Črna kronika

Udar strele na Triglavu: Bil je srečen dan, kar bi se lahko zgodilo, se ni

Kredarica, 16. 07. 2022 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
84

Zgodaj zjutraj se je nadaljevala petkova reševalna akcija na Malem Triglavu, ki je bila prekinjena zaradi neurja. Dva poškodovanca s sumom na težje poškodbe zaradi udara strele sta bila s helikopterjem slovenske Policije in spremstvom gorskih reševalcev v UKC Ljubljana prepeljana že v petek, zdaj pa so rešili še preostalih 16, ki so ob zdravniškem nadzoru prenočili v domu na Kredarici. Da je bil srečen dan, je dejal Iztok Arnol, vodja reševalne akcije in dodal, da je skoraj neverjetno, da ni nihče umrl.

Prva skupina poškodovancev je ob spremstvu gorskih reševalcev s Kredarice v zdravstveno ustanovo poletela s policijskim helikopterjem že okoli 5.40, kasneje pa še preostali. Transport vseh poškodovancev in tudi gorskih reševalcev, ki so bili vključeni v akcijo, je že zaključen, so sporočili z Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). "Vsi ponesrečenci so po naših prvih informacijah v redu," so sporočili s PU Kranj. 

"Bil je srečen dan, kar bi se lahko zgodilo, se na srečo ni," je na tiskovni konferenci dejal Iztok Arnol, vodja reševalne akcije in dodal, da je skoraj neverjetno, da ni nihče umrl. "Upam, da je bila to ena tako redkih nesreč, da je še dolgo ne bo," je dejal.

Na Kredarici je v petek, v razmaku med 14.45 in 14.50, večkrat udarila strela, v območje, kjer se je z vračanja s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici nahajalo več manjših skupin pohodnikov. Med hojo je pričelo rahlo deževati, goro je prekrila gosta megla, nato pa še udari strel. Vsi so se odpeli od jeklenice in se od nje nekoliko odmaknili. Prav tako je večina izklopila mobilne telefone, so sporočili iz GRZS.

Udar strele je pohodnike razmetal po skalovju, pri čemer so bili nekateri bolj, drugi pa manj telesno poškodovani. Pohodniki so hodili v več manjših skupinah. Dva sta bila zaradi udara strele huje poškodovana, preostali pa lažje. V vsaj dveh primerih je šlo za direkten udar strele v človeka. Trije so obležali nezavestni. V eno žensko naj bi strela udarila dvakrat. Dva udeleženca sta bila tujca, preostali so slovenski državljani. Arnol je pojasnil še, da med udeleženci nesreče ni bilo otrok, so pa bili sami mladi ljudje. Hodili so v vrsti, strela pa je udarila trikrat, spredaj, zadaj in v sredino kolone. 

Takoj po udaru strele so prizadeti sami poklicali 112 in o nesreči obvestili pristojni center za obveščanje Kranj. Med udeleženci nesreče je nastopila panika in zmeda. Razmere na gori so bile zaradi velikega števila poškodovanih kritične, vreme pa izredno slabo. Vsi pohodniki so bili sicer primerno opremljeni za gore. Kot je pojasnil Arnol, je klic glede nesreče prišel v petek okoli 14.50, informacije pa da so bile konfuzne in da se je število poškodovancev kar množilo.

Poleg policijskega aktiviran še helikopter Slovenske vojske

Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Slovenske policije, ki si v poletnem času izmenjuje dežurstvo na letališču Brnik s posadko Slovenske vojske, v ekipi ki je čez poletje dežurna za reševanje v gorah.

"Ekipa se je pripravljala na pot, vendar zaradi nevihte, ki je divjala na Triglavu, najprej ni morala poleteti," je pojasnil pilot letalske policije Primož Škufca in dodal, da je ekipa kasneje poletela in ujela okno, da so prišli do Kredarice. Dežurna ekipa za reševanje v gorah je tako s policijskim helikopterjem na območje Triglava priletela v normalnem vremenu, ki se je vmes zelo poslabšalo in zahtevalo pristanek helikopterja. "V zadnjem trenutku pred nočjo se je vreme toliko popravilo, da so dva težko poškodovana lahko prepeljali v UKC Ljubljana," je pojasnil Škufca. 

Zaradi razsežnosti intervencije so bila dodatno aktivirana društva gorske reševalne službe Kranjska Gora, Rateče, Jesenice in Bohinj. Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske vojske. Kot je pojasnil pilot in pripadnik vojaškega letalstva Jernej Ramovš, so po prejetem klicu okoli 17. ure stopili v stik z gorskimi reševalci, zdravniki in policisti. 

"Ob 17. uri smo z Brnika poleteli proti Mojstrani in pobrali tri gorske reševalce in jih prepeljali na območje nad Konjskim sedlom, ki je bilo tik pod bazo oblakov," je povedal. Ker se je vreme izrazito hitro poslabševalo, so leteli nazaj v Mojstrano in vkrcali še dodatne štiri reševalce in se odpravili nazaj proti Konjskemu sedlu. Reševalci so nato pot peš nadaljevali do mesta nesreče.

Ob 19.15 je bilo ugotovljeno, da zaradi vremenskih razmer niti klasično niti helikoptersko reševanje ni mogoče, zato je bilo odločeno, da ponesrečenci noč z gorskimi reševalci in zdravnico gorsko reševalko prebijejo v planinski koči, z izjemo dveh, huje poškodovanih, ki sta bila edina odpeljana v UKC Ljubljana okoli 20.30, ko se je za nekaj trenutkov v enem delu neba razjasnilo. Prevoz obeh huje poškodovanih je opravil helikopter Slovenske policije. Prvi del reševalne akcije se je s tem zaključil.

Na dan nesreče je bil sicer en helikopter SV zaradi nujne pomoči v Mariboru, drugi na Brniku, tretji pa je pomagal pri gašenju požara na Krasu. "Hkrati smo imeli v pripravljenosti dodatni transportni helikopter za primer reševanja poškodovancev in reševalcev s Triglava," je pojasnil Ramovš. 

"Včeraj je bilo vreme katastrofalno, danes malo manj"

Na Brniku je letalska policija že v petek pripravljala ekipo za jutranji let. "Ekipa se je na Brniku zbrala že okoli 4.30, vendar smo imeli smolo, ker je bila tudi ob tej uri na Triglavu nevihta. Ko se je umaknila, smo poleteli," je pojasnil Škufca in dejal, da so najprej pet poškodovanih prepeljali v SB Jesenice, 11 poškodovanih so nato v več letih prepeljali v UKC Ljubljana, na koncu pa so v dolino odpeljali še reševalce, ki so v koči na Kredarici prebili noč s ponesrečenimi.

"Včeraj je bilo vreme katastrofalno, danes malo manj," je še povedal Škufca, a dodal, da imajo na srečo v Policiji nove helikopterje: "Na srečo zelo napredne, tako da smo lahko zadevo varno izpeljali."  

Ves čas je bila v pripravljenosti tudi posadka helikopterja Slovenske vojske, če bi bila potrebna dodatna pomoč.

"GRZS ves čas opozarja na pravilo izbiro poti, uporabo opreme in vse, kar botruje čim varnejši hoji gore," je dejal Miha Primc podpredsednik GRZS. Pojasnil je, da poleti v popoldanskem času obstaja velika verjetnost neviht in planincem svetoval, naj se v gore odpravijo dovolj zgodaj, izbirajo naj poti, ki so jim kos, s seboj pa naj imajo vedno topla oblačila. "Kot se je pokazalo včeraj, se temperature lahko spustijo, včeraj so se spustile do 4 stopinj Celzija," je dejal in dodal, da s sabo potrebujemo tudi zadostno količino vode in hrane.

"Poškodbe zaradi strele so lahko lahke, lahko pa tudi smrtne"

Primož Trunk, zdravnik gorski reševalec, ki je bil del reševalne ekipe v soboto, je dejal, da je imela nesreča vse elemente množične nesreče, kar pa da je za tako majhno ekipo izjemno zahtevno. "Strela je zelo nepredvidljiv dogodek, zato je največ, kar lahko storimo, preprečevanje," je dejal in poudaril kako pomembno je, da pogledamo vremensko napoved in da tudi, ko smo že na turi, spremljamo razmere.  

"Poškodbe po udaru strele so lahko zelo različne, od lahkih do smrtnih. Najbolj se bojimo motenj srčnega ritma, ki so v teh primerih zelo pogoste. Poškodovanci v takšnih primerih pogosto potrebujejo oživljanje," je pojasnil.  

