Črna kronika

Dva zaslišali, enega izpustili

Ljubljana, 22. 07. 2010 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./B.K./V.L.
Komentarji
16

Preiskovalni sodnik je dva od sedmih pridržanih, ki so osumljeni tihotapljenja cigaret, že zaslišal. Enega je izpustil na prostost, saj je ocenil, da ni pripornih razlogov.

Včeraj so kriminalisti in policisti na območjih več policijskih uprav v Sloveniji opravili 26 hišnih preiskav zaradi suma storitev kaznivih dejanj s področja organizirane in gospodarske kriminalitete. Pri preiskavah, ki so potekale tako na sedežih državnih organov kot tudi v zasebnih hišah, so sodelovali kriminalisti uprave kriminalistične policije na GPU, nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalisti ter policisti policijskih uprav.

"Prostost smo odvzeli 17 osebam – v policijskem pridržanju je trenutno še 10 oseb. Od tega jih bo sedem po izvedenih preiskovalnih aktivnostih privedeno k preiskovalnemu sodniku," so sporočili s policije.

S carinske uprave so takole vklenjenega odpeljali enega zaposlenega.
S carinske uprave so takole vklenjenega odpeljali enega zaposlenega. FOTO: POP TV

Na potezi je torej preiskovalni sodnik, ki bo odločil, koliko pridržanih bo ostalo v priporu. Danes je že zaslišal dva osumljena, enega je izpustil na prostost, saj je ocenil, da ni pripornih razlogov. Priporni razlogi, na katere tožilci ciljajo, so uničenje dokazov in ponovitvena nevarnost.

Policijsko pridržanje lahko traja največ 48 ur. V tem času ima policija čas, da zbere vse potrebne dokaze, da te osebe s kazensko ovadbo v dogovoru s tožilcem izroči preiskovalnemu sodniku, ki potem zanje bodisi odredi pripor bodisi jih izpusti na prostost.

Cariniki pomagali tihotapiti cigarete?

Po neuradnih informacijah je okoli 100 policistov in kriminalistov preiskovalo carinski urad v Ljubljani. Preiskovali so eno večjih hudodelskih združb pri nas, ki je prek Slovenije tihotapila cigarete.

Dva uslužbenca carine naj bi mafijskim združbam vračala zasežene cigarete.
Dva uslužbenca carine naj bi mafijskim združbam vračala zasežene cigarete. FOTO:

Sumili naj bi dva uslužbenca carine, da mafijskim združbam vračata cigarete, zasežene v carinskih postopkih in namenjene uničenju. "V širši policijski akciji je bila opravljena tudi hišna preiskava v carinskem uradu Ljubljana, in sicer v pisarni enega od carinskih uslužbencev. V zvezi s tem so pridržali enega carinskega delavca, zaposlenega v tem uradu. Več informacij o natančnih razlogih in drugih okoliščinah nimamo in jih bomo javnosti posredovali takoj, ko bo zaključena policijska preiskava in bo znanih več dejstev," je pojasnil Tadej Jeras, namestnik predstavnice za stike z javnostmi na Carinski upravi RS.

Sicer pa se še vedno ni pojasnjeno ali sta bila carinska uradnika pripadnika kriminalne združbe ali sta se z njimi povezala poznejne, ker ju je premamila skušnjava. Bo pa menda tožilka na vsa ta vprašanja odgovarjala že jutri.

