Črna kronika

Tragedija v Šmarju pri Jelšah: 66-letnik s strelnim orožjem ubil sodna izvršitelja

Šmarje pri Jelšah, 25. 02. 2022 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

V Šmarju pri Jelšah se je v četrtek zgodil dvojni umor. 66-letni moški je streljal na dve osebi. Po tem, ko je že v četrtek za posledicami streljanja umrl 27-letnik, je zdaj v celjski bolnišnici umrla še 42-letna ženska. Moški, ki je zapadel v dolgove, je, ker se ni strinjal z zaplembo avtomobila, s strelnim orožjem ubil sodna izvršitelja, so pojasnili na novinarski konferenci. Dejanje je obsodil minister za pravosodje Marjan Dikaučič. Kot družba moramo imeti do takšnih nasilnih dejanj ne glede na vzrok ničelno toleranco, je pozval.

Včeraj so celjski policisti na območju Šmarja pri Jelšah obravnavali dvojni umor. 66-letni moški je streljal na dve osebi. 27-letni moški je na kraju dogodka umrl, 42-letna ženska pa je posledicam streljanja ponoči podlegla v Splošni bolnišnici Celje, so sporočili celjski policisti. 

Kraj tragedije
Kraj tragedije FOTO: 24ur.com

Kot so pojasnili, sta na dom osumljenca prišla pomočnik sodnega izvršitelja in izvršiteljica, ki sta nameravala po odredbi sodišča zarubiti avtomobil osumljenega. Osumljeni je nasprotoval zasegu vozila, zato je prišlo do prerivanja. Osumljeni je odšel do hiše po strelno orožje, pristopil do žrtev in najprej ustrelil pomočnika izvršitelja, potem pa je ustrelil še izvršiteljico. Osumljenca so že prejeli, v preteklosti ga še niso obravnavali, so povedali na novinarski konferenci.

Ogled kraja dejanja je opravila preiskovalna sodnica, v navzočnosti okrožne državne tožilke, kriminalistično tehnično pomoč so nudili kriminalisti. Preiskava še poteka. Po zbranih obvestilih in opravljenih drugih preiskovalnih dejanjih, bodo 66-letnega moškega kazensko ovadili zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj umorov. Za kaznivo dejanje umor je zagroženih najmanj 15 let zapora.Poleg omenjenih dveh umorov so letos na območju Policijske uprave Celje obravnavali še dva poskusa umorov in tri poskuse ubojev.

Odziv ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča na včerajšnji napad na pomočnika izvršitelja

"Novica o napadu na pomočnika izvršitelja, ki se je zgodil ob opravljanju izvršilnih dejanj v sodnem (izvršilnem) postopku in se končal s smrtjo dveh oseb, me je globoko pretresla. To sprevrženo dejanje predstavlja napad na pravosodni sistem, saj pomočnik izvršitelja pomaga izvršitelju pri opravljanju neposrednih dejanj izvršbe na podlagi javnega pooblastila, v konkretnih postopkih pa na podlagi pooblastila, ki izhaja iz sklepov sodišč. To popolnoma iracionalno dejanje storilca ostro obsojam in ponavljam, da moramo imeti kot družba do takšnih nasilnih dejanj ne glede na vzrok ničelno toleranco," je zapisal minister. Kot družba moramo storiti pomemben korak v smeri večjega spoštovanja temeljih pravic posameznika, seveda pa je pomembno tudi hitro in učinkovito ukrepanje pristojnih. Ob tem tragičnem dogodku družini žrtev izrekam iskreno sožalje, je še dodal. 

Umor pomočnikov izvršitelja je treba v javnosti najstrožje obsoditi, saj gre za neposreden napad na sodstvo in izvršitelje, pa so poudarili tudi v Zbornici izvršiteljev Slovenije. Izvršitelji so po njihovih navedbah le neposredni izvrševalci sodnih odločb, na katere sami nimajo nobenega vpliva.

"Kot družba do takih dejanj ne smemo imeti tolerance. Izvršitelji smo nenehno tarča groženj, tudi groženj z uporabo fizične sile, država pa v zadnjih 20 letih ni naredila popolnoma ničesar, da bi nam zagotovila večjo varnost," je zapisal predsednik zbornice Franko Slavec. Ob tem je spomnil, da sami nimajo niti dostopa do evidenc družinskih članov, kazenskih prestopnikov ali posestnikov orožja.

Minister in zbornica sta družini žrtev izrekla iskreno sožalje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3