Črna kronika

Osumljenec načrtoval množični poboj, njegov motiv maščevanje

Kranj/Ljubljana, 28. 04. 2021 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S., Urša Vrečar, Staša Lozar, Barbara Golub, Jure Tepina
Komentarji
1698

Policija je ob pomoči ameriških varnostnih organov prijela osumljenca, ki je načrtoval množični poboj v več javnih ustanovah. Prek spleta je naročil orožje in strelivo, ki so ga zasegli ameriški organi ter o tem obvestili slovenske. Neuradno gre za 20-letnika, ki naj bi se želel maščevati sošolcem iz osnovne šole. Imel naj bi natančen seznam lokacij in oseb, strelski pohod je načrtoval na več lokacijah na območju Radovljice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Skrivnosti temne strani spleta
    04:51
    Iz 24UR: Skrivnosti temne strani spleta
  • Iz 24UR: Policija preprečila strelski napad
    04:05
    Iz 24UR: Policija preprečila strelski napad
  • Iz SVETA: Peter Umek o preiskavi
    02:17
    Iz SVETA: Peter Umek o preiskavi
  • Iz SVETA: 20-letnik načrtoval strelski pohod
    02:57
    Iz SVETA: 20-letnik načrtoval strelski pohod
  • Matjaž Jerkič o preiskavi načrtovanega množičnega poboja
    08:00
    Matjaž Jerkič o preiskavi načrtovanega množičnega poboja
  • Policija je načrtovanem množičnem poboju
    05:29
    Policija je načrtovanem množičnem poboju

Slovenska Policija je ob pomoči ameriških preiskovalnih organov preprečila tragedijo. Osumljenec je načrtoval množični poboj, so potrdili na novinarski konferenci. Osumljenca so že pripeljali pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. Policija ga pred tem še ni obravnavala. 

Po naših neuradnih informacijah gre za 20-letnika - Radovljičana, ki živi pri starših in dnevno obiskuje enega od tamkajšnjih zavodov. 

Motiv za njegovo dejanje je bilo maščevanje, neuradno proti sošolcem iz njegove osnovne šole ter pedagogom, ki naj bi ga v preteklosti zasmehovali in se iz njega norčevali. 20-letnik naj bi imel pripravljen zelo natančen seznam z imeni in priimki načrtovanih žrtev ter več lokacijami, kjer je načrtoval strelski pohod. Neuradno gre za njegovo nekdanjo osnovno šolo ter institucije, kjer naj bi bili njegovi vrstniki zaposleni. 

Osebe in ustanove s črnega seznama domnevnega storilca je policija zaščitila in jim nudi psihološko podporo. Ali so osumljenčevi občutki, zaradi katerih se je sklenil maščevati, resnični, bodo zdaj ugotavljali kriminalisti in psihiatri. 

Orožje in strelivo skrito v mikrovalovni pečici, na poti v Slovenijo so ga zasegli Američani 

Prek temnega spleta je osumljeni kupil orožje in strelivo, gre za polavtomatsko pištolo znamke Glock ter avtomatsko puško znamke Remington, ki ga uporabljajo tudi varnostni organi pri bojevanju, je na novinarski konferenci potrdila Policija. Osumljeni je za naročilo plačal okoli 5000 evrov. 

Zaradi občutljivosti podatkov Policija več informacij o osumljencu ni razkrila. Prav tako niso razkrili katere javne ustanove so bile njegova tarča.  

Orožje in strelivo je bilo skrito in zapakirano v mikrovalovni pečici, poštno pošiljko oziroma paket, ki je bil naslovljen na ime osumljenca, pa so na poti v Slovenijo zasegli ameriški preiskovalni organi, natančneje ameriški urad za domovinsko varnost, ki je o tem tudi obvestil slovensko Policijo. Ta je nato začela s preiskavo, zbiranjem obvestil o naročniku, pri tem pa uporabila tudi prikrita preiskovalna sredstva. 

V okviru preiskave je Policija ugotovila, da je osumljeni načrtoval množični poboj v javnih ustanovah. Njegov motiv je bilo maščevanje osebam, ki jih je poznal, je pojasnil Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Kranj. 

Vse skupaj se je odvilo dokaj hitro, v mesecu aprilu. Osumljenega so ob pomoči policistov specialne enote prijeli na njegovem domu, prijetju se ni upiral. S policisti je sodeloval, strelski pohod pa naj bi načrtoval sam. 

