Črna kronika

Otrok ostal zaprt v vročem avtomobilu, kljub hitremu posredovanju umrl

Sv. Lovrenc, 20. 06. 2023 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Svetem Lovrencu se je zgodil tragičen dogodek. Otrok je ostal zaprt v osebnem vozilu na soncu in kljub hitremu posredovanju mimoidočega na kraju dogodka umrl. Policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, mami in njenemu partnerju so že odvzeli prostost. Po naših neuradnih informacijah gre za dečka, ki ni bil star niti še dve leti. Gre sicer za prvi tovrstni smrtni primer v Sloveniji doslej.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'To kar se je zgodilo v naši vasi, naj se ne zgodi nikoli'
    02:32
    Iz 24UR: 'To kar se je zgodilo v naši vasi, naj se ne zgodi nikoli'
  • Iz 24UR: Otrok umrl v avtu
    01:50
    Iz 24UR: Otrok umrl v avtu
  • Iz 24UR: Tragedija v Svetem Lovrencu
    00:30
    Iz 24UR: Tragedija v Svetem Lovrencu
  • Iz SVETA: Tragedija v Preboldu
    03:12
    Iz SVETA: Tragedija v Preboldu

Uprava RS za zaščito in reševanje je obvestilo o posredovanju v avtomobilu, ki je bil parkiran na vročem soncu, objavila le nekaj minut po 13. uri, o dogodku so bili obveščeni ob 12.50. Kot so nam potrdili na Policijski upravi Celje, je v teku policijska preiskava, policisti so opravili ogled kraja dejanja ter zbirajo vsa potrebna obvestila. 

Celjski policisti so pozneje sporočili, da je bil avtomobil parkiran pred stanovanjsko hišo na območju Policijske postaje Žalec. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega in nudenju prve pomoči gasilcev PGD Prebold in Sveti Lovrenc ter prihodu helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka. Po naših neuradnih informacijah gre za dečka, ki ni bil star niti še dve leti.

Kot je za TV Slovenija povedal pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje Aleš Slapnik, so policisti odvzeli prostost mami in njenemu partnerju, ki sta v 48 urnem policijskem pridržanju zaradi suma kaznivega dejanja povzročitev smrti iz malomarnosti. Zanj je zagroženo od šestih mesecev do petih let zaporne kazni.

Posredovali so tudi gasilci PGD Prebold in Sveti Lovrenc.
Posredovali so tudi gasilci PGD Prebold in Sveti Lovrenc. FOTO: PGD Sv. Lovrenc

Župan: Šokirani smo nad tragičnim dogodkom

Preboldski župan Marko Repnik je za STA povedal, da so občani Prebolda šokirani nad tragičnim dogodkom, ki se je zgodil v njihovi občini. "Žalostno je, da neodgovornost staršev, torej odraslih ljudi, najbolj ogroža otroke. Starši, ki bi morali otroke zaščititi za vsako ceno, jim z neodgovornimi dejanji škodujejo. Tokrat na veliko žalost celo tragično. Streznimo se in pričnimo svoja dejanja izvajati odraslo," je še dejal Repnik.

"Policisti znova opozarjamo vse, naj v vročih poletnih dneh, v zaprtih vozilih nikoli nikogar ne puščajo, tudi če vozilo zapustijo le za čisto kratek čas. Notranjost vozila se ob visokih zunanjih temperaturah izredno hitro segreje in vsako zadrževanje v  zaprtem vozilu je kaj hitro lahko usodno," so dodali ob tragičnem dogodku.

NIJZ svari pred vročino

Tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob napovedanih visokih temperaturah, ki v teh dneh v večjem delu države presegajo 30 stopinj Celzija, opozarjajo na škodljive vplive vročine na zdravje. Zlasti starejši, otroci, nosečnice in nekateri bolniki morajo poskrbeti za zmanjšanje izpostavljenosti vročini in zaščito, za primerna oblačila, lahko hrano in dovolj tekočine. 

Daljše obdobje vročine lahko po njihovih navedbah povzroči različne težave in pregretje telesa. Posledice se kažejo v kožnih izpuščajih, vročinskih krčih, vročinski izčrpanosti, omedlevici oz. kratkotrajni izgubi zavesti in vročinski kapi. Ob tem opozarjajo, kako pomembno je zadrževanje na hladnem, uživanje lahke hrane in dovolj tekočine. Pozivajo pa tudi k pomoči drugim, ki so bolj ogroženi. V primeru pregretja je treba torej osebo umakniti na hladno.

Policija
Policija FOTO: Luka Kotnik

Nikoli nikogar ne puščajte v zaprtem avtomobilu!

V zaprtem avtomobilu nikoli ne puščajte nikogar, slednje je lahko namreč v poletnih dneh smrtno nevarno. Četudi ste skočili le po časopis v trafiko, po kruh v pekarno ali pa po otroka v šolo. Tudi priprta okna namreč ne morejo preprečiti najhujšega.

Notranjost avtomobila ob obsevanju s sončnimi žarki deluje kot vročinska past; sonce segreva pločevino, zaradi tega pa se segreva notranja stran karoserije, na primer strop. Še dodatno – in izdatno – se notranjost segreva zaradi obsevanja armaturne plošče in vratnih oblog skozi avtomobilska stekla. Ob zaprtih oknih vroč zrak nima kam uiti, zato temperatura v notranjosti skokovito raste, opozarjajo pri Avto-moto zvezi Slovenija.

Naraščanje temperature v zaprtem avtu
Naraščanje temperature v zaprtem avtu FOTO: AMZS

Dojenčki, majhni otroci in starejši so zdravstveno bolj ogroženi. Imajo težave z ohlajanjem in se hitro pregrejejo. V avtomobilu, ki je parkiran na soncu, temperature hitro narastejo tudi na 60 stopinj Celzija. V zgolj 10 minutah lahko temperatura avta poskoči za 10 stopinj Celzija, v roku ene ure pa tudi za več kot 20 stopinj Cezija. Odvisno od zunanje vročine. Včasih so lahko nevarne tudi že temperature malce nad 20 stopinjami Celzija.

Pri ljudeh (in živalih) lahko ti povzroči hipertermijo oz. vročinski udar in posledično smrt. Gre za stanje, pri katerem lahko pride do hudih možganskih poškodb otroka in drugih notranjih organov, v najhujših primerih pa lahko privede tudi do smrti.

Vstopamo v prvi letošnji vročinski val. K nam se namreč širi zelo topla zračna masa iznad Sredozemlja in severne Afrike, zato se temperature že vzpenjajo, v četrtek pa bomo dosegli vrhunec vročinskega vala. Takrat se bo lahko lokalno ogrelo tudi do 36 stopinj Celzija, kar je le kakšni dve stopinji manj od rekordov za ta del leta.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1