3°C

Policija izsledila deset udeležencev nasilnega izgreda na nogometni tekmi v Škofji Loki

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
U.Z. /
KOMENTARJI
35
Po nasilnem septembrskem izgredu na nogometnem igrišču v Škofji Loki, v katerem je bilo udeleženih okoli 20 navijačev iz Ljubljane in Primorske, štiri osebe pa so bile poškodovane, so kranjski policisti z zbiranjem obvestil uspeli prepoznati deset oseb. Obravnavajo jih za različna nezakonita dejanja – nasilništvo, motenje javne prireditve in uporaba pirotehničnih in nevarnih predmetov na javni prireditvi. Za kaznivo dejanje bodo proti njim podali kazenske ovadbe, za prekrške pa uvedli prekrškovne postopke.

Kot so ugotovili gorenjski policisti, so 4.  septembra ob 18.45  trije navijači ene od navijaških skupin z območja Primorske prestopili ograjo in vdrli na nogometno igrišče ter povzročili prekinitev nogometne tekme. Dva sta uporabljala pirotehniko. Za njimi je na nogometno igrišče vdrla tudi večja skupina navijačev z območja Ljubljane. Nekateri med njimi so bili zamaskirani, uporabljali so palice in bakle. 

"Sedem posameznikov iz ljubljanske skupine je bilo z zbiranjem obvestil prepoznanih. Okoliščine kažejo, da se je ta skupina na dejanje predhodno  pripravila, incident pa naj bi bil maščevanje zaradi preteklih dogodkov in nerešenih nesoglasij med skupinama," so zapisali na PU Kranj. 

Štirje navijači iz ljubljanske navijaške skupine so osumljeni storitve kaznivega dejanja nasilništva, motenja javne prireditve in uporabe pirotehničnih  in nevarnih predmetov na javni prireditvi, še trije iz te skupine pa nasilništva in motenja javne prireditve. Tri navijače druge navijaške skupine pa policisti obravnavajo zaradi motenja javne prireditve in uporabe pirotehničnih in nevarnih predmetov na javni prireditvi, kar je oboje prekršek. Z enim od primorskih navijačev je v izgredu obračunalo kar pet ljubljanskih – dva sta ga z roko udarila v predel glave, eden ga je s palico udaril v predel prsnega koša, četrti ga je brcnil, peti pa ga je opekel s prižgano baklo. 

Nasilje so poskušali prekiniti nogometaši, vendar so osumljenci kaznivega dejanja napadli tudi njih. Trije nogometaši so bili pri tem telesno poškodovani. Nasilje je naposled prekinil eden od osumljencev, ki je izgredniško skupino pozval, naj odide z igrišča. 

Incident naj bi bil maščevanje zaradi preteklih dogodkov in nerešenih nesoglasij med navijaškima skupinama.
Incident naj bi bil maščevanje zaradi preteklih dogodkov in nerešenih nesoglasij med navijaškima skupinama.FOTO: Dreamstime

Ugotovljena nezakonita ravnanja so naslednja:
 1.) Prepovedano je motiti ali ovirati potek shoda oziroma prireditve. Globa znaša 250 evrov.
 2.) Udeleženci na prireditvi oz. shodu pri sebi ne smejo imeti predmetov, ki jih je na shod oz. prireditev  prepovedano prinašati (orožje, eksplozivne snovi, pirotehnične izdelke ali drugih nevarnih predmetov oziroma snovi). Prepovedano je tudi motiti red na shodu oziroma prireditvi. Globa znaša 150 evrov.
3.) Tistega, ki povzroča nasilje ali ogroža varnost drugih na športnih prireditvah ali v zvezi s temi prireditvami, se kaznuje z zaporom do treh let. 

Policisti so se ob tem zahvalili medijem in javnosti. V zvezi z dogodkom pa nadaljujejo z zbiranjem obvestil o še drugih neznanih storilcih.