Slovenija

Policija po objavi grožnje miri, vzpostavili so stik s šolami

Ljubljana, 08. 04. 2024 17.47 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tragičnem dogodku na eni od finskih osnovnih šol se je na spletu v Sloveniji pojavil komentar, ki je napovedal, da se bo nekaj podobnega zgodilo tudi pri nas. Policija je sporni komentar zaznala in vzpostavila stik s slovenskimi šolami. Pozvali so jih k preventivnemu ravnanju, kljub vsemu pa ocenjujejo, da je možnost napada majhna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Policija pozvala k preventivnemu ravnanju v šolah po grožnjah
    06:56
    Iz 24UR ZVEČER: Policija pozvala k preventivnemu ravnanju v šolah po grožnjah
  • Iz 24UR: Policisti šole pozivajo k previdnosti
    02:04
    Iz 24UR: Policisti šole pozivajo k previdnosti
  • 'Grožnje so večinoma prazne'
    14:50
    'Grožnje so večinoma prazne'
  • Stojan Belšak o grožnjah
    03:40
    Stojan Belšak o grožnjah

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Stojan Belšak je na novinarski konferenci uvodoma pojasnil, da Policija spremlja vse varnostno zanimive pojave in dogodke ter se skuša nanje ustrezno odzvati. 

Enega od takih dogodkov so zaznali pretekli teden in ocenili, da bi bilo o njem koristno obvestiti pristojne institucije. Zadeva je povezana z nedavnim tragičnim dogodkom na Finskem, kjer je osnovnošolec na šoli streljal na svoje sovrstnike. Ena oseba je umrla. V povezavi s tem dogodkom so se v Sloveniji na različnih medijih pojavili komentarji, ki so napovedovali, da se bo nekaj podobnega zgodilo tudi pri nas. Objava sicer ni usmerjena v nobeno konkretno ustanovo ali krajevno opredeljena. 

Policijo je v preteklem tednu kontaktiral občan, ki je sporni komentar opazil na spletni strani enega od novičarskih portalov. Belšak je pohvalil tudi medij, ki je umaknil komentar in preprečil nadaljnje komentiranje in vznemirjanje javnosti. 

Šola
Šola FOTO: Adobe Stock

Policija je prek policijskih postaj na slovenske šole, centre za socialno delo in druge institucije naslovila poziv k obveščanju javnosti in povečanju samozaščitnega ravnanja, da bi morebiten, a ne zelo verjeten napad pravočasno preprečili, je pojasnil Belšak. 

"Ocenjujemo, da je to malo verjetno, a ravno zato, ker želimo to preprečiti in delovati preventivno, smo se odločili, da ta varnostni dogodek delimo s širšo javnostjo in skušamo na ta način spodbuditi k temu, da zaposleni, šolarji in državljani to spremljajo in ustrezno odreagirajo," je poudaril. 

Belšak je še pojasnil, da je bil komentar tri minute po objavi izbrisan. Ker niso bili izpolnjeni znaki kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ki bi Policiji dovoljevali podajo pobude za ugotovitev identitete pisca, le-tega niso izsledili. Njegova identiteta tako ostaja neznana. 

V kolikor kdor koli prepozna nenavadno obnašanje otrok ali kakšnih drugih oseb, povezanih v ali izven šolskega okolja, naj o tem takoj obvesti Policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na številko 080 1200. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše in učence kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije. Za preventivno svetovanje o samozaščitnih ukrepih se predstavniki šol lahko obrnejo na policijske postaje oz. policijske uprave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja