Črna kronika

Uslužbenec sodišča kriminalnemu podzemlju razkril okoli 100 zaupnih dokumentov

Celje, 19. 04. 2021 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
129

Kriminalistična preiskava na območju Policijske uprave Celje je razkrila, da je uslužbenec celjskega okrožnega sodišča zaupne podatke s sodne preiskave izdajal kriminalnemu podzemlju. Podrobnejše informacije o izsledkih preiskave je predstavil vodja sektorja kriminalistične policije PU Celje Damijan Turk, ki je dejal, da je sodni zapisnikar kriminalcem razkril okoli 100 zaupnih dokumentov in s tem ogrozil več obsežnih kriminalističnih preiskav s področja tihotapljenja prepovedanih drog.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razkrili podrobnosti preiskave
    02:09
    Iz 24UR: Razkrili podrobnosti preiskave
  • Iz SVETA: Kriminalni združbi izdajal podatke
    02:52
    Iz SVETA: Kriminalni združbi izdajal podatke
  • Izjava vodje sektorja kriminalistične policije PU Celje Damijana Turka
    01:20
    Izjava vodje sektorja kriminalistične policije PU Celje Damijana Turka

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so prejšnji teden, v sodelovanju s policisti in pripadniki Posebne policijske enote Policijske uprave Celje, na širšem celjskem območju opravili 16 hišnih preiskav s področja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja, izdaje tajnih podatkov ter dajanja podkupnin. Dvanajstim osebam so odvzeli prostost. 

Uslužbenec sodišča je iz koristoljublja izdajal tajne podatke ljudem, ki so se ukvarjali s preprodajo droge in nezakonitim prehajanjem državne meje.
Uslužbenec sodišča je iz koristoljublja izdajal tajne podatke ljudem, ki so se ukvarjali s preprodajo droge in nezakonitim prehajanjem državne meje. FOTO: Shutterstock

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Celje Damijan Turk je potrdil, da so v preteklih dneh zaključili obsežno kriminalistično preiskavo. V  času kriminalističnih aktivnosti, s katerimi so začeli v sredini lanskega leta, so bili uporabljeni tako klasični kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi. Ugotovili so, da se je na širšem območju Celja aktivirala hudodelska družba, v kateri je sodelovalo več državljanov Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Združba je delovala tako, da je na območju celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo prepovedanih drog kokaina in konoplje. Ukvarjali so se tudi s prevozom ilegalnim migrantov. 

Kriminalisti so ugotovili, da so v štirih primerih organizirali prevoze ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša. Prevoz ilegalnih migrantov so organizirali iz Hrvaške, čez Slovenijo, v Italijo. V dveh primerih so policisti posamezne člane združbe, z 58. migranti in dvema voznikoma, ustavili med prevozom v Italijo. V  dveh primerih je kriminalna združba ilegalne migrante uspela uspešno prepeljati čez ozemlje Slovenije v Italijo.

Med preiskavo so kriminalisti zaznali, da kriminalna združba razpolaga z občutljivimi podatki o aktivnostih  policije. Ugotovili so, da je s posameznimi člani kriminalne združbe deloval tudi sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju. Ta je iz koristoljubja izdajal tajne podatke ljudem, ki so se ukvarjali s preprodajo droge in nezakonitim prehajanjem državne meje. Kriminalno združbo je obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov. "Osumljenec je razkril najmanj 100 zaupnih dokumentov sodišča," je pojasnil Turk.  

V treh primerih so bile ogrožene obsežne kriminalistične preiskave s področja tihotapljenja prepovedanih drog. Podrobnosti in okoliščine še ugotavljajo. Ugotavljajo pa, da so podatki odtekali od sredine lanskega leta, predvidevajo, da se je to dogajalo tudi prej. Dokumente so med hišnimi preiskavami odkrili v elektronski in tudi fizični obliki. Predvidena zaporna kazen v primeru uslužbenca sodišča za izdajanje tajnih podatkov je osem let.

"15 oseb smo kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj. V šestih premerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38 primerih je šlo za neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. Sedem  osumljencev  smo v petek privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor," je zaključil Turk.

Po naših neuradnih informacijah se je v past celjskih kriminalistov ujel zapisnikar na sodni preiskavi Vojko Tadina, ki naj bi kriminalcem že dve leti izdajal zaupne podatke o policijskih preiskavah. 

S celjskega okrožnega sodišča so danes sporočili, da je imel zapisnikar glede na naravo svojega dela na delovnem mestu dostop do določenih, tudi zaupnih podatkov. "Sodišče je takoj poskrbelo, da osumljeni nima več nobene možnosti dostopa do kakršnih koli podatkov, niti nima več možnosti nenadzorovanega vstopa v stavbo sodišča. Osumljenemu pa je tudi že prenehalo delovno razmerje," navajajo na sodišču.

Dodali so tudi, da nobena institucija, žal tudi sodišče ne, ne more stoodstotno zagotoviti, da ne bi prišlo do takih primerov, saj v delovnem procesu, kakršen je sodni postopek, ne gre brez sodelovanja ljudi. Na Okrožnem sodišču v Celju vseskozi posvečajo veliko pozornost varnosti podatkov, še posebej zaupnih. Da nadzorni mehanizmi delujejo, pa se odraža tudi v dejstvu, da je bil konkretni primer tudi odkrit, so po poročanju STA še zapisali na sodišču.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
20. 04. 2021 09.33
+2
Jaz se ne čudim in tudi nisem presenečen, če je vpleten zaposlen iz sodišča. Prav ti so največji kriminalci in ni hudič, da bi to delal zastonj. Žal imamo sigurno po sodiščih še mnogo takšnih tipov in dam, ki to počenjajo. Ali so založene recimo oporoke potem naključje. Pa spisi, ki se skrivajo in omogoča kriminalnemu podzemlju nemoteno raboto. Tukaj je krivda POLICIJE v veliki meri, saj raje drži svečo tem kriminalnim rabotam v obliki dela po liniji najmanjšega odpora. Sedaj pa ko je prebilo to početje že vse plafone pa vidimo takšne posamezne zgodbe, ki so samo vrh ledene gore.
muci007
20. 04. 2021 09.10
+3
Zakaj 24ur ne poroča o divjanju in ustrahovanju nasilnih kriminalnih skupin na območju Kočevja?
MUNGATUMBA
20. 04. 2021 11.02
+1
vlahov
20. 04. 2021 08.01
+1
Me veseli , da STA poroča zastonj.
hotchilipoper
20. 04. 2021 08.37
+1
MirkoiSlafkoNikadRobom
19. 04. 2021 18.01
+2
Verjetno je plača bolj slaba?
zibertmi
19. 04. 2021 17.43
+2
janšev potomec.tudi janša je začel z razkrivanjem tajnih dokumentov
zavetnik
19. 04. 2021 17.10
+4
Kaj od te novice je novega pri nas krminalisti in lopovi s pomočjo politikov z roko v roki lepo kradejo davkoplačevalski denar, sodniki stečajni upravitelji z odvetniki pa odirajo stečajne dolžnike in njihovo premoženje po 10% vrednosti podarjajo svojim prijateljem in žlahti potem pa preprodajajo za5x vrednost, kaj to ni izdaja zaupnih podatkov in nihče ne črhne niti besede.PRAVNA DRŽAVA
Lutra Lutra 1
19. 04. 2021 17.01
+1
Kot iz Holywoodskih filmov.
resslovenka
19. 04. 2021 16.50
+2
Najbrž je kr dobr zaslužu. 😁 Pa sej se tako več ali manj dogaja povsod. Kaj je pa z unim, ki je doktorjem proti plačilu uslug rihtal paciente preko čakalne vrste? Ah... Pa kolk je še takih prisepetovalcev in zaslužkarjev. Zato je tako. Ena sama korupcija, kamor se obrneš. Ampak... o tem se ne govori, oziroma bolje da se ne. 😎
graf
19. 04. 2021 16.35
+4
ja no in ? Če se bo ustavilo samo z aretacijo žvižgača ne bo nobenega profita , bodo čifurji za svoje posle pač najeli drugega ! Treba bi bilo vse stike s telefona tega žvižgača malo povprašat s čim se ukvarjajo , imamo armado zaposlenih v javni upravi , pa se naj ukvarjajo s tem in zaslužijo svojo plačo !
wolfterier
19. 04. 2021 16.46
+5
Nič posebnega,novinarji so redno obveščeni,kaj naklepa policija.Kamere so prej na kraju kot pa marica !!!
