Črna kronika

Otroci s posebnimi potrebami poldrugo uro čakali na zaključek policijske kontrole

Lukovica, 18. 01. 2019 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na postajališču Lukovica so policisti ustavili avtobus za otroke s posebnimi potrebami. Rutinska policijska kontrola se je zaradi nepravilnosti zavlekla v poldrugo uro. Ravnateljica meni, da bi policisti lahko postopek opravili hitreje, a ti poudarjajo: "Nikakor ni šlo zgolj za banalni prekršek, našteli smo pet kršitev."

Policija
Policija FOTO: POP TV

Na avtocestnem postajališču v Lukovici so policisti v torek med redno policijsko kontrolo ustavili tudi avtobus za otroke s posebnimi potrebami in njihove spremljevalce.

Ker so policisti naleteli na več nepravilnosti, se je sicer rutinska policijska kontrola avtobusa "sprevrgla v poldrugo uro trajajoče čakanje", je poročal spletni portal sobotainfo.com

Ravnateljica Osnovne šole IV Murska Sobota Metka Rovšek Kuharič je ob tem prepričana, da bi bili lahko policisti med opravljanjem nadzora bolj življenjski in bi lahko postopek opravili hitreje.

"Kar poldrugo uro je 40 otrok s posebnimi potrebami, med katerimi so bili tudi gibalno ovirani, čakalo na zaključek postopka zaradi nepravilno nameščene označitve za prevoz skupine otrok. Ta je bila namesto na levo stran vozila nameščena na desno stran, kar ni v skladu s prilogo pravilnika o delih in opremi vozil, ki natančno določa obliko označitve," piše sobotainfo.com.

Spremljevalci otrok so o dogajanju na počivališču obvestili tudi ravnateljico šole, ki se je obrnila na policijo, a jim naj ne bi uspela pojasniti, zakaj je dolgo čakanje za otroke s posebnimi potrebami, ki potrebujejo nego, zdravila in previjanje, tako mučno. Eden od negovalcev je povedal, da je bilo dolgotrajno čakanje zelo naporno predvsem za otroke, ki so na vozičkih.

Policisti bi lahko bili med opravljanjem nadzora avtobusa bolj življenjski in bi upoštevali to, kakšni potniki so na njem, še posebej zaradi dejstva, ker ni bila ogrožena varnost otrok, meni ravnateljica in dodaja, da vodstvo šole razume, da so policisti opravljali le svojo službo, a menijo, da bi kljub temu lahko postopek opravili hitreje.

Ustavljanje prometa
Ustavljanje prometa FOTO: Aljoša Kravanja

 Pojasnilo policije: pri vozniku ugotovljenih več nepravilnosti

"Želite, da dopuščamo, da otroke vozijo vozniki, ki pri sebi nimajo potrebne dokumentacije, s pomanjkljivo predpisano opremo in z neustreznimi zapisi na tahografu? Nikakor ni šlo zgolj za banalni prekršek, našteli smo pet kršitev," pa na kritiko odgovarjajo policisti.

Ob 12.45 so policisti opazili avtobus, kjer so policisti že na pogled ugotovili manjšo nepravilnost, je sporočila vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije Vesna Drole. Ker so policisti posumili, da gre za organiziran prevoz otrok, pri katerem veljajo najvišje mere varnosti, so zaustavili vozilo in izvedli nadzor nad potrebno dokumentacijo in opremljenostjo vozila. "Policisti so ugotovili, da voznik opravlja prevoz skupine otrok v cestnem prometu, pri čemer je bilo ugotovljenih več nepravilnosti, ki so povezane s kršitvami predpisov na področju varnosti cestnega prometa," pojasnjuje Droletova.

Zoper voznika so bili na podlagi ugotovljenega stanja izvedeni ustrezni ukrepi, poleg tega je zoper pravno osebo začet hitri postopek.

Na kraju nadzora je bila tudi pooblaščena oseba (inšpektor) Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo (IRSI), ki je prevzel postopek od policije v zvezi z delovanjem tahografa. Ta je prav tako ugotovil nepravilnost pri beleženju podatkov in izvedel ustrezni postopek.

Policisti so nadzor izvajali približno 40 minut, potem je postopek prevzel inšpektor IRSI. "Tukaj moramo povedati, da so policisti vedeli, da gre za prevoz otrok s posebnimi potrebami. Policisti so med postopkom korektno sodelovali s spremljevalci, pri čemer poudarjamo, da je bil avtobus zaustavljen in kontroliran na počivališču Lukovica (kjer so zagotovljene sanitarije, restavracija) in ne na mestu, kjer navedenega ne bi bilo, potnikom pa v nobenem trenutku ni bilo z ničemer omejeno gibanje," dodajajo na Policiji.

"Kadar so v cestnem prometu udeleženi otroci, morajo biti deležni posebne pozornosti vseh drugih udeležencev v prometu. Zavedati se moramo, da so otroci med najbolj ranljivimi udeleženci cestnega prometa, po številu smrtnih žrtev pa še posebej, kadar se vozijo kot potniki v motornih vozilih," poudarjajo na Policiji.

Vozila za prevoz skupin otrok (na primer v šolo in iz nje, na šolske izlete, ekskurzije, treninge …) morajo zato izpolnjevati več posebnih pogojev. Stroga pravila veljajo tudi za voznike, ki prevažajo skupine otrok oziroma upravljajo z vozili za njihov prevoz. "To pa pomeni, da morajo delodajalci povečati kontrolo nad vozniki in izpravnostjo vozil, s katerimi se opravlja prevoz otrok v prometu," še pravi Droletova.

Pri ugotovljenih tovrstnih prekrških ima policija po njenih besedah ničelno toleranco. Nadzori nad temi vozili so in bodo še bolj skrbni in natančni, to pa zgolj in samo za zagotovitev varnosti in varne udeležbe najšibkejših udeležencev v prometu.

