Črna kronika

68-letnik do smrti pretepel 91-letno mater

Ajdovščina, 07. 09. 2018 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

68-letnik je v torek zjutraj poklical policijo, češ da je starejša ženska padla po stopnicah in ne kaže več znakov življenja. Izkazalo se je, da je umrla njegova 91-letna mati, ki jo je moški vso noč pretepal, ko ji ni bilo več pomoči, pa je poskušal prikriti, kaj se je dogajalo. Zaradi umora mu grozi najmanj 15 let zapora.

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica Marino Pangos je pojasnil izsledke preiskave umora, ki se je v torek zgodil na območju Ajdovščine.

Kot je povedal, so policisti v ponedeljek okoli devete ure zjutraj dobili obvestilo, da je starejša ženska padla po stopnicah in umrla. Policisti, ki so bili tja napoteni, so na kraju posumili, da okoliščine smrti niso v zadostni meri pojasnjene. Za pomoč so med drugim zaprosili strokovnjake nacionalnega forenzičnega laboratorija, na kraj je poleg njih prišla tudi dežurna preiskovalna sodnica. Ta je med drugim odredila sodno obdukcijo umrle. 

Med preiskavo so ugotovili, da se je 68-letni osumljenec tega dne od ene ure zjutraj večkrat s krajšimi prekinitvami spravil na svojo 91-letno mater. Pretepal jo je tako močno, da ta kmalu po osmi uri zjutraj ni več kazala znakov življenja. Po deveti uri je nato poklical policijo in prijavil, da je padla po stopnicah. Vmes je poskušal zakriti sledi zločina. To mu ni uspelo, tudi obdukcija je padec po stopnicah izključila. 

Motivi za dejanje so po besedah Pangosa bili dolgotrajen spor, jeza in sovraštvo. 

Izkazalo se je tudi, da je bil moški nasilen do svoje 60-letne žene, prav tako je osumljen kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletnega otroka in surovega ravnanja, storjenega na škodo sedaj 19-letne hčerke.

Zaradi vsega navedenega so v torek popoldne moškemu odvzeli prostost, včeraj pa je sodišče zanj odredilo pripor. 

Kaznivo dejanje uboja, za katerega je bil pridržan, so prekvalificirali v hujšo obliko, in sicer v kaznivo dejanje umora. Zagrožena kazen je najmanj 15 let zapora. Osumljeni v preteklosti še ni bil ovaden zaradi podobnih kaznivih dejanj.