ČRNA KRONIKA

Osumljen ponarejanja denarja, okoristil se je za dva tisočaka

Maribor , 23.09.2022, 16:46 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Mariborski kriminalisti preiskujejo več kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Storilec je v treh različnih primerih unovčil skupno 42 ponarejenih bankovcev po 50 evrov. Bankovce je nato uporabil pri nakupih igralne konzole in motornega kolesa, za katera se je dogovoril prek spleta. En bankovec je unovčil pri dostavljavcu hitre hrane. Zoper osumljenca je podana kazenska ovadba.

Bankovce naj bi unovčil med 14. in 17. septembrom na območju Maribora. S temi kaznivimi dejanji je osumljenec pridobil protipravno korist v višini 2100 evrov. Pri moškem so policisti opravili hišno preiskavo in zasegli skupno 17 bankovcev v apoenih po 50 evrov ter po en bankovec v apoenih po 200, 100, 20, 10 in 5 evrov.  Sumijo, da so ti ponarejeni. 

Med hišno preiskavo so policisti našli več bankovcev, za katere sumijo, da so ponarejeni.
Med hišno preiskavo so policisti našli več bankovcev, za katere sumijo, da so ponarejeni. FOTO: PU Maribor

V sklopu preiskovalnih dejanj so policisti opravili hišno preiskavo pri še enem osumljencu z območja Maribora. Med preiskavo so zasegli določene predmete, za katere sumijo, da so bili ukradeni. Moška sta tako osumljena tudi storitve več kaznivih dejanj velike tatvine. 

Policisti so med hišno preiskavo našli tudi več ukradenih stvari.
Policisti so med hišno preiskavo našli tudi več ukradenih stvari. FOTO: PU Maribor

Policisti še iščejo lastnike predmetov, zato te pozivajo, naj se javijo na PP Lenart. Prav tako pa občane opozarjajo, naj bodo pozorni pri poslovanju z gotovino, saj je v obtoku morda še vedno več ponarejenih bankovcev. 

Policisti pozivajo lastnike ukradenih stvari, naj se javijo.
Policisti pozivajo lastnike ukradenih stvari, naj se javijo. FOTO: PU Maribor

Kako prepoznati ponarejeni bankovec? 

"Za prepoznavo pristnosti denarja običajno ne potrebujemo kakšnih posebnih tehničnih pripomočkov. V večini primerov zadošča, da bankovec pogledamo, otipamo in ga obrnemo proti viru svetlobe," sporočajo policisti. 

Primer ponarejenega denarja. Policisti občane pozivajo, naj bodo pazljivi – v obtoku so še lahko ponarejeni bankovci.
Primer ponarejenega denarja. Policisti občane pozivajo, naj bodo pazljivi – v obtoku so še lahko ponarejeni bankovci.FOTO: iStock

"Ponarejene bankovce lahko prepoznamo po reliefu, saj ga velikokrat nimajo. Ko bankovec pogledamo proti svetlobi, postanejo vidni portretni vodni znak, varnostna nit (pri večjih vrednostih še portretno okence). Ko bankovec nagibamo naprej in nazaj, na srebrnem traku opazimo
portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki," so še pojasnili policisti. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.