Črna kronika

Po Mariboru zažigali vozila in objekte, povzročili za 600.000 evrov škode

Maribor, 22. 01. 2024 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od aprila lani je v Mariboru in njegovi bližnji okolici pogosto gorelo. Kriminalisti so ugotovili, da je več prijavljenih požarov nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja. V priporu so se znašli štirje osumljenci. Utemeljeno jih sumijo storitve kar 26 kaznivih dejanj. Skupna materialna škoda v vseh primerih povzročenih požarov in eksplozij znaša približno 600.000 evrov.

Na Policijski upravi Maribor so med aprilom in novembrom lani prejeli večje število prijav požarov na območju mesta Maribor in v bližnji okolici. Na podlagi opravljenih ogledov in zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da je več prijavljenih požarov nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja.

Delo mariborskih požigalcev
Delo mariborskih požigalcev FOTO: PU Maribor

Kriminalisti so nato pridržali pet oseb in opravili pet hišnih preiskav na območju mariborske policijske uprave. Štiri osumljence so zaradi utemeljenega suma storitve skupno osmih kaznivih dejanj – povzročitve splošne nevarnosti, odvzema motornega vozila, poškodovanja tuje stvari in tatvine – s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor.

So pa kriminalisti še naprej intenzivno zbirali obvestila in preverjali zbrane dokaze zaradi suma, da so osumljenci izvršili še druga tovrstna kazniva dejanja. Z dodatnim zbiranjem obvestil so ugotovili, da so iste osebe utemeljeno osumljene storitve še 18 kaznivih dejanj.

V večini primerov so bila ta v povezavi s požari vozil in drugih objektov, in sicer treh kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, trinajstih kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, enega kaznivega dejanja ponarejanja listin in tatvine.

Skupna materialna škoda v vseh 26 primerih povzročenih požarov in eksplozij znaša približno 600.000 evrov. Zoper štiri osumljence so podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je usmerjalo predkazenski postopek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3