MUNGATUMBA
19. 04. 2021 14.52
+13
Pa saj nekaj podobnega je bilo pred leti na Ljubljanskem sodišču
hotchilipoper
20. 04. 2021 08.38
+1
Pa je vse potihnilo,ko so sodnici nekaj obljubili
MUNGATUMBA
20. 04. 2021 11.03
OOo torej dva primera, jest poznam tistega z zapisnikarico, katera je šla samo v drugo pisarno
maneno48
19. 04. 2021 14.49
-12
ah tardeči fantje in dekleta, kar jokajte, dejte si duška, sej vem da boli po tolkih letih v koritu, glejte bodo volitve, če ste tko dobr vodil državo, kot vpijete, da sta se cedila med in mleko, vas bodo volilci izvolil, drgač pa papa
tovarišinajuriš
19. 04. 2021 14.59
+5
...za tvojo bolezen pa nobena rožca ne rase,se je Kosobrin zmotil...
Bogdan Kranjc
19. 04. 2021 15.31
-5
tovariš,,,sodeč po zastavi pripadaš,,tespodnjim prišlekom,,.
štrekeljc
19. 04. 2021 16.12
+2
Bogi Bogi, ne veš, kakšne so slovenske narodne barve, pa se delaš zavednega Slovenca! Preberi "Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi". Citiram 3. člen "Slovenska narodna zastava označuje pripadnost slovenskemu narodu. Slovenska narodna zastava je belo-modro-rdeča zastava. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave se vrste po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave." Zakaj svojo nevednost rad javno izkazuješ?
wolfterier
19. 04. 2021 16.47
+1
Kam pa paše rdeča zvezda,na magistrat valjda.
štrekeljc
19. 04. 2021 19.09
+1
Kuži, si prebral zakon? Govora je o narodnih barvah, in ne o grbu ali zvezdi! Še eden, ki se gre zavednega Slovenca pa ne ve niti tega, katere so slovenske narodne barve in v kakšnem vrstnem redu si slede!
Killer999
19. 04. 2021 14.14
-9
Samo mislenje v casu vladavine levicarjem se tega ni dalo zrihtat? Al so levicarji vecji kriminalci kot tvito al pq levi in desni isto s... isto pqkovanje
Kaktus111
19. 04. 2021 14.44
+4
Zdaj so poštarji večje kaselce nabavli ........
Mister iks
19. 04. 2021 14.11
-5
A je izdal lopove iz ukradene vile?
Capone42
19. 04. 2021 14.13
+7
A bivše partijce, ki še danes sedijo v parlamentu?
Capone42
19. 04. 2021 14.14
+5
Kaktus111
19. 04. 2021 14.46
+13
A to mislite na une iz SDS-a ...... sami partijci .............
wolfterier
19. 04. 2021 16.48
+0
Partijcev ni več,so samo še ponosni nasledniki komunistov,nje.
VAREN
19. 04. 2021 14.05
+7
Vsi na plačilni listi SDS.
Capone42
19. 04. 2021 13.59
+17
A Snežića je tudi on obveščal?
štrekeljc
19. 04. 2021 16.13
+3
Castrum
19. 04. 2021 13.58
-5
Samo 90 komentarjev? Šok ali kaj drugega? Vprašanje je retorično!🤣
Capone42
19. 04. 2021 14.02
+13
Sveče so morale včeraj na Trstenjakovi nabijat nadure, pa so danes mal zmatrane..čakajo novo pošiljko pinga in sendvičov, potem pa gasa
Pejnovrt
19. 04. 2021 13.51
-10
Tole levičarsko sodišče bi morali počistiti že leta 91
Capone42
19. 04. 2021 13.57
+10
Antoniozmaj
19. 04. 2021 14.00
+12
kolk ste janšisti ubogi. Sploh nimate možganov. Kako z lahkoto pacient manevrira z vami
123soba
19. 04. 2021 13.50
+7
Nič drugače ni pri vseh javnih naročilih. Poštarji dobro služijo....
123soba
19. 04. 2021 13.49
+6
Evo kandidat za selfija, lahko mu podari jabolko navdiha....
Da se mene pita..
19. 04. 2021 13.45
+14
Upam da bo kazen ustrezna ,glede na težo kaznivega dejanja.Ponavadi se tovrstni patroni izvlečejo z premestitvijo na manj zahtevno delovno mesto.