Črna kronika

Prijeli štiri osebe, ki so članom kriminalnih združb posredovale tajne podatke

Ljubljana, 10. 11. 2021 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, Mark Vidrih
Komentarji
354

Kriminalisti so v torek opravili hišne preiskave na Specializiranem državnem tožilstvu in aretirali uslužbenko, ki je imela dostop do tajnih podatkov o izdanih odredbah za hišne preiskave in prikrite preiskovalne ukrepe. Seznanjala se je z vsebino dokumentov, jo fotografirala in posredovala osebam, ki do nje niso bile upravičene. Informacije naj bi tako prek še treh osumljencev odtekale neposredno k mednarodni kriminalni združbi – neuradno naj bi šlo za slovensko podružnico zloglasnega kavaškega klana. Najpomembnejša slovenska člana tega klana naj bi se tako z njeno pomočjo izognila aretaciji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Damjano Žišt
    03:32
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Damjano Žišt
  • Iz 24UR ZVEČER: Uhajali podatki iz policijskih spisov
    02:52
    Iz 24UR ZVEČER: Uhajali podatki iz policijskih spisov
  • Iz 24UR: Sum izdaje podatkov kriminalni združbi
    02:44
    Iz 24UR: Sum izdaje podatkov kriminalni združbi
  • Iz SVETA: Izdajala podatke iz koristoljubja
    03:07
    Iz SVETA: Izdajala podatke iz koristoljubja

Darja Šlibar, višja državna tožilka na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT) RS, je na novinarski konferenci povedala, da so usmerjali predkazenski postopek, ker so zaznali, da posamezni člani hudodelskih združb razpolagajo s tajnimi podatki o dejavnostih Policije, državnega tožilstva in sodišča. 

Ugotovili so, da je oseba, ki je zaposlena na SDT in je imela glede na naravo svojega dela na delovnem mestu dostop do tajnih podatkov, v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja, sporočala tajne podatke o kriminalističnih dejavnostih in izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov nepoklicanim osebam, ki so to sporočale posameznim članom hudodelskih združb. Zaradi tega je bila uspešnost kriminalističnih preiskav okrnjena. 

Za tovrstno kaznivo dejanje je zagroženo osem let zaporne kazni.

Včeraj so bile v tej zadevi v poslovnih prostorih SDT opravljene hišne preiskave, osebi je bila odvzeta prostost in bo privedena k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani. 

"Ne glede na to, da imamo na SDT vzpostavljene varnostne in nadzorne mehanizme ter izvedena ustrezna varnostna preverjanja zaposlenih, ki rokujejo s tajnimi podatki, žal takšnih primerov ni mogoče preprečiti. Prav ta primer pa potrjuje, da nadzorni mehanizmi na SDT delujejo, saj je bilo dejanje zaznano in nemudoma preiskano," je še dejala Šlibarjeva. 

SDT je po njenih besedah takoj poskrbelo, da omenjena uslužbenka nima več dostopa do kakršnih koli podatkov, niti nima več možnosti dostopa v prostore SDT, odpovedana pa ji bo tudi pogodba o zaposlitvi.

Šlibarjeva je razkrila še, da gre za mlajšo uslužbenko, ki je bila na SDT zaposlena dobrih pet let. Njeno zadnje varnostno preverjanje je bilo izvedeno pred dvema letoma, a odstopanj niso ugotovili.

Po naših neuradnih podatkih naj bi bila uslužbenka na SDT zaposlena kot tajnica. 

Državno tožilstvo Republike Slovenije
Državno tožilstvo Republike Slovenije FOTO: POP TV

Mednarodna kriminalna združba je imela informacije o načrtovanih aktivnostih Policije

Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na GPU, pa je povedal, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) maja letos v okviru kriminalistične preiskave, ki se je nanašala na kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zoper člane mednarodno organizirane kriminalne združbe izvedel večje število hišnih preiskav in zoper njih podal kazenske ovadbe. Ob tem so zaznali sum, da so določeni člani kriminalne združbe posedovali podatke o načrtovanih aktivnostih kriminalistične policije. 

V juliju, pri nadaljnjem operativnem delu, so se ti sumi potrdili, o tem pa je bilo seznanjeno tudi SDT. Prav tako je SDT julija na upravo kriminalistične policije na GPU podalo naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zoper osebo, zaposleno pri njih, zaradi obstoja razlogov za sum storitve kaznivega dejanja Izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika. 

"Z intenzivno kriminalistično preiskavo, ki jo je usmerjal državni tožilec SDT, smo utemeljili sum, da je osumljena oseba, zaposlena na SDT, v letošnjem in lanskem letu izvršila več istovrstnih kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov. V okviru svojega delovnega procesa je imela dostop do dokumentov, ki so vsebovali najbolj občutljive in tajne podatke o aktualnih kriminalističnih preiskavah oz. predkazenskih postopkih, ki so jih usmerjali državni tožilci SDT. Seznanjala se je z vsebino dokumentov, vsebino fotografirala in v nasprotju s pravili službe in zakonodajo le-to posredovala osebam, ki do teh podatkov niso bile upravičene," je naštel Jerkič. 

Z Vrhovnega državnega tožilstva RS so sporočili, da obžalujejo sum storitve kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov, za katere je osumljena javna uslužbenka na Specializiranem državnem tožilstvu RS. "Ob tem izpostavljamo, da gre za zadevo, ki je v izključni pristojnosti Specializiranega državnega tožilstva, ki je sum storitve kaznivih dejanj samo odkrilo in je doslej tudi ustrezno ukrepalo," so zapisali. 

Ugotovili so, da je uslužbenka SDT sodelovala s tremi osebami z območja Ljubljane, le-te pa so podatke posredovale članom kriminalnih združb, ki jih je preiskovala in jih še vedno preiskuje kriminalistična policija. Motiv za izvrševanje kaznivih dejanj je bilo koristoljubje. 

Štirim osumljencem odvzeli prostost

S kriminalistično preiskavo, v kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, so potrdili, da so bili na ta način kriminalnim združbam posredovani tajni podatki v več zadevah, ki so jih vodile različne enote kriminalistične policije.  

"Policija je včeraj odvzela prostost štirim osebam, izvedli pa so tudi hišne preiskave na naslovih njihovega bivanja in v prostorih SDT. Pri tem so bili zaseženi predmeti, pomembni za nadaljnji kazenski postopek, listine, elektronske naprave, kot so telefoni in računalniki, pri enem od osumljenih pa tudi 5 kg prepovedane droge konoplja in pištola znamke Beretta. Osumljeno osebo, ki je zaposlena na SDT, bodo v roku 48 ur od odvzema prostosti s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ostalim trem osebam pa so pridržanje že odpravili in bodo kazensko ovadbo zoper njih podali po redni poti," je še napovedal Jerkič. 

Na vprašanje, kakšna škoda je bila narejena, je Jerkič pojasnil, da je uslužbenka SDT tajne podatke izdajala v štirih zadevah, s tem pa je nastala nepopravljiva škoda za preiskovanje in preprečevanje kaznivih dejanj. "Določeni osumljenci v konkretni kriminalistični preiskavi so namreč zaradi tega zapustili območje Republike Slovenije in posledično v tistem obdobju niso bili prijeti. V tem trenutku ne moremo trditi, da bi bili vsi tistega dne prijeti, nedvomno pa je večje število tovrstnih oseb. Škoda pa nastaja tudi na drug način – v takih primerih so ogroženi preiskovalci, neposredni izvajalci prikritih preiskovalnih ukrepov in vsi, ki sodelujejo pri preiskovanju tovrstnih kaznivih dejanj. Kajti vedno govorimo o hudih oblikah organizirane mednarodne kriminalitete."

Pomoč kavaškemu klanu?

Kot poroča Večer, naj bi osumljena uslužbenka podatke posredovala svojemu partnerju, ta pa naprej posameznikom iz kriminalnega podzemlja, ki so se zaradi izdaje iz hiše tožilstva lahko na udarec Policije pripravili ali se celo skrili pred njo. Z njeno pomočjo sta se maja letos policijskemu prijetju tako izognila pomembna člana kriminalne združbe kavaški klan, ki sta med obtoženimi, a še vedno na begu. To sta Luka Arapovič in Blaž Kadivec, še poroča časnik.

Zloglasni kavaški klan naj bi kokain iz Južne Amerike v Evropo dostavljal tudi prek Luke Koper. Slovenska podružnica naj bi štela okrog 60 članov, kako so bili z njo povezani osumljeni informatorji, pa policija še preiskuje, so poročali v oddaji 24UR. 

Po trditvah policije in Specializiranega državnega tožilstva je slovenska mreža klana delovala od leta 2018. Imela je močne povezave predvsem v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji, na Nizozemskem in Hrvaškem.