Postopek policistov na kraju je potekal strokovno in zakonito, z upoštevanjem vseh načel, predvsem načela sorazmernosti, taktičnosti in hitre izvedbe postopka, zaradi česar je postopek trajal najkrajši možni čas in brez zavlačevanja. Pri tem pa je pomembno, da v primeru, da bi se prevoz izvajal skladno s predpisi, bi postopek trajal največ deset minut, dolžina postopka pa je bila sorazmerna s številom kršitev prevoznika, še razlaga vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
20. 01. 2019 13.26
+9
Želi ravnateljica pozornost? Imajo urejen prevoz z prevoznikom in on bi moral priskrbeti nadomestni prevoz ali pa ravnateljica poklicati drugi avtobus in stroške bremeniti tega prevoznika, ki mu varnost očitno ni vrlina. Hipotetično bi se avtobus lahko pokvaril in kaj tedaj? Drugi avtobus. Če avtobus ni v brezhibnem stanju, nima kaj početi na cesti. Tu sta šofer-prevoznik in ravnateljica zatajila, ne policija.
orel?ek
20. 01. 2019 11.43
+1
Naši miličniki so se spet izkazali. Ujeli so strašnega, nevarnega prekrškarja. Kar uro in pol je trajalo, da so ga obvladali in rešili naše otroke.
mikitr
19. 01. 2019 19.37
+3
Ja no,predstavljajte si poln avtobus zdravih mlajših otrok,bili bi nemirni,vsekakor pa je treba zagotoviti varnost izven avtobusa,da se ne bi zgodilo kaj nepredvedljivega.Kaj šele otroci,ki so malo drugačni,lahko bi avtobus spustili naprej ,če je bil tehnično primeren,postopek pa opravili v postopku ob parkiranju.
deltex
19. 01. 2019 12.50
-3
Ob tej zgodbi me zanima, ali imajo invalidne osebe pri prečkanju meje prednost, ali morajo lepo čakati v koloni? Bi recimo ta isti avtobus pri vstopu na Hrvaško ali v BIH obravnavali prednostno? Ker tam so lahko čakalne dobe kar konkretne...
Ramzess
19. 01. 2019 18.19
+2
Čemu le, pravila so vse enaka, le rešilno vozilo na nujni vožnji ima prednost.
deltex
19. 01. 2019 12.46
+14
Se mi je zdelo, da ni šlo zgolj za tablo, kot ste navajali včeraj...bolje rečeno povzemali po sila rumenem portalu sobotainfo, ki ni ravno verodstojen medij...verjamem, da je bila kontrola neprijetna, a če so pri vozniku našli hude kršitve, je prav, da ga kaznujejo, sicer bo naslednjič isto. In zdaj si predstavljajte, da policisti voznika spustiju, malo kasneje pa se zgodi nesreča...joj, kako bi (spet) pljuvali po policiji. Bi pa prosil 24 ur, da ne naseda nekim lokalnim medijem in ne objavlja zavajajočih zgodb, dokler jih ne preverijo.
disorderliness
19. 01. 2019 11.55
+10
Je pa zanimivo, da so policaji porabili 5 dni, da so iz te blamaže sestavili konstrukt, ki pušča na vseh koncih in krajih. Človek bi še razumel, da neki policaj sploh ni človek, ampak nekaj drugega, ampak vso to zagovarjanje takih postopkov z vrha policije, Vesna Drole, Ivan Kapun... Mislim, da sta mnogo povedala le o sebi in ničesar o družbi in njenih posameznikih. Nista vredna niti centa plače, ki jo dobivata, niti litra zraka, ki ga vdihneta.
disorderliness
19. 01. 2019 11.17
+0
Čeprav sem bil včeraj sarkastičen, ker na 24ur niste pisali o tem dogodku, se vam pa danes resnično zahvaljujem za to objavo. Portal je za to, da se zve. Hvala, ker ste se odzvali.
Ramzess
19. 01. 2019 11.02
-15
Ne vem zakaj tolikšno sklicevanja na otroke invalide, za povrh s presplošnimi izrazi, nenazadnje mora vsak invalid v prekršku počakati, da policaj zaključi zadevo, s to izjemo, da od invalida ne zahteva da mora izstopiti iz avta. Dejstvo je da zgodba ni povsem jasna niti celotna. Kaj bi bilo, če se neka starša z več majhnimi otročiči pritoževala ker sta morala čakati, češ ker imata pa več majhnih otrok, da morda preveč pedantni policaji opravijo svoje delo.
disorderliness
19. 01. 2019 12.16
-7
Prav za to se gre. Policaji torej povsem neupravičeno zaustavljajo ljudi, invalide, tiste, ki želijo pravočasno priti v službo, do zdravnika, do FURSa, tiste, ki želijo opraviti neko delo, dostavo, tiste, ki potrebujejo ta čas, da lahko preživijo, da lahko plačajo davke.
disorderliness
19. 01. 2019 12.24
+8
Primer. Policaji in so-banda delujejo takole. Zaprejo avtocesto, ves promet preusmerijo na počivališče, kjer se vrši kontrola vinjet, carina in policajske zadeve. To se godi vse po zakonu. Če ste voznik službenega kombija pa nastane problem. Čeprav imate vinjeto, ne goljufate z gorivom, imate prazen kombi, vse je tako kot mora biti, imate problem. Tam vas lahko zaustavijo in pričnejo s kontrolo, vinjete, goriva, papirjev in papirčkov, tehtajo vozilo... ni da ni. Znajo vam ukrasti kar debelo uro, ne glede kaj prav ta ura pomeni za čas dostave ali opravljene storitve. Skratka, več kot "racije" povzročijo gospodarske izgube, bolj "uspešnejši" so njihovi izvajalci.
