Črna kronika

Tako krutega umora Zagreb ne pomni. 36-letnik ustrelil kar šest oseb

Zagreb, 02. 08. 2019 04.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.F. / M.S. / Ti.Š.
Komentarji
0

V Zagrebu je bilo ubitih šest ljudi, tudi desetletni otrok. Za morilcem - 36-letnikom iz Vukovarja - je stekla velika iskalna akcija po vsej Hrvaški, saj so sumili, da bi lahko pobegnil z avtomobilom. Policisti so ga našli na območju Brezovice, dobrih 15 kilometrov iz hrvaške prestolnice, a je med poskusom aretacije naredil samomor.

Več videovsebin
  • Iskanje morilca
    01:41
    Iskanje morilca
  • Izjava Marije Šaranja, predsednice lokalne skupnosti, in sosede umorjenih
    02:47
    Izjava Marije Šaranja, predsednice lokalne skupnosti, in sosede umorjenih
  • Iz 24UR: Najbolj krvav pokol v zadnjih 20 letih
    01:23
    Iz 24UR: Najbolj krvav pokol v zadnjih 20 letih
  • Iz 24UR: Policisti so morilca iskali več kot šest ur
    01:06
    Iz 24UR: Policisti so morilca iskali več kot šest ur
  • Iz SVETA: Ubil šest oseb
    03:53
    Iz SVETA: Ubil šest oseb
  • Iz 24UR ZVEČER: Hrvaško pretresel šestkratni umor
    02:50
    Iz 24UR ZVEČER: Hrvaško pretresel šestkratni umor

Hrvaška policija je v četrtek zvečer v družinski hiši v Zagrebu našla umorjenih šest ljudi. Ubiti so bili s strelnim orožjem.

Našli so jih po klicu soseda, ki je slišal streljanje, nato pa ženske krike. Tudi pred samim streljanjem naj bi se iz hiše slišalo glasno žensko vpitje. Med ubitimi so tri ženske, dva moška in desetletni otrok.

Načelnik Policijske uprave (PU) Zagreb Marko Rašić je pokol potrdil in dodal, da so včeraj okoli 21.30 prejeli obvestilo, da se iz hiše na Ulici Radivoja Cimermana v četrti Kajzerica v bližini Velesejma v Novem Zagrebu slišijo streli. Policija je na kraj zločina prišla v slabih desetih minutah. "Prišli so nemudoma, nekateri z vključenimi sirenami, nekateri brez," so potrdili sosedje. Na kraj dogodka so prispele tudi vse enote zagrebške policije, med drugim predstavniki kriminalistične policije ter specialne enote. Inšpektorji so takoj začeli z zasliševanjem prič.

Streljanje preživel dvomesečni dojenček

Morilec je po navedbah policije 36-letni taksist Igor Nađ iz Vukovarja, ki je imel otroka z eno od žrtev - dvomesečnega dojenčka, ki je pokol preživel. Kot je Rašić dodal na današnji novinarski konferenci, so ga policisti našli nepoškodovanega v hiši, v kateri je bila ubita šesterica. Predali so ga v nadaljnjo oskrbo pristojnega centra za socialno delo. V preteklosti, neuradno leta 2016, je policija Nađa obravnavala zaradi kršenja javnega reda in miru. Od leta 2017 je imel stalno prebivališče na naslovu, kjer je živela ubita družina.

V krvavem pohodu naj bi po neuradnih informacijah hrvaškega portala Index ubil svojo 34-letno partnerico (po nekaterih navedbah zaročenko) Majo Tojagić in njenega 10-letnega sina iz prejšnjega razmerja, njeno starejšo sestro Josipo in njenega partnerja ter oba starša.

Po pričevanju očividcev naj bi 36-letnik s pištolo najprej pred hišo ubil dve ženski (neuradno partnerico in njeno sestro) in desetletnega dečka, nato pa v hiši pokončal še ostale člane družine. Moški je po dejanju pobegnil.

Hrvaški mediji poročajo, da je bilo v Zagrebu ponoči ogromno policistov, ki so zaprli vse večje ceste in izhode iz mesta. Očividec je za Jutarnji list povedal, da je slišal streljanje in nato krike. Prepričan je bil, da je šlo za streljanje s pištolo in ne za avtomatsko orožje, prav tako naj bi slišal, kako je po streljanju nekdo pobegnil z avtomobilom.

Četrt Kajzerica je bilo vso noč popolnoma blokirana, prav tako vsi dostopi v Zagreb, na katerih je policija postavila patrulje.

Med poskusom aretacije naredil samomor

Jutarnji list piše, da so policisti pred hišo našli trupla treh žensk in 10-letnega otroka, telo enega moškega v sobi v hiši, drugega pa na hodniku. Motiv za pokol naj bi bilo ljubosumje.

V preiskavi in iskanju storilca so sodelovale celotne sile zagrebške policije. Morilca so okoli 3.30 zjutraj našli na območju naselja Brezovica, približno 15 kilometrov stran od kraja zločina. Izsledili so ga, nato pa naj bi ga pozivali da izstopi iz vozila. A 36-letnik se ni želel predati in je storil samomor.

Policija je sicer že vse od zgodnjih jutranjih ur opravljala ogled kraja zločina, s policijskimi trakovi so omejili vhod v ulico, kjer stoji hiša groze. Okoli 11. ure dopoldne so trakove nato umaknili, ulica je znova odprta.

Na tem naslovu policisti v preteklosti že posredovali, a ne v povezavi z družinskim nasiljem

Rašić več podrobnosti zaenkrat ni mogel razkriti. Pojasnil je še, da v povezavi s hišo, v kateri so našli ubite, policija v zadnjem času ni prejela nobenih prijav. Edino intervencijo so imeli leta 2011, vendar ne v povezavi dogodkom, ki bi lahko pripeljal do tovrstnih dogodkov.

V družini prav tako ni bilo prijav o nasilju v družini, storilec šestkratnega umora pa ni bil na seznamu storilcev družinskega nasilja, je ob tragediji, ki je pretresla Hrvaško, sporočilo ministrstvo za demografijo, družino, mlade in socialno politiko, poroča STA.

Delovanje centra za socialno delo je v tem trenutku usmerjeno predvsem v zagotavljanje varnosti in skrbi za dojenčka, ki je tragedijo preživel, so potrdili na ministrstvu. Kot so dodali, se je center za socialno delo nemudoma odzval v skladu s svojimi pristojnostmi in je na ustrezen način poskrbel za otroka, ki je zdaj na varnem.

Na Hrvaškem tako krvavega zločina ne pomnijo - gre namreč za enega najhujših zločinov v Zagrebu, ki se je zgodil v zadnjih 20 letih. V 30-letni karieri nisem videl ničesar podobnega, je za Večernji list dejal eden od inšpektorjev, ki so ponoči patruljirali po Zagrebu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3