Črna kronika

Policija iz Dragonje rešila 47-letnico, iskanje desetletnice zaradi teme prekinili

Koper, 10. 12. 2021 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, A.K.
Komentarji
0

V četrtek zvečer so policisti iz Dragonje rešili 47-letnico, ki je skušala iz Hrvaške prek reke priti v Slovenijo. Ugotovili so, da je imela med prečkanjem reke na ramenih 10-letno hčer, ki jo je reka odnesla. Nemudoma se je pričela reševalna akcija, v kateri je sodelovalo 20 gasilcev, sedem policistov, in dva vodnika službenega psa, vendar deklice niso našli. Iskanje se je nadaljevalo, a zaradi teme so ga morali prekiniti. So pa, po poročanju hrvaških medijev, v reki našli otroško jakno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Reševanje iz Dragonje
    02:45
    Iz 24UR: Reševanje iz Dragonje
  • Iz 24UR: Reševalna akcija še bo potekala
    01:26
    Iz 24UR: Reševalna akcija še bo potekala
  • Iz SVETA: Gost Peter Svetina
    02:14
    Iz SVETA: Gost Peter Svetina
  • Iz SVETA: Deklica zdrsnila v vodo
    03:41
    Iz SVETA: Deklica zdrsnila v vodo

Policisti PU Koper so bili okoli 20. ure obveščeni, da je občan na Dramcu opazil skupino oseb, ki so poskušale preplavati reko Dragonjo in tako nezakonito prečkati mejo med Hrvaško in Slovenijo. Na kraj so bili takoj napoteni štirje policisti PP Piran, zatem pa še dva vodnika službenih psov. 

Na kraju so opazili žensko, ki se je na sredini reke Dragonje držala za drevo. S hrvaške strani je na tem delu zelo težek pristop, poleg tega je bila reka visoka in deroča, zato je hrvaški varnostni organi niso mogli potegniti iz vode. Na slovenski strani sta bila v tem času dva njena otroka, stara 18 in 5 let, so sporočili s PU Koper. 

Reševalna akcija migrantke iz Dragonje
Reševalna akcija migrantke iz Dragonje FOTO: PU Koper

S hrvaške strani je policist že stopil v vodo in ženski poskušal pomagati. Ker je bila voda deroča in sta bila tako ženska kot tudi hrvaški policist na koncu z močmi, se nista mogla več vrniti na rečni breg. Da bi pomagal, je nato v deročo reko skočil še policist PP Piran. Vodnika službenega psa sta policistu okoli pasu zvezala sledilno vrvico in ga tako držala, da ga ni odneslo po strugi reke. Uspel je priti do ženske in hrvaškega policista ter ju pomagal spraviti na kopno. Medtem so s hrvaške strani prinesli lestev, s katero so pomagali spraviti žensko iz vode. Pri reševanju je pomagal tudi občan, ki je bil še vedno na kraju dogodka.

Ko so prišli do roba reke, so ženski pomagali iz vode, zatem pa so jo gasilci na nosilih odnesli do reševalnega vozila. 

Izkazalo se je, da je 47-letna državljanka Turčije mati štirih otrok. Dva sta že uspela priti na slovensko stran, tretji otrok, star 13 let, pa je ostal na hrvaški strani. Ker je bilo dogajanje in reševanje na mejni črti, so bili vsi združeni in vrnjeni na Hrvaško. 

V nadaljnjem postopku so policisti ugotovili, da je bil poleg zgoraj omenjenih še en otrok, ki ga je imela mati na ramenih med prečkanjem reke. Gre za 10 let staro deklico, ki je padla v vodo, tok pa jo je odnesel po strugi navzdol. Nemudoma se je pričela reševalna akcija. Območje ob reki Dragonji je ponoči pregledalo sedem policistov, dva vodnika službenega psa in 20 gasilcev, vendar deklice niso našli. Danes se iskanje nadaljuje, so še sporočili s PU Koper. Kot poroča Dnevnik.hr, so ga morali zvečer zaradi teme prekiniti. 

Prav na današnji dan, 10. decembra, sicer obeležujemo Svetovni dan človekovih pravic. Na ta dan leta 1948 je bila v Parizu sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic.