Osumljeni je orožje nameraval uporabiti za množični poboj v javnih ustanovah. "Obstajajo indici, da so bile možne tudi druge, naključne žrtve, in še dve drugi javni ustanovi," je poudaril Donoša. "Motiv je bilo maščevanje osumljenca njemu poznanim osebam. O medsebojnem odnosu osumljenca z njemu poznanimi ciljnimi žrtvami do sedaj niso bile ugotovljene posebne okoliščine, vendar ta del preiskave še ni zaključen." 

Kriminalisti so med preiskavo zasegli dokaze, ki potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivih dejanj poskusa nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva ter poskusov umorov. Skupno osumljenemu grozi dosmrtni zapor. 

"Dejstvo je, da vse okoliščine kažejo na to, da je obstajala realna možnost, in glede na dokaze tudi velika verjetnost, da bi v kratkem prišlo do množičnega poboja več oseb," je zatrdil Donoša. 

 V ozadju tudi psihiatrična diagnoza? 

20-letnik naj bi se zadnje čase zadrževal v svoji sobi in se izogibal stikom z ljudmi. Znanci ga danes opisujejo kot tihega in mirnega fanta, vase zaprtega, ki ni nikoli kričal ali grozil. 

In to je tipičen opis osebe, ki je po psihiatričnih merilih zmožna načrtovati nekaj tako skrajnega, kot je strelski pohod. "Gre za takšno osebnost, ki se umika iz družbe, se najbolje počuti, ko je sama in se ukvarja s samotarskimi dejavnostmi, se tudi najbolj varnega počuti," pove Dragan Terzič, specialist psihiatrije in sodni izvedenec. Čeprav konkretnega primera ne pozna, se mu zdi možno, da je v ozadju tudi psihiatrična diagnoza, saj so prav zgodnja dvajseta leta čas, ko se pri posamezniku najpogosteje začne izražati duševna motnja. 

Pred načrtovanimi množičnimi poboji oziroma strelskimi pohodi se običajno kažejo tudi določeni zunanji znaki,  ki nakazujejo, da se bo napad zgodil - kot na primer storilčevo obnašanje, njegovo komuniciranje ali druge okoliščine. Za uspešno preprečevanje takih dejanj je ključnega pomena, da vsakdo, ki je na kakršenkoli način seznanjen z razmišljanjem posameznika ali z določenimi njegovimi aktivnostmi z namenom življenjskega ogrožanja drugih, to sporoči policistom, staršem ali komurkoli drugemu, ki mu zaupa, so pozvali na današnji novinarski pozvali policisti. 

"Pomembno je, da taka informacija čimprej pride do policije, lahko tudi anonimno, saj imamo vzpostavljenih več možnosti za posredovanje anonimnih e-prijav in tudi anonimni telefon 080 12 00." 

Gre za primer, s katerim se slovenska policija še ni soočila  

Slovenska Policija ima izkušnje s preiskovanjem večkratnih umorov, a v tem primeru gre za drugačno situacijo, s kakršno se do sedaj še niso srečali,  je na novinarski konferenci pojasnil Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije GPU. "Primer vsebuje elemente izvedbe aktivnega, življenju nevarnega dogodka, ki ga pri nas in v tujini imenujemo amok dogodek." 

Gre za izjemen varnostni dogodek, ko eden ali več storilcev z orožjem ali drugim nevarnim predmetom (največkrat gre za strelno orožje, lahko pa tudi eksplozivna sredstva ali predmete z ostrim rezilom) brezciljno ali sistematično ubijejo ali poškodujejo eno ali več oseb, je pojasnil Jerkič. 

Pogosto na storilca vplivajo razna psihopatološka stanja, običajno gre za maščevanje posameznikom oziroma skupnosti. V Sloveniji do sedaj sicer še nismo obravnavali tipičnega amok dogodka, ki bi se zgodil na javnem kraju. "Tudi danes predstavljena zadeva to ni. Če pa bi osumljenec izvedel načrtovani strelski pohod, bi imeli amok situacijo," je pojasnil Jerkič. 

Gre sicer za malezijsko besedo Meng-âmuk, ki pomeni blazno, nasilno in brezupno dejanje. Policisti se sicer zadnje desetletje sistematično usposabljajo za interveniranje v omenjenih amok situacijah in drugih podobnih dogodkih. Gre za spremembo razmišljanja, ko se pri streljanju ne čaka več na specialne enote, ampak že prvi policisti formirajo skupino, ki konča situacijo z aktivnim strelcem.

Prek temnega spleta je orožje kupil tudi 18-letni Nemec iranskih korenin, ki je julija 2016 v Munchnu na strelskem pohodu v nakupovalnem centru pobil 9 mladih ljudi, še 27 jih je ranil, nato pa storil samomor. Njegov motiv je bilo sovraštvo do tujcev, njegov vzornik pa norveški množični morilec Breivik. 

Izkušnje policistov iz drugih evropskih držav, ki se v praksi pogosteje soočajo s takšnimi nevarnimi napadi, kažejo, da se mora policija za ukrepanje ob tovrstnih dogodkih usposabljati tudi skupaj z drugimi interventnimi službami. "Zato sodelujemo z ekipami nujne medicinske pomoči in gasilci, saj izkušnje kažejo, da skupno usposabljanje vseh deležnikov, ki se lahko soočijo s to problematiko, bistveno izboljša možnosti za uspešno interveniranje ob amok dogodku," je danes pojasnila Policija. 

Temni splet 

Precej nenavadno je sicer, da se je osumljeni odločil orožje kupiti na temnem spletu, meni poznavalec te temne tehnologije. "Glede na našo zgodovino bivše države je orožja dovolj še po celem Balkanu, tako da najverjetneje ga ne kupujejo po črnem spletu, ampak pridejo po drugih kanalih," pove Milan Gabor

Toda samotarski osumljenec se je očitno, raje kot da bi poiskal osebne stike, naučil uporabljati najbolj skrit in zapleten del svetovnega spleta. "Uporabnik mora vedeti, kako priti do tja. Ni iskalnikov na črnem trgu, imate neke sezname, ampak človek, ko je kupoval, je vedel, kaj kupuje, ni naključno priletel tja," še meni Gabor. 

Nujen pogoj za uporabo t.i. darkneta je računalniška pismenost, a dovolj je že povprečno tehnično znanje, v kombinaciji s časom in motivacijo. "Če se povežete preko tor omrežja na te trgovine, poiščete linke, lahko v kakšni uri kupite tudi pištolo." 

Temni splet podatke anonimizira s pomočjo virtualnih zasebnih mrež ali VPN-jev in uporablja tudi posebne programe. Ampak tudi če uporabljamo način prenosa podatkov, ki jih brskalnik ne indeksira, to še ne pomeni, da se IP naslovov ne da izslediti. Tako bi osumljenca našli tudi, če bi bil na temni tržnici bolj zakrit. 

Orožje je sicer po neuradnih informacijah kupoval s svojim pravim imenom. 

Na temni tržnici, ki je del temne strani interneta, se sicer ponujajo tudi otroška pornografija, virusni programi, orožje in droga. Zato je tudi zelo pod nadzorom ameriških obveščevalnih in varnostnih služb, ki v tem primeru niso imele težkega dela.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1698)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hellsrael
01. 05. 2021 20.15
+2
Domen Gasperin. NASE GORE LIST
kamniškirunkl
30. 04. 2021 14.57
+2
zakaj ne napišete , da je psiho podpornik stranke Levica?
Uporabnik1175947
01. 05. 2021 17.39
+2
Psiho je sledilec vsemogočnega, dokazano z imenom in priimkom.
ValterUdovernik
30. 04. 2021 08.37
+2
Katere veroizpovedi pa je osumljenec?
kamniškirunkl
30. 04. 2021 15.42
-1
cekinar
29. 04. 2021 20.20
+4
jaz delam ,hodim v službo že 16 let ,bil tudi začasno v tujini (terensko delo),pa nisem imel na TRR nikoli 5000 evrov,odkar smo l.2007 prevzeli to valuto,tako da ne vem kje je dobil tale model tolko denarja,.
Lazanja365
29. 04. 2021 18.45
+11
Pljuvanje da je bil levi pa desni, pa albanec, pa južnjak pa, bosanec... No danes pa podatek da gre za fanta po imenu Domen Gašperin, naše gore list.... Upam, da je nekaterim veleumom mogoce sedaj jasno, da v takih primerih ugotavljanje nacionalnosti, politične pripadnosti ni pomembna.... Človek je tisti ki se odloči za svoja dejanja ne glede na vero, raso, barvo kože in podobno... Človek!!! Žal je ta fant očitno preživljal hude stvari, ustrezne podpore ni imel, dostop do strokovne pomoči je zelo omejen, tudi drag in potem smo tu. Srčno upam da se nikoli ni komur več ne porodi podobna misel.
zurbrigen
30. 04. 2021 15.40
-1
Nak ne bo držalo, fant je istospolno usmerjen, je slovenec in verjetno celo krščen, ampak mu krščanska vera verjetno ni blizu, bližje mu je islam, vsaj po izgledu in velikem trudu da tudi izgleda kot da je iz Karačija.
LjudskiPevec
29. 04. 2021 13.45
+2
Nov ukrep : prepoved prodaje mikrovalovk
sLOVEnec56
29. 04. 2021 13.08
+2
Imena prosim!!
bohinj je zakon
29. 04. 2021 12.55
-4
Fant bo utrpel posledice. Če bi se pa zgodilo.......o jej..........!!
totinori
29. 04. 2021 12.34
+5
Na temnem spletu je nek Majer tvitnil: "Zakaj se nisi oglasil pri meni. Bilo bi veliko enostavneje, pa še koga bi ti predlagal."
fortunas
29. 04. 2021 14.39
+4
Tudi jaz bi jih nekaj predlagal za likvidacijo.
lolek1111
29. 04. 2021 12.22
-5
isis je to pripravite se. Dunaj lani, Slovenija letos, Pariz so že čisto okupiral (berite pisma generalov). Ktera hepan bi napadel Brezje drugo kot islamski skrajnež
BeGood
29. 04. 2021 12.21
+7
Bi bilo tudi vzgojno, če bo tole razodetje opomin vsem tistim mladostnikom, ki ponižujejo vrstnike. Ne znamo si predstavljati, kakšne travme preživljajo psihično maltretirani mladostniki.
Brezveznik
30. 04. 2021 13.06
MarkkS
29. 04. 2021 11.55
+2
Ma v Bosni je velko ceneje.
marcel124
29. 04. 2021 11.22
+4
No vsaj ni corona, cepljenje in testiranja prva in največja novica dneva.
GBTA
29. 04. 2021 11.15
+2
Še malo več reklame naredite kako se lahko kupi orožje!! Butlji
spectator935
29. 04. 2021 11.38
+3
Do orožja lahko prideš na mnogo bolj enostaven način. Narediš tečaj, zdravniški pregled, se včlani v strelski klub in nabavis skoraj kar ti srce poželi
fdgfdg
30. 04. 2021 10.28
To pa je veliko bolj enostavneje se strinjam. Delanje izpita, zdravniški pregled, včlanitev v društvo, saj praktično ne rabiš nič nardit. Zraven tega, misliš da bi tak tip dejansko naredil zdravniški izpit? Ta je že zdavnaj med rožicami.
MMIRKO
29. 04. 2021 11.09
+4
Smo kar konkretno uvozili Ameriko!!! vso bedo ter prekletstvo naroda !!
martinov
29. 04. 2021 10.48
+2
Umek in Lobnikar upravičeno menita, da je nameravano dejanje posledica stresa ! Kaj dela Kustečeva, posledično pa Janša, se ni čuditi, da se nam bo še dogajalo, kar sem napovedal že davno nekoč! Vselej ne bo podatkov iz ZDA, doma pa tudi ne, ker sta Sova in Policija v mrtvem teku s sedanjo politiko ! Zanimivo bo, če tudi "velikega vodje" ni imel na spisku !
Lojze Mcluis
29. 04. 2021 11.59
+1
Martinov . Ali ja sa kriv, če si ti inpitenten, pa ti žena uhaja. 😁
vlahov
29. 04. 2021 10.47
+3
Kaj bi brez ZDA policije.
luna.3
29. 04. 2021 10.46
+0
Zadeva je taka, sedaj se bo nekaj dni govorilo in pisalo, njegovi odvetniki pa bodo dokazali, da ni storil nič in za to mu ne morejo oz. ne smejo soditi. Fant se bo s svojimi bolezenskimi težavami soočal naprej, dokler ne bo počilo in takrat se bo zopet na veliko pisalo, naše - za to pristojne institucije pa nič. Ni to šala, zaskrbljujoče. Naši mladini se ne piše nič dobrega. Treba je nekaj ukreniti ne pa, da se že sedaj piše, da je vprašanje, ali bi to dejanje tudi izvedel. Haloooooooooooooo!
StricKozamurnik
29. 04. 2021 10.36
+1
Sem tam na Siolu prebral, da naj bi imel po njhovih neuradnih vendar zanesljivih podatkih neporavnane račune tudi v baziliki na Brezjah. Verjetno še iz ministrantskih cajtov he he.
Yjsgramor Skyerim
29. 04. 2021 09.59
+0
sicer je pa vse skupaj hoax... nekaj časa bojo nakladali o odličnem sodelovanju organov pregona, potem bojo podpisali memorandum, glavna točka pa bo sporazum o medsebojni izročitvi. Pa bo šel Karner za Slivnikom....