6°C

Policija: Ne nasedajte izsiljevanju z objavo intimnih posnetkov na internetu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
N.P. /
KOMENTARJI
23
Na območju PU Maribor in širše po državi so policisti prejeli več prijav oškodovancev, da so ti na svoj elektronski naslov prejeli sporočilo, kjer jih neznanec obvešča, da ima njihove intimne posnetke, ki jih bo objavil, če mu ne bodo nakazali 1200 evrov v kriptovaluti Bitcoin. Policija opozarja, da ne nasedajte tem sporočilom, na njih ne odgovarjajte in seveda ne plačujte zahtevanega zneska.

Lažna izsiljevalska pošta
Lažna izsiljevalska poštaFOTO: PU Maribor

Policijo je obvestilo več oškodovancev, ki so prejeli elektronsko sporočilo neznanca z neprijetno vsebino, češ da je njihov računalnik okužil z virusom in uporabnika preko kamere na računalniku posnel pri masturbiranju. Postavi pogoj: nakažite mu 1200 evrov v kriptovaluti Bitcoin ali pa bo posnetke posredoval vašim prijateljem ali objavil na kakšnem družbenem omrežju.

Policija opozarja, da ne nasedajte takšnim lažnim izsiljevalskim sporočilom, na njih ne odgovarjajte in ne plačujte zahtevanega zneska. Do zdaj sicer niso prijeli še nobene prijave, da bi kateri od prejemnikov teh elektronskih sporočil tudi dejansko izvršil zahtevano plačilo. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Nasvet SI-CERT je, da tovrstna sporočila čim prej izbrišete in na njih seveda ne odgovarjate. 

Ravno v mesecu oktobru sicer poteka Evropski mesec kibervarnosti. Namenjen je ozaveščanju o kibernetskih grožnjah, promociji kibernetske varnosti ter izobraževanju prebivalcev in organizacij, kako se zaščitijo na spletu. Osrednja tema letošnje kampanje, ki poteka pod sloganom Pomisli, preden klikneš, je obravnavanje varnostnih vprašanj v zvezi z digitalizacijo vsakdanjega življenja, ki so se s koronavirusno pandemijo še pomnožila.