Črna kronika

Podrobnosti o umoru: 'Partnerica osumljenca naj bi vzpostavila stike s pokojnim'

Novo mesto, 06. 09. 2022 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.B., N.Š.
Komentarji
1

V soboto se je pri Brezju pri Mirni Peči zgodil strelski obračun, ena oseba je umrla, še tri pa so bile ranjene: ženska in dva moška, stari med 19 in 27 let. Enega od njih, moškega s poškodbami glave, so odpeljali naprej na zdravljenje v UKC Ljubljana. Poškodovani so bili v dveh vozilih in so se po dogodku odpeljali na novomeško urgenco, kjer so kasneje kriminalisti obe vozili zasegli.

Vse kaže, da je motiv ljubosumje, je na novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik, nato pa začel s predstavitvijo dogodkov. Nekaj po 22. uri zvečer so se udeleženci incidenta z vozili Audi R6 in Seat vračali z zabave. Takrat je 20-letni voznik audija, v katerem sta bila še 25-letnica in 19-letnik, dohitel 25-letnega voznika seata, ga prehitel, sunkovito zapeljal predenj in povzročil prometno nesrečo, nato pa izstopil iz vozila in ustrelil 27-letnika v seatu. 

Tiskovna konferenca
Tiskovna konferenca FOTO: 24ur.com

Krogla je 27-letnika zadela v obraz, nato pa je voznik audija ustrelil še 22-letnega sovoznika, ki je zaradi strelov na kraju nesreče umrl. Policisti so ga kasneje našli na robu ceste pri naselju Brezje. 

Voznik seata je zato v roke vzel svojo puško in z njo začel odgovarjati na strele, pri tem pa v audiju zadel dve osebi. 25-letni voznik seata je pobegnil. 20-letni voznik audija je poškodovana potnika zapeljal do novomeške urgence, sledil mu je seat s hudo poškodovanim 27-letnikom. Ena nepoškodovana oseba iz seata je pobegnila. 

Dva od poškodovanih se še vedno nahajata v zdravniški oskrbi. 26-letnica, ki je bila v streljanju huje poškodovana, se nahaja na zdravljenju v Novem mestu, 27-letnika, ki ga je krogla zadela v obraz, so prepeljali v UKC Ljubljana. Utrpel je hude poškodbe glave, v telesu mu bo ostalo več delcev kovine, je povedal Božičnik. V bolnišnico so prepeljali tudi poškodovanega 19-letnika, ki je že v domači oskrbi.

Policija je takoj začela z iskalno akcijo pobeglega in oboroženega voznika seata ter njegovega pobeglega sopotnika, pri tem so sodelovali vsi policisti s PU Novo Mesto. V nedeljo so voznika pridržali in ga osumili za umor in poskus umora. V ponedeljek zvečer so pridržali še 20-letnega voznika audija ter ga prav tako osumili za umor in poskusni umor. 

Po Kazenskem zakoniku se za umor izreče zaporna kazen najmanj 15 let, za poskus uboja pa od deset do 15 let. Osumljenemu 25-letniku so že odredili sodno pridržanje, 20-letnik se nahaja v policijskem pridržanju. 

Policisti so zasegli tudi obe vozili, pri kriminalistični preiskavi pa v njih odkrili večje število bioloških sledov, tulcev, krogel, tulcev pištol, večje število mobilnih telefonov in oblačil. Opravljena je bila tudi sodna obdukcija. Forenzične preiskave še potekajo. 

Že isto noč so na teren prišli policisti. V preiskavi so poleg policistov in kriminalistov sodelovali še policisti vodniki službenih psov, ki so specializirani za iskanje orožja, forenziki in strokovnjaki z Inštituta za sodno medicino. Teren so preiskovali tudi z brezpilotnikom in helikopterjem.

'Pokojni je bil tarča napada'

Da gre za ljubosumje, so policisti odkrili s pomočjo posnetkov na spletu. "Na Facebooku so se namreč pojavili videoposnetki, kjer naj bi partnerica osumljenca vzpostavila stike s kasneje umorjenim, in temu je sledilo, kar je sledilo. Bil je tarča napada," je dodal Božičnik. Na vprašanje, ali drži, da je prvi streljal pokojni, pa je dejal, da zbrana obvestila kažejo, da naj bi prvi strel sprožil osumljenec iz avtomatske puške. Puške niso zasegli, o tipu orožja sklepajo na podlagi najdenih sledi in pričevanj. Partnerica se je prav tako nahajala v audiju in je huje telesno poškodovana, je še povedal. Osumljenec, ki se je predal sam, je bil pogosto obravnavan za premoženjska kazniva dejanja in nasilje. Prav tako so v preteklosti za nasilna dejanja obravnavali pokojnega. Preiskava dejstev in okoliščin sicer še poteka. 

"Vsekakor pa pozivamo morebitne priče, da se izpostavijo in pomagajo pri nadaljevanju preiskave," je dodal Božičnik. Na vprašanje, ali je v romskih naseljih vse več nasilja, je vodja Operativno-komunikacijskega centra na PU Novo Mesto Robert Perc dejal, da "po številu klicev na 113 ne napredujemo v pravo smer". Po drugi strani pa posebne statistike za zgolj določeno skupino ljudi ne vodijo, je poudaril Božičnik. "Statistika se vodi po državljanstvu. Lahko pa potrdimo, da večinsko oni nastopajo v teh zadevah." 

Streljanje pri Brezju
Streljanje pri Brezju FOTO: Dolenjska News

'Pripadniki večetnične skupnosti sodelujejo, ko se počutijo ogrožene'

"Na vsak klic na številko 113 se policisti odzovemo," zatrjuje Perc. Izvaja se veliko aktivnosti na vseh nivojih, je dodal. "Izvajamo tudi kup preventivnih aktivnosti v romskih naseljih. Nismo pa edini in glavni faktor reševanja romske problematike, ker Policija po navadi pride, ko je že prepozno. Bi bilo pa preveč enostavno metati vse v isti koš, imamo tudi pozitivne zglede in tudi na policijski postaji imamo zaposlena dva, ki izhajata iz etnične skupnosti in se vključujeta v delo v romskih naseljih, kar daje rezultate. Je pa še veliko poti, ki jo je treba prehoditi." 

Božičnik pravi, da so policisti na območju prisotni – s ciljem preprečevanja dejanj, ki motijo prebivalstvo. Na območje tako napotijo dodatne patrulje, prisotni so kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov, vodniki psov, konjenica, koristijo tudi kadrovsko pomoč GPU, posebno policijsko enoto ob praznikih, pa tudi pomoč letalske enote. To pomeni, da se vlagajo ogromni resursi – kljub kadrovski stiski, je poudaril. 

Dejal je, da od tistih, ki se počutijo ogrožene, pričakujejo, da bodo to sporočili, da Policija lahko začne izvajati ukrepe. "Praviloma pa je pri pripadnikih večetnične skupnosti tako, da ko se počutijo ogrožene, z veseljem sodelujejo z nami. S tem, ko se izpostavijo, pa lahko dobimo odredbe za hišne preiskave, kjer praviloma najdemo in zasežemo ilegalno orožje." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja