Črna kronika

Preiskava tihotapcev cigaret

Ljubljana, 21. 07. 2010 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./P.J./U.Z./S.L./K.Š./Š.V.
Komentarji
64

Več kot 100 kriminalistov predvsem na območju Ljubljane preiskuje eno večjih hudodelskih združb pri nas, ki je prek Slovenije tihotapila cigarete. Aretirali naj bi sedem ljudi, ovadili 15.

Kriminalisti danes na območju več policijskih uprav izvajajo operativne aktivnosti v zvezi s preiskovanjem sumov kaznivih dejanj s področja organizirane kriminalitete, je policija sporočila na svoji spletni strani.

Preiskava je potekala tudi na carinskem uradu Ljubljana.
Preiskava je potekala tudi na carinskem uradu Ljubljana. FOTO: POP TV

Pri preiskavi sodelujejo kriminalisti iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalisti ter policisti policijskih uprav. Tako na sedežih državnih organov kot tudi v zasebnih hišah in stanovanjih potekajo hišne preiskave, ki so še v začetni intenzivni fazi, ter zasegi premoženja. "Iščemo vse dokaze, ki bi pripomogli k razkritju kaznivih dejanj, za katere sumimo, da so bila storjena. Iščemo torej dokaze, ki utegnejo biti koristni za poznejši kazenski postopek," je pojasnil tiskovni predstavnik policije Leon Keder.

Za primerjavo: hišnih preiskav v primeru Šrot - Bavčar pred letom dni, kar je bila tudi ena večjih akcij, se je lotilo podobno število policistov in kriminalistov.

Prijeli so več ljudi, ker preiskava še poteka, pa več informacij še ne morejo posredovati. Več bo tako znanega v prihodnjih dneh.

Ljubljanski carinski urad potrdil preiskavo

Na carinskem uradu v Ljubljani so za 24ur.com potrdili, da so policisti pri njih izvedli preiskavo. "V širši policijski akciji je bila opravljena tudi hišna preiskava v carinskem uradu Ljubljana, in sicer v pisarni enega od carinskih uslužbencev. V zvezi s tem so pridržali enega carinskega delavca, zaposlenega v tem uradu. Več informacij o natančnih razlogih in drugih okoliščinah nimamo in jih bomo javnosti posredovali takoj, ko bo zaključena policijska preiskava in bo znanih več dejstev," je pojasnil Tadej Jeras, namestnik predstavnice za stike z javnostmi na Carinski upravi RS.

Na drugih carinskih uradih po Sloveniji naj tovrstne aktivnosti ne bi potekale.

Organizirani kriminal je oblika kriminalitete, v kateri se dve ali več oseb združi za izvrševanje kaznivih dejanj. Največkrat obsega področja mamil, bančništva, izsiljevanj, korupcije, bančnih ropov, vlomov, goljufij, prostitucije ...
Organizirani kriminal je oblika kriminalitete, v kateri se dve ali več oseb združi za izvrševanje kaznivih dejanj. Največkrat obsega področja mamil, bančništva, izsiljevanj, korupcije, bančnih ropov, vlomov, goljufij, prostitucije ... FOTO: POP TV

Tihotapstvo in podkupnine

Po neuradnih informacijah pa okoli 100 policistov in kriminalistov po carinskih uradih po vsej Sloveniji, sicer pa predvsem na območju Ljubljane, preiskuje eno večjih hudodelskih združb pri nas, ki je prek Slovenije tihotapila cigarete. Doslej naj bi bilo ovadenih 15 ljudi, aretiranih pa sedem.

Prijete osebe so v policijskem pridržanju, ki lahko traja največ 48 ur. V tem času ima policija čas, da zbere vse potrebne dokaze, da te osebe s kazensko ovadbo v dogovoru s tožilcem izroči preiskovalnemu sodniku, ki potem zanje bodisi odredi pripor bodisi jih izpusti na prostost.