Akcija je bila sicer rezultat večmesečnega kriminalističnega preiskovanja in naj bi vsebovala tudi posebne preiskovalne metode – sledenje in prisluškovanje.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
23. 07. 2010 13.27
Ne se norčevat, poglejte kakšen standard ima večina carinikov in to samo s 900 € plače.
ssdnzalo
23. 07. 2010 09.33
Danes ukradeš 50€ ali 100€, ter greš takoj za par mesecev v pripor in arest... Če pa danes kradeš in kradeš, ter si nakradeš miljone, pa si svoboden državljan v pravni državi !!! TO JE NAŠA SLOVENIJA !!!
pika poka ježek
23. 07. 2010 08.19
Gospodarstvu so pomagli, sedaj pa jih zapirajo. Nehvaležnost in ignoranca oblasti pa takšna.
sandi101
23. 07. 2010 00.00
Spet ulovili male ribe ... Nič kaj posebnega!
maksek
22. 07. 2010 22.37
BOM NEHAL KADITI
Drejc MB
22. 07. 2010 22.20
To je naša država, kriminalce dajmo spustit, da bodo lahko utišali priče in življenje gre lepo dalje...... to je naš mehkužni pravosodni sistem...
volkovleo@yahoo.com
22. 07. 2010 22.18
Saj to je to. Neka strašna kriminalna združba je to... Na leto so zaslužili par tisoč €. Tisti vsi prikoritniki, ki kradejo milione, teh ni. Vedno je bilo tako v naši državi-lovilo se je male, ki so si poskusili malo popravit mesečni dohodek. Tiste prave, ki pa bodo spravili državo na kant, teh pa ni nikjer. In za to rabili strašne kriminaliste, nacionalni preiskovalni biro in ne vem kaj še. Saj prav, da se odkrijejo tudi take nepravilnosti, ampak prvo naj pospravijo pri velikih lopovih in pokažejo vzgled, potem pa naprej. Lepo je nekdo pred mano napisal nižje uradnike še ujamejo in se prikazujejo kot veliki uspeh. Kje so pa visoki uradniki, ki kradejo milione????
Buena Vita
22. 07. 2010 19.52
MANJ NAJ DRŽAVA GOLJUFA,,POTEM MALI ČLOVEK TUD NEBO KRADEL
Buena Vita
22. 07. 2010 19.51
ne me farbat,,samo dva carinika da sta zraven- to sta dva naštimana pečena odojka,veliki merjasci,šefi policij in liderji politike pa na počitnice s vsemi zaslužki,BRAVI KAJ MISLITE DA SMO FOLK TAKO ZATELEBLJENI IN VERJAMEMO CICI-ZGODBICAM
Jimi1
22. 07. 2010 19.49
Hja takšne zadeve se ne bi dogajale, če bi "obubožana država" za polnjenje svoje prazne malhe zaplenjene cigarete, alkohol, ponaredke itd... namesto uničenja raje (s dodanimi trošarinami) prodajala na trgu, morda celo v zato specializiranih trgovinah, kot so bili nekoč schoopi... Uničevanje zaplenjenih artiklov je tako materialno gledano neumno, iz vidika trošarin gledano pa kar vabi po preprodaji za lastni žep naprej, kar se seveda ves čas dogaja...
am_staff
22. 07. 2010 17.21
Uboga država, spet jih ne boš obtožola v skladu zakonskih določil, kar bo imelo za posledice velike odškodnine. Živi bili, pa videli.
Dante123
22. 07. 2010 15.52
zakaj za te cigarete tako delajo ker pač ni država nenasitena pobrala davka in je joj kaj pa tiste firme ko je država lastnik pa ni plačevala dajatev za delavce inse sedaj ne morajo upokojit koga pa bodo tu zaprli in ga gnali z lisicami v zatvor kot smo videli včeraj to je velika sramota potem bi lahko bavčarja in šrota privezali z lisicami za noge in glavo ah mogoče bpa je ta gospod kaj preveč vedel zato so ga pa morali spravit malo na hladno ampakžal mi ga je jaz še bom vedno kadila cigarete pa si bom kupila tam kjer so cenejši malo sem preglasna in enkrat sem že plačala davek za to mogoče bom zopetmislim pa da ta človek ni nobenemu nič ukradel
pinek
22. 07. 2010 14.17
se vidi da je kriza in manjka denarja če so zaradi korupcije začeli preganjat nižje državne uradnike; me zanima kakšna kriza mora nastopit da se bodo začeli ukvarjat s korupcijo na višjem nivoju zakaj pa bi cigarete uničevali; kaj ni boljše da se z njimi še ekrat zasluži
Socialisti?ni kulak
22. 07. 2010 14.01
super polcija, da preganjaš in odkrivaš tipsone kot je ta na sliki, ki ga vsi v domžalah poznamo. jaz bi samo to rekel, ali tipi kto je ta res ne pomislijo, ko se v to spuščajo kaj to potegne za sabo, a res ne vejo, da jepot goljufije kratka in da jim pridejo na sled prav hitro. a ne pomislijo, kako se sedaj počutijo žena in otroci, bratje, sestre, starši, ko gledajo tv in vidijo svojega očeta vklenjenega, sodelavci, ki pošteno delajo in jih take podgane prevarajo in jim prizadenejo toliko bolečin....prav je, da jih peljejo vklelnjene pred kamerami, upam, da bo uzagotovo sedel vsaj en čas
Nad.oblaki
22. 07. 2010 14.00
Glede na to, da že skoraj vsak teden polušamo o uspešnih kriminalističnih akcijah po vsej državi, lahko sklepamo, da je Slovenija prepreltena z Balkanskimi narkokarteli in tihotapci vseh vrst... verjetno se piramida organiziranega kriminala po dolgih letih podira (s pomočjo FBI, seveda).
fjozef
22. 07. 2010 13.14
Podpiram take članke in fotografije na katerih se vidi oseba, ki je v postopku. Na glas je treba povedati in imenovati poštenjake, ki niso krivi, dokler jih ne obsodijo. če bi bilo tako, bi bilo manj takih lopovskih dogodkov.