Črna kronika

Policija opozarja: vse več spletnih goljufij

Ljubljana, 10. 09. 2019 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenske družbe in organizacije so bile v zadnjem obdobju znova tarča spletnih goljufov - gre za t.i. direktorske prevare, pri kateri goljufi v imenu direktorja običajno računovodstvu družbe pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini.

Storilci pri omenjenih goljufijah preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski naslov tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo."Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom," opozarja policija, ki zaznava povečan pojav omenjenih goljufij.

V lažnem elektronskem sporočilu se predstavijo kot direktor družbe in prejemnika poskušajo prepričati, da opravi nakazilo denarja na določen transakcijski račun v tujini. Prav tako običajno naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Največkrat gre za račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji in Španiji. 

Imetniki bačnih računov so t.i. denarne mule, ki nakazan znesek praviloma takoj dvignejo in nato po drugi denarni poti oziroma z nakazilom preko plačilnega sistema Western Union, denar prenakažejo goljufom, obdržijo pa provizijo. Ker ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, je na ta način sled za denarjem pogosto izgubljena, še sporoča policija. 

"Zato ponovno opozarjamo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorni na morebitna  prejeta tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino, še posebej osebam, s katerimi družba do sedaj ni  poslovala ali pa pošiljatelj obvešča o nenadni menjavi številke transakcijskega računa." 

Prevara, goljufija, kraja, splošna
Prevara, goljufija, kraja, splošna FOTO: Dreamstime

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja pa svetujejo:

 - preverite  elektronski  naslov  pošiljatelja,  ki  je  običajno podoben direktorjevemu

 - storilci elektronsko sporočilo priredijo na način, da se v glavi sporočila izpiše pravo direktorjevo ime in priimek, pri ogledu zaglavja (podrobnosti  o  pošiljatelju)  pa je razviden elektronski naslov, ki dejansko ni direktorjev oz. je lažen, običajno  pa vsebuje besede (domene) mobile-cable.com, naver.com, zoho.eu, aol.com, aol.de

 - ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah

Policija ob tem še svetuje, da v kolikor pride do tovrstne goljufije, se o tem takoj obvesti banko, s katero družba posluje, in zadevo prijavi policiji. V tem primerih poteka kriminalistična preiskava v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov. 

Samo v zadnjih dveh tednih so na območju policijskih uprav Kranj, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica obravnavali več direktorskih prevar, skupna finančna škoda pa znaša preko 300.000 evrov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
25. 06. 2020 15.33
Če bo spet KARANTENA, moraš se znajt v tej državi.
Francet
11. 09. 2019 11.08
-1
a ni vseeno če ti vzamejo par eurov pač sam si si kriv če si lezel na ne zaupne strani
anakondabox
11. 09. 2019 07.35
To je krožno: spletni goljufi napadajo sisteme in sistemi manipulirajo z zmikavti. Drugače je na 'mikro' planu: po spletu ne velja plačevati večjih vsot, si kakorkoli dogovarjati za ezoterike, ki ti čistijo 'avro', se vključevati v združbo 'Zdrava atmosfera'. Na mikro planu (posameznik) je samo polkroga: oni vzamejo od tebe kupček novcev za stvar, ki jo kasneje niti vidiš ne. In denar ne kroži. Ostane v njihovem žepu.#zmikavti.
mihaga28
11. 09. 2019 13.46
dobro opozorilo, sem eden takih ki po spletu kupim samo preverjeno programsko opremo zares uveljavljenih in poštenih proizvajalcev, drugo pri meni nima na spletu mesta za nakup, niti ebay niti alibaba ne zaupam mogoče raje odštejem kak evro več v fizični trgovini čeprav sem zagovornik modernega enostavnega 21. st. primernega, kaj ko so vedno tudi v ozadju nepošteni, ki zlorabljajo sistem kako po ovinkih priti do denarja. Zaradi mene lahko že danes obstaja fizična trgovina brez prodajalcev se bom obnašal pošteno, plačal in seboj odnesel le plačane artikle drugo pa me ne zanima sem samo discplinirana oseba in vem kaj je prav.
Ka pa mislis
10. 09. 2019 19.15
+3
da bi pa izobrazili kader in s tem minimalizirali moznost prevar pa ne, takrat no denarja.
Gratitude
10. 09. 2019 18.30
+3
Čemu pa evropski telwkomunikacijski in internetni providerji ne blokirajo IPjev, banke pa transakcij do Western Uniona? Takoj bi bil problem rešen. Tukaj v Evropi očitno ameriški lobi dobro obvladuje stvar.
borkov64
10. 09. 2019 17.55
+4
Pa v katerih firmah so tako neumni?
aazz
10. 09. 2019 16.59
+3
ja,ti so skriti.eni goljufajo z nasmehom
štumbamfirer
10. 09. 2019 16.19
+20
delajte kar češ na internetu ,a ko vas vpraša za bančno kartico za št. itd preprosto ne daš ,takrat veš da je goljufija
mihaga28
11. 09. 2019 13.50
jaz grem takoj stran, kjer piše, da je brezplačno in se pojavi polje za kartico, če je brezplačno je brezplačno ne me zavajat globoko ignoriram, pri meni laž, manipulacija in ostalo ne gre skozi.