Črna kronika

Podjetja, ne nasedajte vprašanjem v smislu 'Ali lahko plačamo 45.000 evrov?'

Kranj, 25. 07. 2018 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančne družbe in organizacije so še vedno tarča spletnih goljufov, ki izvršujejo tako imenovane direktorske prevare. Nov primer poskusa tovrstne goljufije, katere tarča je bila tokrat izobraževalna institucija, so obravnavali kranjski policisti.

Potem ko so pred slabimi štirinajstimi dnevi o novih napadov spletnih goljufov, ki poskušajo s preslepitvijo in izsiljevanjem od žrtev dobiti denar, poročali mariborski in murskosoboški policisti, so nov poskus tovrstne goljufije obravnavali policisti Policijske uprave (PU) Kranj. 

Ali lahko plačamo 45.000 evrov?

Tarča storilcev je bila tokrat izobraževalna institucija, vsa kmunikacija pa je potekala v slovenskem jeziku. Po informacijah policistov so goljufi najprej ustvarili lažen elektronski naslov s pravimi podatki odgovorne osebe in ga poslali računovodkinji. Vsebina sporočila pa se je glasila takole: "Dobro jutro. Ali lahko danes plačamo 45.000 evrov? LP, ime in priimek odgovorne osebe." 

Na območju PU Kranj so bili znova na delu spletni goljufi.
Na območju PU Kranj so bili znova na delu spletni goljufi. FOTO: Thinkstock

Računovodkinja je na prejeto sporočilo odgovorila, da je preverila evidenčne
knjižbe in da se "matematika" ne izide ter pošiljatelja vprašala, če to res
želi. S strani odgovorne osebe je prejela jasen odgovor: "Da, obravnavajo kot nujno. Prosim plačaj zdaj. Poslal bom dokumentacijo kasneje." V sporočilu so bili navedeni tudi vsi podrobni podatki o podjetju/prejemniku, njegov naslov, IBAN, swift, banka, sklic, znesek in komentar, na koncu pa še stavek: "Prosim, pošljite plačila potrditev slip. LP, ime in priimek odgovorne osebe." 

Ugotovili, da so žrtev poskusa goljufije

Ker je računovodkinja pred končnim plačilom transakcijo vendarle še enkrat preverila neposredno pri odgovorni osebi, so spletno goljufijo še pravočasno zaznali. Na podlagi nazorno opisanega primera zato policisti vse družbe in organizacije vnovič opozarjajo, naj bodo pozorne na tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino in osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala. 

Finančne družbe in organizacije so še vedno tarča spletnih goljufov, ki izvršujejo "direktorske prevare". Goljufi jih izvršijo tako, da v imenu direktorja ali druge odgovorne osebe pošljejo elektronska  sporočila oziroma navodila o nakazilu med 10 in 40 tisoč evri na transakcijski  račun  v tujini. Sporočila običajno prejmejo v računovodstvu družb. 

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja svetujejo: da 
preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu, in IP naslov pošiljatelja (pri ogledu zaglavja elektronske pošte je običajno razvidno, da IP prihaja iz tujine) ter pri odgovornih osebah preverite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če do tovrstnih goljufivih transakcij vendarle pride, policisti svetujejo, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in zadevo prijavite na najbližji policijski postaji.
Kriminalistične preiskave v tovrstnih primerih potekajo v smeri preiskovanja
sumov storitve kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
25. 07. 2018 20.43
+2
Davek na nerazvite je vedno za nekoga aktualen, še vedno ;)
ginem
25. 07. 2018 11.07
+26
jaz sem zadel 1.000.000 dolarjev na lazni loteriji.Ko sem jim odpisou (za firbec :D) so mi napisal naj placam 1000 dolarjev za nakazilo.Sem jim odgovoru naj vzamejo teh 1000 od miljona...ampak ne ne ne oni nemorejo ker je to moj denar hahaha sem odpisou naj mi zalozi in mu poslem 10.000 ko dobim miljon.Pol pa ni bilo vec odgovora heh