Črna kronika

Umor 33-letnice: motiv najverjetneje ljubosumje

Celje, 10. 05. 2022 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V soboto je 38-letni moški na Koroškem napadel 33-letno partnerko in jo tako hudo poškodoval, da je naslednji dan umrla. Po dosedanjih ugotovitvah je osumljeni z rezervnim ključem vstopil v hišo oškodovanke, jo napadel ter jo z uporabo fizične sile tako zelo poškodoval, da je naslednji dan umrla. Policija ga je prijela na kraju dogodka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: So pristojne institucije res naredile vse, kar bi lahko?
    07:55
    Iz 24UR ZVEČER: So pristojne institucije res naredile vse, kar bi lahko?
  • Iz 24UR ZVEČER: Po tragediji v Dravogradu
    03:44
    Iz 24UR ZVEČER: Po tragediji v Dravogradu
  • Iz 24UR: Motiv za umor ljubosumje
    02:18
    Iz 24UR: Motiv za umor ljubosumje
  • Iz SVETA: Osumljenec umora v priporu
    02:39
    Iz SVETA: Osumljenec umora v priporu
  • Izjava Milana Vogrinca iz PU Celje o umoru 33-letnice
    02:10
    Izjava Milana Vogrinca iz PU Celje o umoru 33-letnice

Policija je v soboto ob 21. uri dobila obvestilo, da je v stanovanjski hiši na območju Dravograda hudo poškodovana ženska, je povedal vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec. Ko sta policista štiri minute po klicu prispela na kraj, ženska ni kazala znakov življenja, zato sta jo nemudoma začeli oživljati. 

Na območju celotne Slovenije se okoli 30 do 35 odstotkov ubojev in umorov zgodi v krogu družine. Tovrstnih dejanj med zakonci ali izvenzakonskimi partnerji je za okoli 20 odstotkov oziroma nekje petina vseh dejanj ubojev in umorov.

V hiši je bil tudi 38-letni osumljenec, ki sta mu odvzela prostost. 

Kot je še povedal Vogrinec, je osumljenec najverjetneje s svojim ključem odklenil vhodna vrata, vstopil v stanovanjsko hišo ter napadel oškodovanko in jo z uporabo fizične sile tako hudo poškodoval, da je naslednji dan v slovenjgraški bolnišnici poškodbam podlegla. Žrtev je bila v hiši sama. 

Žrtev je, kot je še povedal, 13. aprila prijavila kaznivo dejanje nasilja v družini. Takrat je bilo ugotovljeno, da niso izpolnjeni pogoji za pripor, mu je pa bila izrečena prepoved približevanja. V času veljavnega ukrepa oškodovanka policiste ni obvestila o njegovi kršitvi, prav tako jih med rednimi kontrolami - zadnjo so izvedli v soboto, torej na dan napada, v 19. uro - niso opazili sami, je še povedal Vogrinec. 

Osumljenec je v priporu, za storjeno dejanje pa mu grozi najmanj 15 let zaporne kazni.

V primeru, da povzročate nasilje, se obrnite na Društvo za nenasilno komunikacijo. V primeru, da nasilje doživljate, pokličite na brezplačni zaupni SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja (080 11 55). Dosegljiv je 24 ur na dan vse dni v letu, tudi v tujih jezikih, mogoč je tudi posvet s kriminalistko in pravnico.

Prepoved približevanja

Ukrepa prepovedi približevanja lahko policist izreče za 48 ur in ga nemudoma pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku. Ta ga lahko razveljavi,  praviloma pa ga potrdi in tudi podaljša do 15 dni. Na obrazložen predlog žrtve lahko preiskovalni sodnik ukrep naknadno podaljša do skupno 60 dni, je naknadno pojasnila predstavnica PU Celje Milena Trbulin.  

V tem primeru se je zgodilo slednje, ukrep je veljal do 12. junija. 

Policisti morajo izvajati nadzor nad spoštovanjem ukrepa najmanj enkrat dnevno. V primeru neupoštevanja prepovedi pa imajo na voljo dodatne ukrepe zoper kršitelja, od globe in kratkotrajnega pridržanja do ovadbe in privedbe k preiskovalnemu sodniku, ki lahko odredi pripor. 

"V času ukrepa prepovedi približevanja smo letos na območju PU Celje, poleg umora 7. maja 2022, na območju Dravograda,  obravnavali še poskus uboja 7. januarja v Celju, ko je storilec z nožem napadel nekdanjo partnerko. Osumljeni je v priporu," je še dodala Trbulinova. 

Na PU Celje so letos obravnavali tri umore, dva poskusa umora in tri poskuse uboja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3