KVAJSTABO
22. 01. 2019 16.06
Tako delajo tudi pri sosedih (A) .... Bila sva dva v kombiju in samo eden brezrokavnik... kazen je bila 15.-€. Skratka, vsaka glava svojo opremo.
Ramzess
19. 01. 2019 10.49
-3
Sicer pa je vprašanje zakaj so policaji rabili dve uri pol zaradi domnevno ene označbe, ki je menda bila nameščena na napačno stran, čeprav bi prevoznik invalidov mora ja vedeti kam se kakšna ustrezna označba namesti. Nekako dvomi, da je šlo zgolj za eno tablo, še nekaj drugega je moralo biti, sedaj pa se odrasli izgovarjajo na hendikepirane otroke, češ koliko časa so morali čakati. Naj bodo vsaj toliko fer in priznajo kaj vse je šlo narobe, starše otrok bo to gotovo zanimalo.
Diebaumaister
19. 01. 2019 10.48
+14
Še en dokaz da v Slo. ni vicev od policajev ampak je vse res.
Ramzess
19. 01. 2019 10.46
-15
"Eden od negovalcev je povedal, da je bilo dolgotrajno čakanje zelo naporno predvsem za otroke, ki so na vozičkih." Kakšnih vozičkih, glede na to da so ves čas na njih, saj so odvisni od njih, praktično ne more biti naporno (prenaporno), ker morajo biti že vajeni. Zdi se mi da se odrasli želijo izvleči na račun hendikepiranih otrok. Pa tudi sicer je prispevek precej nejasen glede stanja otrok., ipd. zato slika ni dogajanja ni jasna.
cirenij
19. 01. 2019 10.51
+26
Spravi se ti ali tvoj otrok, gibalno oviran in bolan v voziček in sedi na avtobusu več kot uro in pol. Mogoče se ti kdaj posreči? Ne poznaš problemov bolnih, moral jih boš doživet, da boš razumel.
Ramzess
19. 01. 2019 11.51
+5
Kaj je s tabo, vozijo se dlje, v čem je problem. Pač mi všeč da odrasli svoje težave rešujejo, skušajo rešiti preko njih. Mimogrede, invalidnost mi ni tuja.
DuhSaSjekirom
19. 01. 2019 10.43
+35
Z ukinitvijo Kadetske Šole za policiste je slovenska politika zabila še zadnji žebelj v krsto Policije. Pred tem so ukinili beneficiran delovni staž. Zmanjševali in lajšali so pogoje za policista iz leta v leto. DAnes v policijo vlačijo ljudi že z borze za delo, medtem ko sem 90 leta kri scal na sprejemnih izpitih kot 14 letnik med 1100 kaniddati za 150 izbrancev. Poklic policista je bil včasih plačan in spoštovan poklic, s slabšanjem pogojev pa v vrste policije ima prost vstop veliko slabega in neprimernega kadra. Specialna enota zadnja leta še ene učne slupine ne spravi skozi ker je katastrofa in ni pravih ljudi. Žal bostanje še slabše ker so bodo kmalu začele prve upokojitve kadetov po ukinitvi benefikacije, ostali pa bodo šnel kurs policisti. Hvala za branje in srečno Slovenci.
Ramzess
19. 01. 2019 10.43
+12
V čem je problem, pa saj policaji ves čas trdijo, da smo pred zakoni vsi enaki, razen velikašev.
Ramzess
19. 01. 2019 10.42
+0
Kaj zdaj je bila sporna oblika označbe (okrogla, štirioglata, trikotna) ali stran namestitve označbe (levo, desno, ...), ni namreč to isto.
Desnica boli
19. 01. 2019 10.41
+32
To so bli pa sigurno policaji s posebnimi potrebami.
bublika
19. 01. 2019 10.53
+4
dobro so se počutili med svojimi pač.....
dajno
19. 01. 2019 10.40
+47
Zaradi ene table nameščene na drugi strani uro in pol zajebancije, Romuni, Bolgari pa z neizpravnimi tovornjaki mimo... Bravo!
cirenij
19. 01. 2019 10.33
+35
Sicer je zakon eno. Zaradi tiste butaste table. Ampak kje je tu pamet državnih organov? Večkrat bi se morala uporabljat zdrava pamet in delat po vesti. Sramota! Vem, kako je bilo nekoč, ko si lahko uporabil tudi svojo pamet in delat po svoji vesti. V zadovoljstvo ene in druge strani.
kapetan
19. 01. 2019 10.33
+35
Lep primer ko se policina izživlja z malim clovekom in ne z tistimi z katerimi naj se bi. Ma v Tacnu se po novem ucijo masiraj siromaka (gibalno omejenega) namesto kriminalcev? Bravo. Res bravo. Lahko bi zadevo popisali in pustili otroke naprej pa naj se potem ukvarjajo z prevoznikom. Res pohvalno ne rabi dodatnega komentarja.
D3MoN
19. 01. 2019 10.31
+7
Sloveenijaaa od koood lepoote tvoojeeee
Samo?lovek
19. 01. 2019 10.29
-28
Nadzor je nadzor, če ste normalen, manj normalen, moten, z downovim sindrom itd. Nehajte jamrat nonstop. Pravila veljajo za vse enako.
elrocco77
19. 01. 2019 10.49
+12
JA sej noben ne prav da ne, sam 2 faking uri in pol no..... A sploh veš kako težko je krotit ljudi s posebnimi potrebami !!! Oni ne razumejo da tabla ne sme biti na levi ampak na desni npr.
Samo?lovek
21. 01. 2019 13.28