Današnja akcija je rezultat večmesečnega kriminalističnega preiskovanja, ki naj bi vsebovala tudi posebne preiskovalne metode – sledenje in prisluškovanje. Neuradno naj bi policisti sumili dva uslužbenca carine, da naj bi mafijskim združbam vračala cigarete, zasežene v carinskih postopkih in namenjene uničenju. Eden od njiju je tudi pridržan.

Zaslišanja osumljencev naj bi opravili v kratkem.

Zaslužki so vrtoglavi

Zalužki bi – glede na cene cigaret na črnem trgu – lahko bili ogromni. Samo z enim pretihotapljenim zabojnikom, ki se proda na črnem trgu, slovenski proračun izgubi kar milijon evrov dajatev. Prav vrtoglavi so lahko zaslužki tihotapcev v državah, kjer so cigarete zaradi visokega davka na tobak še dražje kot pri nas, na primer v Veliki Britaniji.

Lani so slovenski cariniki zasegli 18 milijonov cigaret. Eno večjih območij za tihotapce cigaret je Balkan, v Sloveniji pa je okno v Evropo tudi Luka Koper. Ta naj bi bila eno od središč, kamor cigarete prihajajo z Daljnega vzhoda, predvsem iz Kitajske, pa tudi z Balkana, kjer lokalni tobak med drugim zapakirajo v ponarejene zavoje znanih znamk in jih kot originalne prodajajo na črnem trgu. Največ zasegov se sicer  zgodi na poti iz Moldavije in Romunije na jug Evrope.

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante123
22. 07. 2010 16.05
če je prilika zakaj ne ubogi carinik za tako malenkost ga ženejo v lisicah sramota za slovenijo kaj pa tipi ko pokradejo petrol in laško pa še pa še in se jih policaji ne upajo dotaknit z lisicamiaja in še to kaj pa podjetja ko so lastnik država in ni plačevala dajatev za delavce pa so sedaj ostali brez penzije koga pa bi morali tukaj gnaz v lisicah malo se vprašajmo in logično razmislimo žal mijih je da jim tako sledijo kot bi prodajali belo blago so pač ribice ki ne plavajo v naši politiki
sherum
22. 07. 2010 12.04
MIZANTROP Oprosti, ne veš da nad tistimi ,ki vračajo blago so še tički ki sedijo v visokih stolčkih , ki pa imajo škarje in platno v rokah in vodijo politiko kdo koga .......
MIZANTROP
22. 07. 2010 11.28
sherum, tički ki imajo moč vračati zaseženo blago storilcem, so lahko le tisti tički, ki sedijo na zelo visokih stolčkih. Tako visokih da ocenjujejo delovno uspešnost svojih sodelavcev na nižji položajih.
sherum
22. 07. 2010 11.16
Mislim , da ta prave tičke p a le ne bodo odkrili. Ti tički so visoko v stolčkih in je nemogoče prit do njih
Libra77
22. 07. 2010 09.53
Na maribosrkem bolšaku prejemniki navišje socialne podpore v Sloveniji NA VELIKO prodajajo preparele, mokre cigarete za do 40% nižjo ceno kot v trgovini. Inšpektorjev ali policistov nikoli ni tam, razen enega primera, ko so mislim da maja letos zaplenili okoli10 štek. Zaplenili 10 štek v pretoku na nedeljsko dopoldne pa je po moji oceni okoli 1500 šteki. Potem pa se sprašujemo, kako se prejemniki socialne podpore lahko vozijo v mercedesih, bmw-jih, brezplačno stanujejo v socialnih novozgrajenih blokih, v večini pa v svojih 3 nadstropnih hišah. Mene, sina staršev, ki so celo življenje redno plačevali davke, položnice in državne obveznosti pa bodo odrli kje se le da. Toliko o 'justice for all'
Puppupapa
22. 07. 2010 09.42
hudodelska združba.... lol....
Peter Muraus
22. 07. 2010 07.15
Ni vse samo v denarju, tudi sestavine so drugačne od originalnih.Ali vas kadilcev ni strah, da z za par evrov centov cenejšo škatlico dobite 10x bolj zdravju obrrmenejajoče produkte. A bi zdravila tudi kupovali pod roko, ceneje, recimo v Makedoniji izdelan antibiotik? V Nemčiji imajo težave, ker preko Poljske prihaja na tržišče veliko nevarnih kitajskih cigaret, ki so tako strupene, da se ni treba bati, da bi doživel lepo starost
matevzb
22. 07. 2010 06.28
Zakaj pa hudodelskih, kako pa lahko v tej državi na pošten način kaj zaslužiš-razen, če nisi eden izmed ljubljanskih "paparačikov" (zajedalcev državnega proračuna). Koliko pa država sune denarja od tobaka, in kam gre ta denar? Dajte no, če smo banana republika, smo pa to kar smo!
loden
22. 07. 2010 03.44
To je zato, ker majo revčki tolk nizke plače.
Google_Chemtrails
22. 07. 2010 03.01
badabing 21.07.2010, 16:52 4 Sistem je tak narejen da ne moreš biti pošten..Država brez kriminala tudi ni poštena... Dokler bodo posamezniki(židi, bančniki) vladali svetu s svojimi privatnimi in najmočnejšimi bankami, ne bo mira, kriminala pa bo tudi vedno več, ker je inflacija vedno večja, plače pa ostajajo iste, torej se manjša kupna moč prebivalstva po vsem svetu, to dela pohlepni kapitalizem, malo globlje razmišljajte slovenceljni, ne pa da vas manipulirajo s par policijskimi akcijami, da so kao kriminalce pozaprli, problem je nekje drugje, da sploh je toliko kriminala po svetu;)
jenihvetes
22. 07. 2010 01.05
KATARINA KRESAL, LJUBIM TEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
HarisPilton
22. 07. 2010 00.52
Gangrena666 lepo povedano
Cyber-Worm
22. 07. 2010 00.18
cak dam primerjawo med su-27 pa f-16 : )))
matej962
22. 07. 2010 00.15
Še sreča, da me v tej ''državi'' nič več ne more presenetiti..
jenihvetes
22. 07. 2010 00.15
ja ovce, zdej pa spat, jutri je še en delovni dan in do 62. leta se bomo morali kar fajn nagarati. Ampak čez poštenost jo ni in mogoče nekoč postanemo svetniki, ko opazijo ta višji našo žrtev za Slovenijo!
Cyber-Worm
22. 07. 2010 00.14
hehe : ))) mugoče sm komunist : )) sam su-27 je zakon : )))
tacamaca
21. 07. 2010 23.46
smo imeli Tobačno tovarno...med prvimi so jo zaprli....v tisti prostor pa naselil javno upravo-upravno enoto Ljubljana.Škoda kolk davka in trošarnin bi lahko pokasiral od proizvodnje in prodaje cigaret,Tako imamo pa na istem mestu polno zaposlenih stolčkarjev ,ki kasirajo iz proračuna.Zdaj pa jamrajo,ko ni dnarja.
Smrkolincek
21. 07. 2010 23.34
Če prav razumem je država državo oropala
Spetsnaz
21. 07. 2010 23.34
SEM MISLIL, KO GLEDAM MULCE , KI TROSIJO V KAFICIH PO 500€ , SE VOZIJO Z AVTOMOBILI VREDNIMI 90-100.000 €, KAKO SEM NESPOSOBEN OCE ! KONCNO...BOM LAHKO POVEDAL MOJIM OTROKOM, DA NISEM NESPOSOBEN AMPAK SAMO POSTEN !!!
SvetiPeter
21. 07. 2010 23.32
Ta glavno bando pa pustijo na miru