Črna kronika

'Prišel je v sobo in mrtvo hladno dejal: Ubil sem otroke'

Zadar, 01. 03. 2019 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z. / V.Š.
Komentarji
162

Po družinski tragediji na Pagu je Hrvaška v šoku. Nihče ne more razumeti, kaj je 54-letnika pripeljalo do tega, da je z balkona stanovanjske hiše vrgel svoje štiri otroke. Za hrvaške medije je spregovorila mama poškodovanih otrok, ki je dejala, da oče otrok ne bo več videl. Njihovo stanje je za zdaj stabilno. Moškemu je preiskovalni sodnik odredil enomesečni pripor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Oče molči, stanje 7-letnice resno
    03:15
    Iz 24UR: Oče molči, stanje 7-letnice resno
  • Iz SVETA: Otroci dobro okrevajo
    03:12
    Iz SVETA: Otroci dobro okrevajo
  • Josip Rođak pred preiskovalnim sodnikom
    00:29
    Josip Rođak pred preiskovalnim sodnikom
  • Prevoz osumljenca na zadarsko policijo
    01:32
    Prevoz osumljenca na zadarsko policijo
  • Premestitev poškodovane deklice
    02:16
    Premestitev poškodovane deklice
  • Družinska tragedija na Pagu
    00:52
    Družinska tragedija na Pagu

Za hrvaške medije je spregovorila Katica Rođak, mati otrok, ki jih je z balkona na Pagu vrgel 54-letni oče Josip Rođak. 

Hrvaška ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić je na novinarski konferenci povedala, da bo zahtevala zamenjavo direktorice zadarske izpostave centra za socialno delo Vesno Burčul, pišejo hrvaški mediji. Dodala je, da bodo otroke po odpustitvi iz bolnišnice namestili pri rejnikih ter začeli postopek za oceno primernosti matere.

"Nisem slutila, kaj se bo zgodilo," je dejala za 24sata. "Ob 5.56 zjutraj me je vprašal, ali spim. Obrnila sem se in seveda zaspala. Mislila sem, da je vstal, da bo šel po kruh kot vsako jutro. Nato sem zaslišala krik," je nadaljevala Rođakova.

"Mislila sem, da hči gleda kak posnetek na telefonu. Ko je prišel v sobo, sem videla, da je za roko prijel A. (sedemletnico, ki je natežje poškodovana). Mislila sem, da jo nese v dnevno sobo. Nato se je vrnil in mrtvo hladno dejal: Ubil sem otroke," pripoveduje pretresena mama. Nato je začela kričati nanj: "K... sin!"

"Pošast, kam zdaj bežiš," je kričala za njim, on pa se je odpravil na policijo in se prijavil. Pravi, da mu tega ne bo mogla oprostiti.

Dejala je še, da prej nikoli ni zlorabljal otrok: "Kaj mu je včeraj počilo, ne vem. Nisva se niti sprla niti nič drugega."

Rođakova: Za klevete, da sem neodgovorna mama, bom sosede tožila

Na vprašanje, ali je kdaj posredoval Center za socialno delo, je dejala, da so prišli zaradi starejše hčere, ker so bili manjši problemi.

Hiša družine na Pagu
Hiša družine na Pagu FOTO: POP TV

Dodaja, da mož nikoli več ne bo videl svojih otrok: "K njim ne bo več prišel. Hči me sprašuje, ali bo oče prišel živet z nami. Rekla sem ji, da ne. Bojijo se ga, doživeli so travmo. Vrgel jih je na beton. Da bi bila vsaj trava, poškodbe ne bi bile tako hude."

Na očitke, da je zanemarjala otroke, odgovarja: "Za klevete, ki jih govorijo nekateri sosedje, jih bom tožila. Vse tiste, ki so lagali, da so otroci zanemarjeni, da sem neodgovorna mama."

Dejala je še, da lastnik hiše, v kateri živijo, ve, da jih kopa in imajo vedno čisto. "Naj pometejo pred svojim pragom in nato govorijo o drugih. In ravnateljica šole naj drži jezik. Nekaj je govorila, da je hči zanemarjena," se jezi Rođakova.

Na policiji molčal, danes pa stopil pred preiskovalnega sodnika

54-letnega Rođaka so v četrtek zvečer z lisicami na rokah in nogah privedli na policijsko postajo v Zadru, kjer pa se je po poročanju hrvaških medijev branil z molkom.

Josipu Rođaku grozi med 15 in 40 let zapora.
Josipu Rođaku grozi med 15 in 40 let zapora. FOTO: dnevnik.hr

Danes ga je zaslišal preiskovalni sodnik in mu odredil 30-dnevni pripor, poroča dnevnik.hr. Branil naj bi se z molkom, motiv za njegovo dejanje pa ostaja neznan. Dodeljen mu je bil zagovornik po uradni dolžnosti.

Lastnik hiše: Sprva sem mislil, da je padlo perilo

Kot je znano, je moški otroke, ki so še spali, prinesel na balkon in jih drugega za drugim vrgel z višine petih metrov. Ko je končal, ni preveril v kakšnem stanju so otroci, le sedel je v avto in se odpeljal na bližnjo policijsko postajo.

"Ko sem zaslišal jok, sem stekel dol, ven iz kuhinje, kjer sem zagledal otroke na kamnitih tleh. Potem pa naenkrat ... Puf! Sprva sem mislil, da je padlo perilo, ki se je sušilo. Pa ni bilo perilo, ampak otrok! Z balkona je priletel dve leti in pol star otrok!" je opisal Bernard Maričević, lastnik večstanovanjske hiše. Hitro je poklical mamo otrok, ki je ven prišla v spodnjem perilu in začela kričati ter jokati. "K... sin! je zakričala možu!"

Deklici, stari sedem in osem let, ter triletni deček so hudo poškodovani, petletna deklica pa je utrpela lažje poškodbe, predvsem modrice in odrgnine. 

Zdravnik: Česa takšnega še nisem videl

"Sprejeli smo štiri otroke, tri deklice in enega dečka. Ena deklica je imela lažje poškodbe, trije pa težje. Žal smo morali deklico, ki ima poškodbe glave, prsnega koša in trebuha, premestiti v Klinični center v Zagrebu," je povedal Edi Karuc, namestnik direktorja Splošne bolnišnice Zadar.

Josipu Rođaku grozi med 15 in 40 leti zapora.
Josipu Rođaku grozi med 15 in 40 leti zapora. FOTO: Kanal A

Za Novo TV je dejal, da česa podobnega še nikoli ni videl. "Na mojo in našo srečo še nikoli nismo imeli takšnega primera. Anesteziolog sem več kot 20 let, pa tega še nisem doživel. Ni hujše stvari od tega, da vam reševalci pripeljejo okrvavljeno odejico in otroka, ki od travme niti ne joče. Moram pa reči, da smo se primera lotili izjemno dobro. Zahvaljujem se vsem sodelavcem, ki so dobro opravili svoje delo," je povedal.

Stanje vseh otrok je stabilno, najhuje poškodovana sedemletnica

Sedemletni deklici, ki je najhuje poškodovana in se zdravi v Zagrebu, se stanje čez noč ni spremenilo. Njeno stanje je resno, a stabilno, je na novinarski konferenci povedal direktor bolnišnice Ante Ćorušić.

"Lahko rečemo, da je še vedno v kritičnem stanju, ni pa v komi. Notranje krvavitve in krvavitev v možganih smo uspeli zaustaviti, priklopljena na aparate za dihanje in se odziva na dražljaje," pa je pojasnil njegov namestnik Milivoj Novak. Kritična faza bo po njegovih besedah trajala še kakšen dan. "Če bo vse potekalo gladko, bo lahko v nekaj dneh zapustila oddelek za intenzivno nego. Zagotovo pa bomo morali delati še na poškodbah obraza," je dodal. Na vprašanje, ali bo imela trajne posledice, je dejal, da upa, da ne, a da je kaj takega za zdaj nemogoče vedeti.

Katica Rođak z otroki
Katica Rođak z otroki FOTO: Kanal A

Novak je že včeraj povedal, da pričakuje, da si bo opomogla in da je najpomembneje, da poskrbijo za možganske poškodbe. Pohvalil je kolege iz Zadra, ki so jo z reševalnim vozilom pripeljali v najboljšem možnem stanju. Helikopterja namreč zaradi njenih poškodb niso mogli uporabiti. "Verjamemo in upamo, da se bo vse dobro končalo," je dejal.

Njeno osemletno sestrico pa so danes v zadarski bolnišnici operirali. Karuc je sporočil, da je operacija potekala dobro, zapletov ni bilo, deklica zdaj okreva. Tudi stanje mlajših dveh je po njegovih besedah stabilno.

Očetu grozi od 15 do 40 let zapora

Tako tuji kot domači mediji se sprašujejo, kaj je očeta privedlo do tega, da se je spravil na svoje štiri otroke.

Policija dejanje 54-letnika, ki je sicer njihov stari znanec in dela kot varnostnik v kampu Šimuni, obravnava kot štirikratni poskus umora. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi od 15 do 40 let zapora, kar je najdaljša možna kazen na Hrvaškem.

Lahko pa gre primer tudi v drugo smer. Če bodo ugotovili, da oče v času dejanja ni bil prišteven, ne more odgovarjati za svoje dejanje, pač pa ga bodo poslali na psihiatrično zdravljenje, je za N1 povedal sodnik vrhovnega sodišča Damir Kontrec.

18-letna hči, ki ne živi z njimi: Udarci so bili del vsakdana

Direktorica Centra za socialno delo v Zadru Vesna Burčul je na novinarski konferenci povedala, da so družino sicer obravnavali, a nikoli zaradi nasilja. Tudi 43-letna mama otrok naj bi jim povedala, da nič ni kazalo na to, da bi njen mož lahko storil tako dejanje.

Katica ima po poročanju hrvaških medijev še eno hčerko iz prvega zakona – 18-letnico, ki živi na Reki. Novico je sprejela z grozo in povedala, da so bili – dokler je še živela doma – udarci nekaj vsakodnevnega.

Štefica Karačić, predsednica inšpekcije, ki nadzira delo Centrov za socialno delo, je razgovor z Burčulovo že opravila, stekla je tudi preiskava. "Preveriti želimo, kdo vse je bil v stiku z družino, ali se je ustrezno reagiralo oz. postopalo v skladu s predpisi. Videli bomo, kaj bo pokazala preiskava. Situacija je šokantna in težko razumljiva. Videla sem že težke primere, a ta primer me je dotolkel," je dejala za N1.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

takopačje
11. 03. 2019 10.06
Navadn š*upak
ka?ica
02. 03. 2019 21.11
+14
Da otrok pri osmih letih potrebuje plenico, pomeni, da je v družini nekaj hudo narobe. Socialna služba je pri tej družini pogrnila na celi črti. Otroci pa bodo tisti, ki bodo zaradi njih nosili posledice vse življenje. Upam, da bodo našli nekoga, ki jih bo imel srčno rad! :(
Vikica
02. 03. 2019 18.02
+9
Poglejte mojo sliko. Tko bi ga pocasi pekla.
sandi101
02. 03. 2019 17.58
-8
Mama ni slaba na pogled in prav dobro izgleda edin, če res vsi njegovi otroci bili??? Dvomim...
Liliputput9
02. 03. 2019 10.53
+33
Oba starša sta psihična bolnika, ona pa še laže in se bojim, da tudi, če se otroci popolnoma fizično pozdravijo, nimajo nobenih možnosti za normalno življenje...razen v primeru, da e njej takoj otroke vzame in da v rejništvo ali jih kdo posvoji...pa še to bi imeli mlajši boljše možnosti... Grozno, res, prav zjokala sem se ob pomisli, kaj ubogi otroci doživljajo s takimi starši ;-(
DAEMONIUM
02. 03. 2019 10.43
+5
Kakor koli, izmecek bo dobil 50 let zapora. In zanimivost, jansina vlada je uvedla za taksne izmecke moznost dosmrtnega zapora ali kaj ko so leta 2016 komunisti leta 2016 odpravili to kazen tako da komot pri 20 tih pobijes pol Slovenije in pri 50 prides ven saj je najvecja mozna kazen 30 let.
ivanzDoba
02. 03. 2019 11.10
+8
lakala28
02. 03. 2019 17.23
+3
Pa kje si ti zdaj še Janšo našel... Aja, družbo bi mu moral delati
artaja
02. 03. 2019 09.51
+11
Tega še, da poimenujem 'žival', je prelepa beseda. Izmeček. V zapor naj trpi do smrti, brez možnosti pomilostitve. Kako lahko nekomu sploh pade nekaj takšnega na pamet. Je mogu sebe vreči dol iz bakona. Mama pa 'krik zaradi videoposnetka'. Tej izjavi nevem al se jokat al se smejat.
resslovenka
02. 03. 2019 09.26
+42
Zelo pretresljivo. Otroci tega ne bojo nikoli pozabili. Kako so živeli in kakšna sta v resnici njuna starša. Oba, mati in oče. Deklica, ki je imela vedenjske probleme že v šoli, je dober primer, da nekaj zelo ni v redu. Otroci svoje travme izražajo na svoj način. Znak za alarm. Kaj pa mati? Namesto, da bi se osredotočila na svoje nesrečne otroke, bo tožila vse, ki so opazili kaj vse ni bilo v redu? Bolano. Oče? Neuravnovešen, nasilnež, asocialen tip človeka, ki zasluži najvišjo možno kazen. Socialna in ostale službe? Škoda vsakih besed. Vedno se pojavijo šele ko je prepozno.
Samo?lovek
02. 03. 2019 09.14
-20
Pri vseh družinah z veliko otroki so težave! Odgovorni ljudje nikoli nimajo več kot dva otroka.
resslovenka
02. 03. 2019 10.36
+21
Imam tri. Odrasle. Vsi izobraženi, zaposleni, vsak s svojo družino. Pa nam tudi ni bilo z rožicami postlano. Življenjsko delo odgovorih staršev. Vse ostalo? Balast.
klaftra
02. 03. 2019 22.13
+2
pogan
02. 03. 2019 07.24
+58
Da pa ima 4 otroke z njim, pa tudi marsikaj pove o njej.
anakondabox
02. 03. 2019 07.13
+57
Glede na izjave matere in sosedov lahko presodim, da ni bila nič kaj obetavna mati. Tudi o očetu so vaščani, kjer je živel prej, navedli , da je kradel, goljufal ter da se sploh ne čudijo, da je do tega prišlo. To sprevrženo dejanje je le vrh ledene gore pod katero stoji, pretepanje, travma in stiska nebogljenih otrok. #grozodejstvo
Marilyn Monroe
01. 03. 2019 22.54
+53
Prosim pristojni napišite v ustavo , da NE MORE VSAK IMET OTROK !!!! Veliko življenj bo prihranjenih . Eden od potrdila naj bo nujno psihoanaliza
Blackhawk
01. 03. 2019 22.44
+31
Pa ne me j**** da mama ni nic opazila ne nic pomojm ni vrgu dol otrok ker mu je blo dougcas tuki so ga samo otroc na j**** do konca ker majo hude poskodbe in se travme bodo prsle zanjimi upam da cim prej okrevajo.
FAUSTOS1
01. 03. 2019 22.29
+21
v tej družini nikoli ni bilo vse normalno a kot vedno družba reagira le tedaj ko se nekaj zgodi,sedaj pa polno raznih inštitucij govori o čudoviti družini brez problemov,sedaj bo vsa pozornost namenjena le morilcu in spet se nebo rešilo temelnih problemov družine in vse bo po starem.
mariomandzukic
01. 03. 2019 22.17
+58
mama ki je drgac Srbske nacionalnosti,je pomojem se slabsa od oceta..otroci se ji borijo za zivljenje ona pa razmislja,kaj sosedi govorijo o njej in koga bo vse tozla...mislim
periot22
01. 03. 2019 21.32
+84
Ženska ki ima otroke s takšnim norcem ni normalna!
sebinjo
01. 03. 2019 21.38
+56
Je vedla ali pa ni hotela vedet? To je tu vprasanje???????
sebinjo
01. 03. 2019 21.19
+49
To je neuravnovesen clovek,ki se mu je ravnovesje porusilo in spada tja, ker sonce ne posije. Gospod moderator je to bolje ali boste spet brisali?
sannja5
01. 03. 2019 21.07
+68
meni se zdi mama še slabša, koliko otrok je rodila temu psihopatu? Če bi bila v redu, bi morala videti, s kom ima opravka. In glede na to, kakšna sta oba, bi jima morali otroke že zdavnaj vzeti. Socialna, zdravniki, sosedje... vsi so spali, otroci so pa žrtve.
Covid 19
01. 03. 2019 20.57
+96
Nočni v kampu šimuni?Tak ti lahko zradira 50 turistov,ko se mu odpelje..upam,da ga otroci nikoli več ne vidijo..ma na tem svetu je vsak dan več totalnih norcev,nimam pojma kam to pelje.
spidman
01. 03. 2019 21.03
-9
A si ti mal bogi
01. 03. 2019 20.45
+7
Oče odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo.
spidman
01. 03. 2019 21.03
+1
štumbamfirer
02. 03. 2019 07.26
+3