Črna kronika

Po smrti dojenčka ovadili starše

Novo mesto, 29. 09. 2011 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi suma zanemarjanja otroka in surovega ravnanja so kriminalisti na tožilstvo podali ovadbo zoper starše dojenčka iz Mirne Peči, ki je umrl, ko je bil star 10 mesecev. Drugi otroci v družini naj ne bi več uživali le veganske hrane.

Novomeški kriminalisti so na tožilstvo podali ovadbo zoper starše 10-mesečnega dojenčka iz Mirne Peči, ki je umrl 9. avgusta v ljubljanskem kliničnem centru. Ovadili so ju zaradi suma zanemarjanja otroka in surovega ravnanja, za kar je zagrožena do triletna zaporna kazen.

Na začetku avgusta je umrl dojenček iz Mirne Peči (simbolična fotografija).
Na začetku avgusta je umrl dojenček iz Mirne Peči (simbolična fotografija). FOTO: Aljoša Kravanja

Dojenček naj bi sicer umrl zaradi hude pljučnice, ki ji je sledila sepsa oziroma zastrupitev krvi. Ob smrti je tehtal le 3,5 kilograma. Njegovi starši so vegani, zato se postavlja vprašanje, ali je imel primerno prehrano. Prav tako naj bi bil rojen doma, mati naj bi se v bolnišnici javila tri dni po rojstvu in ga prijavila, tako da naj bi imel zdravstveno kartoteko, vendar ni imel izbranega pediatra. Tako dejansko ni bil v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Izbira zdravnika je sicer pravica in ne dolžnost staršev. Njegovi starši naj bi se odločili, da ne bo obiskoval zdravnika, kot je bilo vse do prihoda sorodnice, ki naj bi zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja zahtevala takojšen odhod k zdravniku. Konec je bil žal tragičen. V ljubljanskem kliničnem centru, kamor so otroka pripeljali iz novomeškega zdravstvenega doma, ga je sprejel primarij dr. Ivan Vidmar, predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Takrat je povedal: "Potek je bil silno bliskovit in vse, kar lahko rečemo, je to, da je pravzaprav umrl zaradi zastrupitve krvi."

Skoraj mesec dni po dojenčkovi smrti so starši na preglede v ljubljanski klinični center pripeljali ostalih pet otrok. Takrat naj bi najmlajša otroka zadržali v bolnišnici, domnevno zaradi težav, povezanih s slabo prehrano. Neuradno naj bi se vsi otroci zdaj že prehranjevali z vso hrano, tako da tudi v šoli jedo običajno malico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zandalee_
30. 09. 2011 13.25
-1
batom30.09.2011, 09:40-8 Kar si napisal nima nobenega smisla, toliko da veš! Preberi si še enkrat članek in mogoče boš uvidel, da so najmlajšega otroka obdržali na opazovanju zaradi slabega prehranjevanja. Če ne bi prišla sorodnica na obisk in videla, da je s tem otrkom nekaj narobe, bi verjetno umrl na rokah svoje mame. Ni niti težko, če se malo pozanimaš kako pride "lahko" do sepse. Imuno sistem, če ti je kaj znana ta beseda. Sepsa ima tudi znake (kot tudi navaden prehlad , seveda), ampak otroka niso peljali k zdravniku, ker SO SE STARŠI TAKO ODLOČILI!!! Ubošček je moral trpeti 10 mesecev podhranjenost (10 mesec. pa samo 3.5kg) in potem umreti. Človeštvo nasploh je vedno jedlo meso, če bi bilo iz vidika "narave", kaj narobe v tem, bi že ona sama preskrbela, da danes nas ne bi bilo več. Otrok je bil podhranjen in posledično temu je oslabljen imunski sistem dovzeten za vse "bolezni" in okužbe. Že to, da je rodila doma in da ni imel svojega izbranega zdravnika, se mi zdi MALOMARNOST, EGOIZEM...
Ramzess
30. 09. 2011 12.26
Kakorkoli že, družina je v krempljih oblasti in njenih služb, ...zlahka je ne bo izpustila. Klasika.
jetam1
30. 09. 2011 10.38
-2
Kam gre ta svet? Že tu na tem forumu se vidi da nekateri nimajo razčiščenih pojmov. Če odrasel človek lahko živi samo od rastlin- OK. Samo da pa otroku, ki odrašča daješ samo rastline, je pa dobesedno bolano. Pa ne rabš bit nč izobražen, da to veš.
batom@pinkponk.com
30. 09. 2011 09.40
+3
Vsi skupaj: vzrok smrti ubogega otroka je bila zastrupitev krvi!!! Vprašanje je, zakaj je do zastrupitve prišlo in kakšne težave je otrok dejansko imel. Dokler to ne bo jasno ugotovljeno, so vse ostalo UGIBANJA in ŠPEKULACIJE, v veliko škodo staršev in pa alternativnih načinov prehranjevanja (ki so alternativni v našem okolju, ponekod je pa to še do nedavnega bil čisti mainstream cela tisočletja). To, da so bili ali vegani ali presnojedci (mediji, dajte si pojme razčistit in potem poročat!), je sekundarno in morda sploh nima zveze s smrtjo otroka (sploh glede na to, da so se ostali otroci normalno razvili ob isti vrsti prehrane).
kmardra
30. 09. 2011 09.15
+3
Neverjetna mediska antikampanja zaradi veganstva.Ta sumljivi in nedokazani posamezni primer je izkoriščen kot potrdilo za nekaj kar apsolutno ni dokazano.Kakšni komentarji ? Kje so izjave starših ? Kakšna smo mi to država ?
kmardra
30. 09. 2011 08.04
+2
Bistvo je, da se resnica o zdravi prehrani prekriva že stoletja! Ko bodo ljudje to dojeli, bo že prepozno!
pikapolonica1802
30. 09. 2011 07.02
Tu zame ni nobene logike,da skoraj po 2 mesecih,komaj ovadijo starše???na koncu pa še gre za visoko izobražena človeka!!! Tukaj so nedvomno na prvem mestu krivi starši ubogega malčka,potem pa SCD,ki tako v vsakem primeru zafuši!!
an0nimen
30. 09. 2011 06.33
-2
Haha vegeterjanci so tudi biseri moslijo da bojo 100 let ziveli jah jest bi reku da NOT.
orangensaft
30. 09. 2011 05.58
glavno da gre za visoko izobražena starša
larbitron
30. 09. 2011 01.16
Ob tem se človek vpraša, kako to, da so ostali otroci še vedno pri njiju? Enega otroka sta ubila, ostali so podhranjeni in bili celo hospitalizirani, ampak drugač sta pa super starša. Naši centri za socialno delo so se spet izkazali.
Anchy Mohar
30. 09. 2011 00.46
Hmm 3 leta? Pa saj niso normalni - že za psa, ki bi ga izstradali do smrti bi bilo premalo ne pa za ubogega otročička, ki je bil nemočen in odvisen od dveh umsko bolanih čudakov, ki lastnemu dojenčku nista privoščila konkretne hrane in ga s tem spravila v grob. Vsaka kazen bi bila premila za tako dejanje. Vse otroke bi morali nemudoma vzeti takim staršem, ki si niti ne zaslužijo biti starši. Kako je moral revež jokat, ko je bil ves sestradan-groza!!! Mali-počivaj v miru...
djdj
30. 09. 2011 00.30
3 leta? Premalo.
izbriši mi profil admin
29. 09. 2011 22.57
-1
Tolko o zdravi prehrani veganov - saj niste normalni ! pa dojenčka no - lepo vas prosim - pa saj je svet čisto ponorel ! FUJ LJUDJE !
evasle
29. 09. 2011 22.26
Da otrok tehta pri 10-ih mesecih 3,5 kg, je grozljivo. Ne predstavljam si njegovega trpljenja. To je bil izstradan mali človek. Vsi, ki imamo otroke, vemo, kakšen je otrok, ki leze proti 1. rojstnemu dnevu. Kot starš si najbolj zadovoljen, če vidiš, da otrok napreduje. Ta pa sploh ni veliko pridobil od porodne teže, kolikor je že bila. Brez dvoma je krivda na strani staršev, karkoli sta že počela z njim.
Drejc MB
29. 09. 2011 22.02
-2
Človek potrebuje raznoliko prehrano, posebej otrok ki raste...... in kdor mu to odkloni mu je porebno otroka odvzet. Ker je otrok umrl, morajo starši ki so na tak način sokrivi umaora v zapor. Čr nr za nič drugega za primer ostalim "neuravnovešenim staršem". če se potem kot odrasel človek odloči za veganski način prehrane je to njegova suverena odločitev. Do tedaj pa je to odgovornost staršev in normalna družba jih MORA sankcionirat..... a spet smo žal v Sloveniji....???
tinkicapinkica
29. 09. 2011 21.52
kakor iz okolišnih virov ,družina ni bila samo vega,temveč so se prehranjevali na presni hrani. Vendar to ni še tako kritično(veliko v Sloveniji jih je) ,bolj me žalosti ,ko so zdravstvene ustanove nekajkrat vabile družino na pregled tega pokojnega otroka zaradi kritičnega stanja ,podhranjenosti ,ter celoten njegov razvoj .Starši se niso odzvali ,ter ga skrbno skrivali.Kje so smernice naprej???????Ustanove!!! Žal , ne morem mimo tega ,da je edino pravilno ,da za to dejanje odgovarjejo. Pa pred komu že koli. Glede ,da je to krščanska pobožna družina .Mar otrok iz nebes ne sprašuje.MAMI ZAKAJ SI MI TO STORILA??
kaljaj
29. 09. 2011 21.12
+3
sej kolk mesa pa je 9 mesečni otrok, je večinoma kašice sadne, zelenjavne, mlečne itd. naš je pri 9 mesecih tolk malo mesa dol spravil, da čisto vseeno če bi ga jedel ali ne, pa ni bil zato suh, torej mu sploh nista dajala nobene hrane prave v zadostnih količinah, meso gor ali dol....
Brandi
29. 09. 2011 21.00
+3
preveč se poudarja, da so bili vegani. to sploh ne bi smelo priti v medije. dejstvo je, da je umrl otrok in, da sta za to verjetno kriva starša.
nightangel
29. 09. 2011 20.43
+1
Na koncu koncev sploh ni važno,če sta bila starša vegetarijanca ali ne,dejstvo je,da je otrok umrl zaradi podhranjenosti,kar je jasno vsakemu ,razen verjetno njima! Ni važno,če otrok ne dobi mesa,zato bi mu pač morala dajati več druge hrane.Ta dva sta pa otroka dobesedno pustila umreti od lakote,zatorej sta kriva smrti otroka in pika!
wwwspring
29. 09. 2011 20.15
-2
Veganstvo, vegeterjanstvo je za nekatere modna muha, če se lahko tako izrazim. V redu, če se tako hrani odrasel človek, otroci pa bi mogli jesti vso hrano, saj jo potrebujejo za razvoj in rast. In ja, otroci pri 10 mesecih že jedo meso, ne mastne pečenke, ampak lahko jedo piščančje meso, nekatere ribe, borovo govedino... 3,5 kg je porodna teža novorojenčka, oz. tudi več. Verjetno so starši otroke hranili samo z vegansko hrano dobronamerno, ampak je bilo za 10 mesečnika žal usodno.