Sicer pa so značilne poškodbe opeklinske rane, in sicer na mestih, kjer električni tok vstopi in izstopi iz telesa. "Praviloma so te opeklinske rane zelo globoke. Poškodovanci navajajo mravljince, najbolj je torej prizadet živčni sistem," razlaga in dodaja, da ne smemo pozabiti na poškodbe, ki nastanejo zaradi piša strele, torej vetra, ki nastane ob streli. "Poškodovanca lahko vrže stran, pri čemer se lahko poškoduje". Povedal je še, da je, če so ljudje v gruči, večja možnost, da bo več poškodovanih. "Kadar smo na terenu, se moramo izogibati temu, da bi bili v gruči z več ljudmi," je še svetoval.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
17. 07. 2022 11.31
-2
V vsakem primeru se hodi na Triglav zgodaj, zgodaj zjutraj ! Pa nisem noben gornik, to pa vem ! Ko sem edinokrat šel gor je bilo to ob pol štirih zjutraj , iz Kredarice , mislim !
Beopen
17. 07. 2022 11.23
+3
Neumnost pohodnikov brez primere. Odločiti se za pohod ob slabi napovedi bi bilo ob nadaljnem helikopterske reševanju bilo nujno potrebno kaznovati. Žsl se v Sloveniji to ne bo zgodilo. Sramota
Nimasmisla
17. 07. 2022 10.46
+1
Bil sem enkrat gor in imam dovolj če želim gledat kamenje grem v kamnolom
markym77
17. 07. 2022 10.32
-1
Zakaj so izklopili telefone?
beware1
17. 07. 2022 09.30
+2
Ne morem razumeti to Triglav manijo, res ne. Bil sem kar nekaj krat na na našem očaku in VEDNO preveril vremensko napoved. Prvič je bilo nekje pred 40.-imi leti. Da se to dogaja danes, je totalni absurd!!!! Vse za selfije, žal
Nace Štremljasti
16. 07. 2022 20.37
+1
še treska sam prašam da bom šel jutri gor
proofreader
16. 07. 2022 20.08
+3
Gora ni nora, ...
Anion6anion
16. 07. 2022 19.01
+6
Obstajajo zavarovalnice . Naj odprejo te produkte in se naj zavaruje . Ampak če država to brezplačno rešuje potem zavarovanja niso zanimiva. Torej država naj uredi . Ko rabimo denar za nakup težko dostopnih zdravil za otroke pa zbiramo zamaške.butale.
bobiv
17. 07. 2022 08.19
+1
Ne govori oslarij, koliko pa je stalo helikoptersko plezanje na Triglav janše!?
Anion6anion
16. 07. 2022 18.57
+0
Zahtevam specifikacijo stroškov reševanja , saj gre denar tudi iz mojega žepa ampak se strogo proti takemu reševanju, ko se tvega ker itak nič ne stane. Končajmo to brezplačno reševanje.
trac
16. 07. 2022 18.09
+8
Kakšno modrovanje. Upam, da vsi upoštevate opozorila o škodljivosti kajenja, pijančevanja, drog, vožnji pod vplivom alkohola in še in še. Hvala reševalcem za požrtvovalnost.
User1964037
16. 07. 2022 16.44
+6
Vsi so imeli telefone pa nihče ni pogledal vremenske napovedi?
Resnica vas boli
16. 07. 2022 18.07
+5
jezenslovenec
16. 07. 2022 16.41
+8
Naj plačajo reševanje. Tako kot ste hoteli za necepljene, da naj plačajo zdravljenje.
Nace Štremljasti
16. 07. 2022 16.41
+0
prjatli jutri se vidimo na šmarni gori srečno, ne v vratih. lp
BlueKoala
16. 07. 2022 16.34
+1
"Ni morala poleteti." 😵‍💫 Ure se pa s piko pišejo, ne z dvopičjem.
HOOONDAAA
16. 07. 2022 15.38
+11
Pravi planinci gremo v jutranjih urah na goro, ker vemo, da je po 13. uri že pametno biti v dolini (zaradi vremensih nevšečnosti)
Bpultimate
16. 07. 2022 14.44
+20
Če bi vsem tem majstrom zaračunali vse reševanje plus 2000 evrov kazni po glavi, ne bi več lazli po gorah ob napovedi neviht, reševalci pa bi imeli bistveno manj dela in ne bi izpostavljali svojih življenj za reševanje brez potrebe.
Cene Novak
16. 07. 2022 14.27
+17
Res je bil srečen dan za njih lahko bi jim zaračunali ene 50 K za reševanje ,tako pa ga častimo davkoplačevalci za njihovo neumnost!
srecnii
16. 07. 2022 14.22
+11
2 tujca ostali Slovenci, eh Slovenčki, njihovi telefoni in delanje selfijev, kot da se svet vrti samo zarad njih.
grumf
16. 07. 2022 14.18
+7
Sam preverim, če je že kdo napisal tisto floskulo "gora ni nora...."
Bombardirc
16. 07. 2022 13.57
+21
Evo, namesto teh boxerjev, ki so sami sebi namen, raje še par helikopterjev. Veliko bolj jih potrebujemo.