Slovenska policija je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi močno prepredene lovke kavaškega klana presekala maja, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, skupaj s policisti specialne enote na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper, opravili 23 hišnih preiskav in aretirali več osumljenih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (354)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naj bi
24. 04. 2022 11.05
Tudi na eni upravni enoti pri nas se dogajajo čudne reči. Oz. povsod...
tirolec
13. 11. 2021 19.43
+1
MAFIJA....vsa obveščevalna in tajna služba z NPU - jem vred v Sloveniji pa dela kaj? Išče in kaznuje ljudi, ki si zdravstveno pomagajo za samooskrbo s konopljo...Bravo...klani, kar tako naprej....V Jugi niste mogli, zdaj z lahkoto...
Janez Francl
11. 11. 2021 13.57
+1
Zagrožena kazen 8 let ! Janša je izdal 100x večjo vojno skrivnost , pa je dobil samo 8 mescev ! Je bila morda to z njim veseloigra za javnost !
Janez Francl
11. 11. 2021 13.43
Mata Hari ! Kva pa Sova dela , da se lahko kaj takega dogaja !!!
Amasakul
11. 11. 2021 10.56
+3
a zdaj že štiri osebe, ki so članom kriminalnih združb posredovale tajne podatke, pa to je zmer dokaz, da so povezani višji sloji z kriminalom. Demokratična država, baje.
omega _v6
11. 11. 2021 08.21
-2
Zdi se mi,da je ti Šarčeva delovna sila!! Mislim,da je to ženska o kateri so toliko pisali mediji!! Je pač podatke pošiljala Marjanu on pa jih je vnovčil !!
Nimasmisla
11. 11. 2021 08.06
+12
ne moreš verjet kakšen drek imamo v sloveniji v službah
tirolec
13. 11. 2021 19.44
Drek je še kulturni termin....Vse bi morali že zdavnaj zamenjati in postaviti ljudi, ki niso vpleteni v nobeno politično ali versko mafijsko združbo...
medekmali medekmali
10. 11. 2021 21.13
+0
dokler bo sodišče samo kriminalno in jemalo podkupnine se tem papkom ni treba bat da bi sedeli. levica pa jih itak rabi da delajo zgago in bodo vse nardili da dobijo pogojne. sramota je ta levica , in sd. lmš in sab pa itak jih vec ne bo v dz.
Pinkman.
10. 11. 2021 21.03
+7
In dobila bo 2 leti zaporne kazni od tega bo eno leto pogojne in vikendi na prostosti.
Fichte
10. 11. 2021 20.58
+2
Vse na končnico mehki ć takoj stran iz javnih sližb. Pa bo red.
zmago56
10. 11. 2021 20.38
+10
A samo ena uslužbenka v tem SDT je nepoštena? Glede na rezultate bi pričakoval, da jih je več.
Ho Chi Joža
10. 11. 2021 20.23
+2
For ever komunalska država
muhhamad
10. 11. 2021 20.23
+4
nepopravljiva skoda vizjaka, lohk gre dam, dam si ga vzam!
muhhamad
10. 11. 2021 19.55
+4
seveda sej oba sta snemala na skrivaj drug druzga>>>> ha ha ha ha in to z krompirom
TistoPravo
10. 11. 2021 19.29
+12
Zaščitene priče so samo na papirju...in tajni sodelavci tud...se še kdo sprašuje, zakaj se ne preiskuje tko kot treba....če te še sistem ni zmožen minimalno ščitit pri tem
ssbobo
10. 11. 2021 19.41
+2
Zato ker se ne sme raziskati kot je treba....... Partijsko pravilo še sedaj velja........ upraš Baucona al pa Kićana k še lahko trpta zrmljo
User974866
10. 11. 2021 19.28
+12
Že najmanj 15 let se ljudje med seboj pogovarjamo, da ima mafija lovke, ki sežejo v sam vrh države. Čudežno se nič ne zgodi, res čudežno...in se tudi ne bo...
rogla
10. 11. 2021 19.28
+3
Trenutna vlada je kriminalno tako umazana, da ji ni primerjave! Čas je, da počistimo te iztrebke (beri podpornike Janše)!
ssbobo
10. 11. 2021 19.23
+8
Službo ji je zrihtal ....... KDO?
revirji
10. 11. 2021 19.22
+0
A so člani sds? Ti imajo take v svojih vrstah.
Iqos
10. 11. 2021 19.21
+9
Orng članek si prebereta na srbskem Kurirju Tam novinarji mal bolj podrobno in profesionalno pišejo članke...navedene krarice vseh vpletemih....in o boh ne dej tud usližbenke Tanje T.
Iqos
10. 11. 2021 19.21
+7