V dolini Dragonje v ponedeljek zaradi podhladitve umrl državljan Bangladeša

V ponedeljek so sicer med mejnima prehodoma Slovenije in Hrvaške našli tudi truplo 31-letnega državljana Bangladeša. Kot kaže, je umrl zaradi podhladitve. Znakov kaznivega dejanja kriminalisti niso zaznali, odredili pa so sanitarno obdukcijo in obvestili veleposlaništvo Bangladeša, so sporočili s PU Koper.

Kot so na naša vprašanja o tem, koliko migrantov je umrlo na ozemlju Republike Slovenije v zadnjih petih letih, odgovorili na GPU "evidence na način, da bi točno odgovorili na vaše vprašanje ne vodimo." So pa, kot so pojasnili, zbrali razpoložljive podatke. 

Na Policijski upravi Novo mesto so tako v letih 2018 in 2019 in 2020 obravnavali deset tragičnih smrti ob poskusu nezakonitega prečkanja državne meje (pet v letu 2018, štiri v letu 2019, eno v letu 2020).  V letu 2021 niso obravnavali smrtnih primerov. V vseh obravnavanih primerih je šlo za utopitve pri prečkanju reke Kolpe.

Policisti PU Novo mesto so obravnavali več primerov, povezanih z iskanjem oseb v reki Kolpi. V večini teh primerov so po prijetju tujcev, ki so
nezakonito prestopili državno mejo, tako da so preplavali reko, v razgovorih z njimi ugotovili, da bi lahko bilo v skupini več oseb in je obstajala možnost, da komu ni uspelo preplavati reke in je utonil. 

V vseh primerih so takoj poklicali gasilce, ki so s čolni s pomočjo potapljačev pregledali strugo reke. Policijska uprava Ljubljana pa je od leta 2019 obravnavala štiri smrti,  eno avgusta 2019, eno decembra 2020 in dve smrti v letu 2021, junija in avgusta. Pri vseh primerih PU Ljubljana je bila smrt posledica nezgodne utopitve. Na območju PU Ljubljana, podatka ali prijave o pogrešanih migrantih, ki bi prečkali Kolpo nimajo. 

Na območju PU Koper od leta 2015 beležijo štiri mrtve migrante. Leta 2018 je bilo ob cesti G1/7 v bližini vasi Hrušica najdeno moško truplo, državljan Irana, ki je umrl zaradi podhladitve v snegu. Ravno tako v letu 2018 je v reki Reki v bližini vasi Topolc utonil  državljan Alžirije. V mesecu novembru 2019 pa beležijo smrt državljana Sirije, ki je zaradi utrujenosti omagal v gozdu. Vse umrle osebe so bile identificirane. Vsi trije primeri so bili na območju PP Ilirska Bistrica. 4. decembra letos je bil v dolini Dragonje najden že omenjeni mrtev 31-letni Državljan Bangladeša.

Polovica vseh ilegalnih prehodov na območju PU Koper

Med 1. januarjem in 31. oktobrom je bilo obravnavanih 8.144 ilegalnih prehodov državne meje, kar je 38,7 odstotkov manj kot leto prej, ko jih je bilo obravnavanih 13.291. Največ je bilo državljanov Afganistana, Pakistana in Bangladeša, ki predstavljajo več kot polovico vseh. 

Največ ilegalnih prehodov je obravnavala PU Koper, in sicer polovico vseh. Nedovoljene migracije se očitno preusmerjajo, saj se je obseg povečal na PU Maribor in močno zmanjšal na območju PU Novo mesto in predvsem PU Ljubljana. Število na PU Maribor se je povečalo predvsem zaradi tistih, ki so se s prestopom meje izven mejnih prehodov izogibali ukrepom ali gneči na mejnih prehodih, je zapisano v poročilu, ki ga je pripravil sektor mejne policije.

Ilegalni prehodni po policijskih upravah obravnave
Ilegalni prehodni po policijskih upravah obravnave FOTO: Policija

Število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, se je signifikantno povečalo. Povečalo se je predvsem število afganistanskih državljanov. Pri tem se kaže povezava s strukturo ilegalnih migrantov po državljanstvu, kar pa ne velja za državljane Pakistana. Tisti, ki izrazijo namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, po nastanitvi v azilnih kapacitetah največkrat nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države, je še zapisano v poročilu. 
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3