Črna kronika

Po tragični smrti otroka mama in njen partner ostajata v sodnem pridržanju

Celje, 22. 06. 2023 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K, K.K., Barbara Bašič
Komentarji
0

Policisti so ugotovili, da pri tragičnem dogodku, ko je v pregretem avtu v Svetem Lovrencu umrl otrok, obstaja sum za povzročitev smrti iz malomarnosti. V hišni preiskavi mame in njenega partnerja so našli tudi prepovedane substance, zato obstajata še sum o kaznivem dejanju trgovanja s prepovedanimi drogami in sum zanemarjanja mladoletne osebe. Po 48 urah pridržanja sta bila popoldne privedena pred preiskovalnega sodnika in ostajata v sodnem pridržanju, zaslišana pa naj bi bila v petek.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dve ovadbi zoper storilca
    03:16
    Iz SVETA: Dve ovadbi zoper storilca
  • Izjava Policije o tragičnem dogodku v Svetem Lovrencu
    05:00
    Izjava Policije o tragičnem dogodku v Svetem Lovrencu

Kot so celjski policisti pojasnili na današnji novinarski konferenci, so prve ugotovitve pokazale, da je otrok umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini. Kako dolgo naj bi ostal v zaprtem avtomobilu, preden so ga našli, še ne vedo, saj preiskava še poteka, a ugotovili so, da je šlo za dolgotrajno izpostavljenost vročini. 

Policija  je mami otroka in njenemu partnerju odvzela prostost. Po 48 urah pridržanja sta bila popoldne tudi privedena pred preiskovalnega sodnika in ostajata v sodnem pridržanju, zaslišana pa naj bi bila v petek.

Na PU Celje so potrdili, da so sicer obe osebi že obravnavali. Eno zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter kaznivih dejanj z elementi nasilja, drugo pa zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja. V hišni preiskavi in preiskavi avtomobila so odkrili in zasegli prepovedane substance, zato bodo podali kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja preprodaje prepovedanih drog in za kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovo ravnanje. Ali sta bila v času tragične nesreče pod vplivom prepovedanih substanc, še ni znano. 

Deček je imel sorojence

Deček je imel tudi sorojence, zato se je po protokolu vključil center za socialno delo. "V podobnih primerih CSD ocenjuje ogroženost otrok. Če se ugotovi, da starši ne ravnajo v korist otrok , potem center prične z postopkom javnega pooblastila posebnega varstva otrok in mladostnikov," je povedal Marko Verdev, direktor CSD Savinjsko - Šaleške.

Medvedek v avtu
Medvedek v avtu FOTO: Shutterstock

Izvede se ocena ogroženosti, ki je osnovna, srednja ali visoka.  Pri osnovni ali srednji se staršem nudi pomoč za spremembo njihovih dejanj. "V primeru, da gre za visoko stopnjo ogroženosti, pa center izpelje postopke po javnem pooblastilu tudi z morebitnim odvzemom otroka in namestitvijo v varno okolje," je pojasnil Verdev. Dodal je še, da v primeru odvzema center najprej razišče socialno mrežo, torej sorodnike. Če obstaja ta možnost, potem otroke namestijo k sorodnikom, če te možnosti ni, pa v krizne centre.  

Kakšne pa so kazni, če bosta mati in njen partner spoznana za kriva?

"Za povzročitev smrti zaradi malomarnosti je zagrožena kazen od pol leta do pet let zaporne kazni, za zanemarjenje mladoletne osebe pa do tri leta zapora," je povedal Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Celje.

Glede droge pa policija pravi, da je kazen odvisna od količine, ter ali je šlo za preprodajo ali za konzumiranje, kar pa se bo med preiskavo še ugotavljalo.  

Spomnimo. V Sv. Lovrencu v občini Prebold je v torek umrl otrok, ki je bil zaprt v razgretem avtomobilu na soncu. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, prvi pomoči, pomoči tamkajšnjih gasilcev in helikopterja Slovenske vojske iz Maribora, je otrok umrl na kraju dogodka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou