Črna kronika

23-letnik nož spustil po prihodu sorodnika, imel naj bi zdravstvene težave

Ljubljana, 13. 03. 2024 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
32

Na Bavarskem dvoru v Ljubljani so policisti specialne enote po slabi uri onesposobili mlajšega moškega, ki je imel v rokah dva daljša noža. Inšpektor Željko Car je v izjavi za medije pojasnil, da je 23-letnika v to, da je izpustil noža, prepričal sorodnik, ki je prišel na kraj dogodka. Po naših neuradnih informacijah so ga sicer policisti, preden so ga podrli na tla, dvakrat skušali onesposobiti s paralizatorjem, a neuspešno. Osumljenec je bil že leta 2020 vpleten v podoben dogodek, po podatkih Policije pa gre za posameznika, ki potrebuje zdravniško pomoč.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Noža odvrgel po prihodu sorodnika
    04:35
    Iz 24UR ZVEČER: Noža odvrgel po prihodu sorodnika
  • Car o incidentu z nožema v centru Ljubljane
    02:20
    Car o incidentu z nožema v centru Ljubljane
  • Trenutek, ko so onesposobili moškega z nožema
    00:16
    Trenutek, ko so onesposobili moškega z nožema
  • Moškega na Bavarskem dvoru je policistom uspelo onesposobiti
    01:07
    Moškega na Bavarskem dvoru je policistom uspelo onesposobiti
  • Policijska akcija v središču Ljubljane
    00:43
    Policijska akcija v središču Ljubljane

Policija je okoli 15. ure na Bavarskem dvoru opazila moškega, ki je imel v rokah dva daljša noža. Policisti so ga pozivali, naj odloži nož in se umakne s ceste. "Takoj so tudi zavarovali neposredno okolico in preprečili morebitno ogrožanje ostalih oseb," je v izjavi za medije pojasnil inšpektor Željko Car iz sektorja uniformirane policije.

Kot je razvidno s fotografij, je imel moški na glavi vizir, na hrbtu pa nahrbtnik. 

23-letnik je z nožema opletal proti policistom in se, kot je razvidno s posnetkov, nanje tudi drl in jim grozil. Ker moški v postopku s policisti ni sodeloval, so k posredovanju pristopili v skladu s taktičnim preudarkom. Car pojasnjuje, da je njihov cilj, da vpletene osebe ostanejo nepoškodovane. 

"Takoj ko so policisti zagotovili, da je oseba pod nadzorom, je bila na kraj poslana specialna enota Policije s s policijskim pogajalcem," je povedal in dodal, da so v tem času policisti uporabili več policijskih prisilnih sredstev, pri čemer so upoštevali načelo sorazmernosti. "Kljub temu osebe niso mogli obvladati," je povedal Car. 

Po naših neuradnih informacijah so ga policisti skušali dvakrat onesposobiti s paralizatorjem, a pri tem niso bili uspešni. Car je razložil, da bo ustanovljena komisija, ki bo ugotavljala okoliščine nedelovanja električnega paralizatorja. "V večini primerov je težava, da se krog toka ne sklene, zato uporaba ni učinkovita," je pojasnil. 

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER še povedal Car, lahko policisti paralizator uporabijo, če ne morejo drugače obvladati aktivnega upiranja osebe ali napada z orožjem/nevarnimi predmeti ali če ne morejo drugače preprečiti samopoškodovanja take osebe. 

Nato je na kraj prišla oseba, ki je s posameznikom v sorodstvenem razmerju, moški pa je noža odvrgel na tla. Moškega je nato onesposobila specialna enota. Kot je še pojasnil Car, Policija v takšnih primerih vedno skuša stopiti v stik s sorodniki. "Saj nam sorodniki lahko povedo, kakšnega značaja je oseba, kar nam pomaga pri posredovanju," je pojasnil. 

Car je dodal, da 23-letnik ni dobil poškodb, je pa bil pri posredovanju lažje poškodovan policist. 

Car je pojasnil, da je bil moški, ki prihaja iz območja Ljubljane, v podoben incident vpleten že leta 2020. "Že tekom postopka je bilo ugotovljeno, da gre za osebo, ki potrebuje zdravniško pomoč, zato je bila oseba po končanem posredovanju z reševalnim vozilom odpeljana v nadaljnjo zdravniško obravnavo," je pojasnil. 

Več informacij zaradi poteka preiskave policisti niso mogli razkriti. Preiskava je še v teku. 

"Vse naprošamo, da se kraju posredovanja ne približujejo in striktno upoštevajo navodila policistov na kraju," so v času incidenta opozarjali na PU Ljubljana, a se je kljub temu na Bavarskem dvoru zbrala možica ljudi, ki je opazovala dogajanje.

Zaradi incidenta je bil oviran tudi ljubljanski potniški promet, več oseb je bilo primoranih ostati v avtobusih. Poleg tega osebe, zaposlene v bližnjih zgradbah, dalj časa niso mogle zapustiti svojih delovnih mest. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja