Črna kronika

Podiranje drevesa je bilo usodno

Stoperce, 13. 12. 2018 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V gozdu v Stopercah se je zgodila gozdarska nesreča. Domačina so pri podiranju dreves zadele veje, ga podrle na tla in močno poškodovale. Z njim je delal moški, ki je poklical pomoč. Poškodovanega so s helikopterjem prepeljali v UKC Maribor, a je zaradi prehudih poškodb tam umrl.

Deblo je padlo v napačno smer in hudo poškodovalo gozdarja.
Deblo je padlo v napačno smer in hudo poškodovalo gozdarja. FOTO: iStock

Včeraj dopoldan sta 51- in 61-letna domačina spravljala les in opravljala druga gozdarska opravila v gozdu v Stopercah. Starejši moški je na zelo strmem pobočju z motorno žago podiral bukev, ki se je na višini 70 centimetrov razraščala v tri debla, premera po 25 centimetrov. Ko je požagal zadnjo od treh debel, dolgo okoli 18 metrov, je namesto, da bi padlo s krošnjo proti dolini, padlo po klancu navzgor in z debelejšim koncem pričelo drseti v dolino. Pri tem je s krošnjo oziroma vejami zadelo 61-letnika, ki je zaradi tega padel in hudo poškodovan obležal, so pojasnili s PU Maribor.

Poškodovanega je nedolgo za tem našel mlajši moški, ki je 50 metrov stran čistil gozdno cesto. Takoj je poklical reševalce. Poškodovanega je najprej oskrbela zdravnica, za tem so ga gasilci prenesli do gozdne ceste, kjer so ga v oskrbo prevzeli reševalci Zdravstvenega doma Ptuj. Nato so ga s helikopterjem slovenske vojske prepeljali v UKC Maribor. Poškodbe so bila tako hude, da je 61-letnik v bolnišnici umrl, so sporočili s PU Maribor.

Pokojni je pri delu sicer uporabljal zaščitna oblačila, varnostne čevlje in čelado z glušniki. Policisti so z ogledom kraja nesreče in po zbranih obvestilih tujo krivdo za smrt izključili. O ugotovitvah bodo s poročilom seznanili pristojno tožilstvo, so še dodali s PU Maribor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3