Črna kronika

Latvijec prišel v Slovenijo vlamljat, izdala so ga ukradena oblačila

Ljubljana, 22. 01. 2019 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski policisti so predstavili preiskavi vlomov v Ljubljani. Prostost so odvzeli 41-letnemu Slovencu in 49-letnemu Latvijcu. 41-letni odvisnik od prepovedanih drug je vlomil v več deset kleti v Ljubljani in iz njih odnesel za nekaj deset tisoč evrov predmetov. V drugi akciji pa so prijeli Latvijca, ki je v preteklih dneh vlomil v vsaj tri stanovanja v Ljubljani.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija prijela roparja
    01:09
    Iz 24UR: Policija prijela roparja
  • Iz SVETA: Stopili so jim na prste
    02:10
    Iz SVETA: Stopili so jim na prste
  • Valter Zrinski o prijetju latvijskega vlomilca
    02:09
    Valter Zrinski o prijetju latvijskega vlomilca

Andrej Medvešek, komandir Policijske postaje Ljubljana Vič je pojasnil, da je 41-letnik na območju Ljubljane Vič vlomil v 32 kleti, če ni bilo nič vrednega za vzeti, je prostor zapustil. V petih primerih pa je iz kleti odtujil alkohol, smuči, dve kolesi, golf opremo in nekaj drugih stvari v skupni vrednosti 14.000 evrov.

Osumljenec je povratnik, ki je bil v domovini že pravnomočno obsojen za več vlomov, ropov in tatvin.
Osumljenec je povratnik, ki je bil v domovini že pravnomočno obsojen za več vlomov, ropov in tatvin. FOTO: iStock

Policisti so zavarovali več sledi, opravlili številne razgovore in pregledali posnetke nadzorih kamer. Način izvršitve in dokazi so kazali na to, da je storilec vlamljal tudi v kleti na območju Ljubljane Center. Tekom preiskave so zbrali dokaze, da je v času od maja 2018 do januarja 2019 storilec dodatno izvršil še 16 vlomov in dve veliki tatvini. Lastnike je oškodoval za 24.000 evrov. 41-letnika policija v preteklosti še ni obravnavala, gra pa za uživalca prepovedanih drog, ki ni prebival na naslovu stalnega prebivališča. Preiskovalni sodnik mu je odredil hišni pripor.

Latvijec prispel v Slovenijo zgolj z namenom izvrševanja kaznivih dejanj

Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana je opisal potek preiskave, v kateri so prijeli 49-letnega Latvijca, ki je osumljen, da je med 12. januarjem in 14. januarjem letos vlomil v tri stanovanja v Ljubljani in iz njih odnesel različne predmete.

Prvi vlom je izvršil na Švabičevi ulici, kjer preplezal ograjo atrija in na balkonskih vratih razbil steklo te vstopil v stanovanje. Odnesel je LCD televizor, oblačila in nekaj drugih predmetov. Drugi vlom je izvršil na isti ulici, kjer je prav tako preplezal ograjo atrija, razbil vrata balkona in iz stanovanja odtujil ročne ure, tehnične predmete in oblačila.

Podrobnosti kriminalistične preiskave sta predstavila Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v SKP PU Ljubljana in  Andrej Medvešek, komandir Policijske postaje Ljubljana Vič.
Podrobnosti kriminalistične preiskave sta predstavila Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v SKP PU Ljubljana in  Andrej Medvešek, komandir Policijske postaje Ljubljana Vič. FOTO: POP TV

Tretjič je Latvijec vlomil v stanovanje na Janežičevi ulici, kjer je splezal na balkon visokega pritličnega stanovanja. Ukradel je več dragocenih ur in drugih predmetov.

Naslednji dan, 15. januarja ga je opazil eden izmed oškodovancev, ki je na eni izmed ulic zagledal sumljiv kombi z italijanskimi registrskimi tablicami in osumljenca, na katerem je prepoznal svoja oblačila. Takoj je obvestil policijo, ki je osumljenca izsledila. Ko jih je Latvijec zagledal je sunkovito speljal in ni želel ustaviti. Med begom je trčil v ograjo, kar pa ga ni oviralo in beg je nadaljeval peš, a so ga policisti uspeli ujeti.

V preiskavi so ugotovili, da je osumljenec prišel v Slovenijo izključno z namenom izvrševanja kaznivih dejanj. V kombiju, ki je bil ukraden v Italiji, so našli večino predmetov, ki jih je ukradel iz stanovanj in še nekaj predmetov, za katere še iščejo lastnika. Osumljenec je povratnik, ki je bil v domovini že pravnomočno obsojen za več vlomov, ropov in tatvin. Sodnica je zanj odredila pripor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dostrojevški xd
23. 01. 2019 22.49
-1
Mi davko plačevalci jim damo gnar, cote, hrani, streho nad glavo v zameno dobimo pa to res hvala
olor
23. 01. 2019 08.38
+1
In kaj mu bo manjkalo, ko ga strpajo v zapor??? NIČ!
Ramzess
22. 01. 2019 19.44
-6
Prepoznal svoja oblačila, po čem pa?
Ramzess
22. 01. 2019 19.44
-6
Morda so bila unikat, drugače si ne predstavljam.
Martens1
24. 01. 2019 09.47
SaintTrinity
22. 01. 2019 16.00
+12
Prvi ne živi na stalnem bivališču odvisnik povratnik in sodnica ga da v hišni pripor. Pa kje je tle logika.
Ramzess
22. 01. 2019 19.45
+1
misko5lin
22. 01. 2019 14.48
+23
EU brez mej. Vabi vse vrste barabinov.
and1302
22. 01. 2019 13.09
+62
latvijec je ugotovu da v nasih zaporih ima vec opreme kot pa doma ce se bo.pa navelicu bo pa lahko usel cez ograjo