Slovenija

V zvezi s požarom potekata kriminalistična in interna preiskava

Jesenice, 30. 01. 2019 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V jeseniški bolnišnici poteka čiščenje in odpravljanje posledic požara. Oddelek za zdravstveno nego, kjer sta v torkovem požaru umrli dve osebi, je zaprt, prav tako sta še vedno zaprta ginekološki oddelek in porodni blok. Kriminalistična preiskava požara še vedno poteka, bolnišnica pa je uvedla tudi interno preiskavo nad upoštevanjem predpisov za požarno varnost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Okrnjeno delo
    03:26
    Iz 24UR: Okrnjeno delo
  • Iz SVETA: Dan po požaru
    03:20
    Iz SVETA: Dan po požaru
  • Iz SVETA: Pacient še vedno v kritičnem stanju
    02:38
    Iz SVETA: Pacient še vedno v kritičnem stanju
  • Direktor SB Jesenice: Kako poteka delo po požaru
    02:35
    Direktor SB Jesenice: Kako poteka delo po požaru
  • Robert Kejžar: O poteku intervencije
    02:12
    Robert Kejžar: O poteku intervencije
  • Kriminalist o podrobnostih požara
    01:29
    Kriminalist o podrobnostih požara

Pred Splošno bolnišnico Jesenice danes visi črna zastava, opomin na tragedijo, ki se je zgodila v torek. Delo se sicer v bolnišnici počasi vrača v običajne tire. Trenutno je povsem zaprt le oddelek za zdravstveno nego. "Zaprt je zato, ker poteka kriminalistična preiskava in ker je potrebna sanacija," je pojasnil direktor SB Jesenice Janez Poklukar. 

Črna zastava pred SB Jesenice.
Črna zastava pred SB Jesenice. FOTO: 24ur.com

Zaradi čiščenja sta zaprta tudi ginekološko-porodniški oddelek in porodni blok. "Urgentne porode bomo izvajali v nadomestnih prostorih, porodnice pa prosimo, da se do odprtja porodnega bloka, če je le mogoče, na porod odpravijo v kranjsko porodnišnico," so sporočili s SB Jesenice. "V času samega kriznega stanja smo eno porodnico premestili v kranjsko porodnišnico," je pojasnil Poklukar.

Direktor SB Jesenice Janez Poklukar
Direktor SB Jesenice Janez Poklukar FOTO: POP TV

Zaradi zagotavljanja ustreznega delovanja prezračevalnega sistema v operacijskih dvoranah je okrnjen tudi operacijski program. "Programske operacije smo trenutno odpovedali. Urgentne operacije bomo izvajali v urgentnem centru in ortopedski operacijski dvorani," so pojasnili. Odpovedali so predvsem nenujne operacije.

Nemoteno delujejo urgentni center in specialistične ambulante. So pa zaradi pojava gripe in povečanega števila drugih virusnih obolenj še vedno omejeni obiski. 

V jeseniški bolnišnici so po požaru uvedli interni nadzor nad upoštevanjem predpisov za požarno varnost.

Ena oseba je še vedno na zdravljenju v centru za opekline ljubljanskega kliničnega centra, saj je utrpela huje opekline. Poleg tega so zaradi nadihanega dima trije zaposleni noč preživeli v jeseniški bolnišnici. 

Dve osebi umrli, ena hudo poškodovana

Požar je izbruhnil v torek okoli 15. ure v eni od bolniških sob v tretjem nadstropju bolnišnice. Na kraju so takoj posredovali poklicni gasilci GARS Jesenice. "Gasilce so pričakali zaposleni, ki so jim povedali, da v tretjem nadstropju poteka evakuacija," je povedal Roman Kejžar iz GARS Jesenice. Za ustrezno ravnanje je pohvalil zaposlene, ki so za seboj zapirali vrata in tako preprečili širjenje dima v druga nadstropja. 

Robert Kejžar, poveljnik operativne gasilske enote pri GARS Jesenice
Robert Kejžar, poveljnik operativne gasilske enote pri GARS Jesenice FOTO: POP TV

Gasilci so iz sobe potegnili tri postelje in s hidrantom takoj pogasili požar. Nato se je začelo prezračevanje. Pri tem jim je pomagalo vseh šestih jeseniških prostovoljnih gasilskih društev. Preventivno so evakuirali tudi četrto nadstropje. Ker je bil dostop do mesta požara dobro dostopen, so uspelo požar hitro pogasiti, je dejal Kejžar.  Pri intervenciji je sodelovalo 62 gasilcev – 16 gasilcev JZ GARS Jesenice ter 46 gasilcev prostovoljnega gasilskega društva Jesenice.

Dve osebi sta na kraju umrli, eno pa so s hudimi poškodbami s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Vsi trije so moški, gre za starejše osebe in so bili v isti sobi na zdravljenju, so pojasnili gorenjski kriminalisti. Za pokojna so odredili obdukcijo.

Zaradi posledic požara so sicer zdravniško pregledali okoli 30 oseb, med njimi poleg nekaterih obiskovalcev tudi zaposlene v bolnišnici in policiste, ki so tudi pomagali pri evakuaciji. Vsi ti so prvi fazi tvegali svoja življenja. Po do sedaj preverjenih podatkih pri nobeni od teh oseb ne gre za resnejse zdravstvene težave. 

Na pomoč je priskočila tudi dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Požar omejen le na eno sobo

Gorenjski kriminalisti nadaljujejo kriminalistično preiskavo. Pri pregledu kraja je sodelovala tudi državna tožilka, požarna inšpektorica, pa tudi strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija. "Požar je bil ves čas omejen samo na eno sobo. Soba je pogorela. Ogenj se iz nje ni razširil, se je pa po hodniku in ostalih prostorih valil gost dim, ki je močno oteževal izvajanje prvih nujnih ukrepov vseh pristojnih," so sporočili iz PU Kranj.

Iz bolnišnice so včeraj evakuirali okoli 50 ljudi. Ker je bilo v času, ko je izbruhnil požar na oddelku večje število ljudi, zaposlenih, bolnikov, predstavnik gorenjskih kriminalistov Primož Donoša poziva morebitne priče, da se oglasijo in morda pomagajo razčistiti okoliščine dogodka.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Kranj Primož Donoša
Vodja sektorja kriminalistične policije PU Kranj Primož Donoša FOTO: POP TV

Sicer pa je na kraju včeraj sodelovalo približno 20 policistov in kriminalistov. Tudi danes je tam navzočih približno 20 kriminalistov, policistov in forenzikov. Kdaj bodo kriminalisti končali preiskavo, pa za zdaj še ne morejo napovedati. V takih primerih to lahko traja dlje časa.

Bolnike prerazporejali na druge oddelke

Direktor bolnišnice je že v torek dejal, da so večino bolnikov zvečer namestili nazaj na oddelke, izjema je negovalni oddelek, kjer je zagorelo. Bolnike s tega oddelka so prerazporedili na druge oddelke. 

Po požaru, ki so ga gasilci pogasili, preden bi se razširil iz sobe, v kateri je izbruhnil, sta že v torek zvečer delo prevzela požarni inšpektor in kriminalistična policija, ki preiskujeta, kako se je to lahko zgodilo. Požar naj bi zanetil bolnik. Po naših informacijah naj bi se zažgal eden od bolnikov, ki je imel pri sebi vžigalice, ogenj pa naj bi se nato razširil na soseda, oba sta zgorela.

Razmere si je ogledal tudi minister za zdravje Samo Fakin. Oba z direktorjem Poklukarjem sta izrekla sožalje svojcem umrlih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni