Črna kronika

Policija naj bi zaradi utopitve desetletnika v Soči ovadila njegovega dedka

Nova Gorica, 18. 11. 2020 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
0

Policija je preiskala utopitev desetletnega dečka, ki se je 28. julija zgodila na kopališču pod soško elektrarno v Solkanu. Po neuradnih podatkih so zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti ovadili dedka, s katerim je deček plaval na dan nesreče. Tožilstvo pa o ovadbi še ni odločilo.

Policija je kazensko ovadbo na novogoriško tožilstvo poslala 21. oktobra, so za časnika Delo in Slovenske novice sporočili s tožilstva. Pojasnili so, da gre za ovadbo "zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti". Kot so navedli, tožilstvo v tej zadevi še ni sprejelo odločitve. 

Kazenski zakonik za povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti določa denarno ali zaporno kazen do enega leta, če ima malomarno dejanje za posledico smrt, pa do osem let.

Kraj, kjer se je zgodila utopitev.
Kraj, kjer se je zgodila utopitev. FOTO: PU Nova Gorica

Spomnimo 

Desetletni deček je v Soči utonil konec julija. Nesreča se je zgodila, ko je deček s še dvema sorojencema preživljal počitnice pri starih starših, botroval pa ji je nenaden dvig vodostaja reke. Po tragičnem dogodku sta se z javnim pismom odzvala dečkova starša, ki ob nesreči nista bila prisotna. Kritična sta bila do ravnanj pristojnih, ki so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina.

Ministrstvo za notranje zadeve je kasneje v nadzoru ugotovilo, da je bilo obveščanje s strani Policije prepozno in neprimerno. Na Policiji so v odzivu na ugotovitve ministrstva zapisali, da je bil nesrečni dogodek v Solkanu za policiste visoko intenziven in da je vsako dejanje zahtevalo svoj čas. So pa napovedali, da bodo preučili, na kakšen način lahko pripomorejo k čim prejšnjemu obveščanju staršev v podobnih primerih.

Socialna inšpekcija, ki je v primeru utopitve dečka v Soči opravila strokovni nadzor, ni ugotovila strokovnih napak. Strokovne delavke centra za socialno delo so ves čas nudile zakonito, strokovno in človeško podporo bratoma utopljenega in starima staršema, zaradi česar jih je Policija tudi pozvala k posredovanju, so konec avgusta za STA sporočili z inšpekcije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1