranca do vseh oblik nestrpnosti, diskriminacije in nasilja," je dodal ravnatelj šole.

'Gang 1107'

Napadeni in eden od napadalcev sta sošolca. Včasih sta se dobro razumela, potem pa naj bi med njima zaradi ljubosumja prišlo do manjših nesporazumov, nam je zaupal oče. Nato pa je napadalec naročil svojim znancem – skupini nepridipravov, ki so si nadeli ime "Gang 1107" –, naj fanta pretepejo.

Vendar pa bi lahko po nekaterih predvidevanjih šlo tudi za napad na podlagi nacionalne identitete. Napadalec naj bi sicer še isti dan med poukom telovadbe ostalim sošolcem kazal nož in govoril, da bo po pouku napadel sošolca.

Skupina mladoletnikov naj bi bila nasilna že prej. Kot smo izvedeli, naj bi napadli še enega učenca iz iste osnovne šole, ki so mu po napadu še obrili glavo. Fanta so tako prestrašili, da do trenutnega incidenta o dogodku ni upal povedati nikomur. Lokalna skupnost pa mladoletno zločinsko skupino povezuje še z drugimi kaznivimi dejanji ustrahovanj, napadov in tatvin.

Šola sicer zagotavlja, da o morebitnih predhodnih napadih ni bila obveščena. O tokratnem pa jih je najprej prek klica obvestil oče napadenega učenca, kasneje pa so se z učencem in njegovimi starši sestali, kjer so si ogledali tudi posnetek nasilja.

Kakšna kazen grozi nasilnežem?

Policija medtem nadaljuje zbiranje potrebnih obvestil in o tem obvešča Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. V kolikor bodo ugotovili, da je storilec mlajši od 14. let in je storil protipravno dejanje (po 21. členu Kazenskega zakonika ne more biti storilec kaznivega dejanja) bo Policija podala poročilo na Okrožno državno tožilstvo, izvedli pa bodo tudi druge preventivne ukrepe, da se takšna dejanja ne bi ponovila.

Kazni so določene v Kazenskem zakoniku ter so odvisne od posamičnega primera glede na pravno kvalifikacijo. "V danem primeru, ko gre za sume kaznivega dejanje nasilništva po 296/II členu, saj je dejanje storilo več oseb, je zagrožena kazen do treh let zapora. V kolikor je storilec starejši od 14. let, je mlajši mladoletnik in za svoje dejanje odgovarja po kazenskem zakoniku. Mladoletniku se lahko izreče vzgojni ukrep," so sporočili s PU Ljubljana.

Policija lahko izvrševanje kaznivih dejanj prepreči tudi s prisotnostjo na terenu. V okolici šol je zaradi medvrstniškega nasilja Policija po zmožnosti večkrat prisotna, so zagotovili na ljubljanski policijski upravi. "V primeru, ko prihaja do več kaznivih dejanj na enem območju, se okrepi tudi preventivna dejavnost policije na tem območju," so še sporočili ter dodali, da ob tem vse žrtve kaznivih dejanj ter tudi ostale osebe, ki imajo informacije o kakršnih koli dejanjih z elementi nasilja ali tudi drugih kaznivih ravnanjih, da o tem obvestijo Policijo.

Oglasila se je tudi mama iz okolice Novega mesta

Z medvrtsniškim nasiljem se otroci soočajo že kmalu po vstopu v šolo. Oglasili so se tudi drugi starši, ki trdijo, da je medvrstniškega nasilja vse več. "V prejšnjem mesecu se je v eni izmed osnovnih šol v okolici Novega mesta zgodil poskus posilstva , v šoli so našli orožje, nekje je tri leta starejši otrok 11-letnike seznanjal s različnimi spornimi praksami, pripovedoval o umoru, jih seznanjal z drogami," je povedala sogovornica, ki ni želela biti imenovana. Za 24ur zvečer je povedala tudi, da je prejšnji mesec v šoli prišlo tudi do pretepa. Otroke je v šoli strah, še dodaja mama.  

Direktorica centra za socialno delo Dolenjska in Bela krajina Irena Kralj je ob tem izpostavila, da otroci odraslim večkrat ne povedo, da so žrtve nasilja, saj se bojijo odziva vrstnikov. Nasilje je vse bolj pogosto tudi na spletnih omrežjih. "Dejstvo je, da so stvari na telefonih skrite in se kasneje zaznajo," je poudarila.  

Ob tem mati iz Novega mesta in oče iz Ljubljane menita, da se šola ne potrudi dovolj, da bi nadlegovanje prekinila Pri Novemu mestu so starši otroke zato en dan protestno pustili doma, šola se je nato le odzvala z varnostnikom, nasilnega otroka pa so izključili.  

A kaj, če otrok za seboj za zaščito nima niti šole niti staršev?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja