Črna kronika

Bolgara kradla gotovino iz bankomatov po vsej Sloveniji

Ljubljana, 23. 01. 2019 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski policisti so odvzeli prostost državljanoma Bolgarije, ki sta konec tedna vlamljala v bankomate po Sloveniji. Zasegli so jima 6.000 evrov gotovine in posebno orodje, s katerim sta iz bankomata izvlekla denar. "Število takšnih dejanj upada, ampak očitno nekateri še vedno vedo, kateri bankomati niso ustrezno zavarovani," pravi Martin Rupnik iz kriminalistične policije.

Preiskavo je na novinarski konferenci predstavil Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana.

Drugi način 'cash trappinga' je z lepilnim trakom. V teh primerih storilci s pomočjo lepila ali obojestranskega lepilnega traku namestijo letev na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalu.Postopek dviga gotovine uporabnika poteka kot običajno. Ob koncu dviga, ko bankomat uporabnika pozove, naj vzame gotovino, pa zaradi nameščene letve to ni mogoče. Uporabniki običajno menijo, da gre za tehnično napako na bankomatu, in bankomat zapustijo. V tem času pa storilci pristopijo do bankomata, odstranijo letev z zagozdenim denarjem in si na škodo uporabnikov nezakonito prilastijo denarna sredstva v višini nameravanega dviga uporabnika.

Rupnik je povedal, da sta bila pretekli teden v Ljubljani prijeta Bolgara, ki sta sistematično po vsej Sloveniji izvajala vlome v bankomate s tako imenovano metodo 'cash trapping'. Pri tem storilci poškodujejo vratca avtomata in iz njega s posebnim orodjem, podobnim vilicam, izvlečejo gotovino.

Uporabljajo predvsem kartice tujcev, s katerimi skušajo izvesti dvig. "V konkretnem primeru sta poskušala dvigovati po 2000 evrov. Transakcija je nato prekinjena, stanje na računu se ne zmanjša. S tem posebnim orodjem nato skozi režo izvlečejo denar, predviden za dvig," pojasnjuje Rupnik in dodaja: "V trenutku, ko oni poskušajo izvleči denar, je obveščen Bankart. Policisti iz Medvod so zelo hitro reagirali in so jih izsledili na celovški cesti, kjer so jih prijeli."

Dejanja sta storilca izvrševala na območjh policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Celje, zato je preiskavo prevzela kriminalistična policija. Osumljencema so zasegli vozilo in po odrebi sodišča pregledali vozilo, da so pridobili dokaze.

Zasegli so večje število bančnih kartic, izdanih na predvsem tuja imena ter orodje, ki je bilo uporabljeno. Skupno so zasegli 120 bankovcev za 50 evrov.

Martin Rupnik iz kriminalistične policije opozarja: "Pred dvigom preverite ali je reža za izdajo gotovine prosto dostopna."
Martin Rupnik iz kriminalistične policije opozarja: "Pred dvigom preverite ali je reža za izdajo gotovine prosto dostopna." FOTO: 24ur.com

Osumljenca so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po večurnem zaslišanju zoper njiju odredil pripor, zaradi vsaj štirih dejanj velike tatvine pa jima grozi do pet let zapora.

Oba sta povratnika predvsem premoženjskih kaznivih dejanj, ki sta jih izvrševala tako v Sloveniji kot v drugih državah, zato so obvestili vse članice Europola, da bodo lahko preiskali morebitna kazniva dejanja pridržanih osumljencev tudi pri njih.

Protipravno pridobljenega premoženja je relativno malo, kar je zasluga predvsem hitrega delovanja policije, ki ju je z usklajenim delovanjem hitro izsledila in prijela. V nasprotnem primeru bi bila lahko škoda mnogo večja.

Po Rupnikovem mnenju sta osumljenca ravno začela vlamljanjem in sta bila v tranzitu. "V tujih državah sta to sistematično izvrševala že več let," dodaja oddelka za gospodarsko kriminaliteto.

'Cash trapping' metoda z lepilnim trakom.
'Cash trapping' metoda z lepilnim trakom. FOTO: Policija
Primeri 'cash trappinga' v Sloveniji v zadnjih letih: 2019 – 4, 2018 – 39, 2017 – 98.
Rupnik: "Ob koncu še nekaj preventivnih nasvetov za uporabnike bankomatov. Pred dvigom preverite ali je reža za izdajo gotovine prosto dostopna. Reža se mora po izdaji gotovine pomakniti nazaj, v kolikor pa je manipulirana, pa se ne. Če vam bankomat po dvigu ne izda denarja, preverite stanje in v kolikor je nespremenjeno, lahko poskusite znova. V kolikor pa se stanje zmanjša in ne prejmete gotovine, o tem obvestite skrbnika bankomata in počakajte pri bankomatu. Pozorni bodite tudi na neznance v okolici. Storilci namreč pogosto skušajo zmesti osebo, ki dviguje denar, da odide stran. V kolikor se vam zdi, da je bankomat manipuliran, pokličite policijo."

Bankomat
Bankomat FOTO: AP

Letos so to v Sloveniji prvi štirje primeri 'cash trappinga'. Storilci take vlome izvajajo ponavadi na avtomatih, ki niso pokriti s kamerami in ki so jim lažje dostopni.

"Trend se izboljšuje, ker so bankomati naprednejši in boljše opremljeni, ampak očitno nekateri še vedno vedo, kateri so ranljivi," dodaja Rupnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frigo
23. 01. 2019 16.07
+13
Ti Bolgari pa Romuni to je narod prefrigan za krast
Frane Šajn
23. 01. 2019 14.07
+3
Ja ja se pozna zgodnje vlaganje njihovega šolstvu v računalništvo so fantje na tem področju precej pred nami in bolj razgledani to smo spoznali že dolgo nazaj kajnede Slovenceljni! Njihov moto dokler so ljudje bo denar!
TitCankar
23. 01. 2019 13.59
+14
V trgovinah romuni bolgari balkanci kradejo oblačila znanih znamk drage parfume torbice kozmetiko. Na lastne oči sem videl kako so trije balkanci v Müllerju kradli armani moški parfum kljub kodam ki so na izdelkih nikjer ni bilo zaposlenih!
Frane Šajn
23. 01. 2019 14.09
+3
Ti, ti posranček in še lažeš za povrh pa kar tiho, da si bil? Kaj naj rečem na vse to no, na take naj se zanese država. ?
scipio
23. 01. 2019 13.32
+24
barabe bolgarske, izgnat jih doživljensko in postanejo naj personae non gratae v R Sloveniji doživljensko. Naj se potem vlačijo po EU in harajo po bankomatih kjer jih hočejo, samo ne v Sloveniji in ne preko Slovenije. Mar ne vidite, da nas je v EU le 0,5% glav? In tudi če imamo tudi mi enak odstotek barab kot ga imajo drugi po EU, jih ima EU 200x več kot mi. Če se samo en odstotek od teh odloči harati po Sloveniji, magari "en passant" (zate, ki igraš šah in veš, kaj je to), je to 4x (štirikrat!!!) večji porast kriminala glede na lokalno raven. To pomeni, da niti naš prostor in še manj naše število prebivalcev ne dopuščata nobene koncentracije teh tujih barab na teritoriju Slovenije. Naš položaj je takšen, da so tveganja za tako koncentracijo barab na tem križišču vseh poti trajno visoka.
oježeš
23. 01. 2019 16.10
+3
Kako jim boš pa preprečil prihod, če so odprte meje?
proofreader
23. 01. 2019 13.28
+15
Kdo lahko dvigne 2000 EUR na bankomatu?
Frane Šajn
23. 01. 2019 14.10
+25
oježeš
23. 01. 2019 16.12
+6
Meni še 300 ne da, pa nisem bil že več kot 10 let v minusu. Res pa je, da se ne ukvarjam s temi barabijami.
olor
23. 01. 2019 12.58
+57
Bom pa napisal drugače, pa mogoče bo bolj všeč moderatorju, da mi ne izbriše komentarja. Da so odprli meje in vstop v EU Bolgarom, Romunov, ...so verjetno videli da bomo pridobili na vrednosti če sprejmemo te države v skupnost. In res je, vidijo se vrednote pri takšnih zgoraj opisanih dejanjih, prav tako tudi po naših cestah, ki jih polovica le teh kombijev nima vinjet, brez kartice dvigujejo gotovino na bankomatih, prodajajo na parkiriščih razno kvalitetno orodje, zlato kuhinjsko posodo, ... Res so pridobitev. Na koncu bodo pa še šli v naš zapor, kjer jih bomo za nagrado še zastonj redili. Dvigne se mi, iz želodca mislim, da nebi moderator prebral kaj drugega mogoče.
User416781
23. 01. 2019 12.42
+80
Vedno sem trdil, da Bolgarija in Romunija ne spadata v EU. Nikoli mi ni bilo jasno, kako sta ti dve državi bili po tako hitrem postopku sprejeti v EU...
SenecaLucius
23. 01. 2019 12.44
+33
Ker bi brez EU kontrole zaradi korupcije obe bile na nivoju Afganistana!
brusilec
23. 01. 2019 12.49
-3
mas tudi slovenske lopove in kriminalce .. se veliko slabse.. voznike mamo itaq slabse .. vsaj danes je blo tako na cesti.. v vsaki drzavi imas dobre in slabe primerke .. imam pa obcutek da imamo v procentih v slo vecji delez ..
RupniK
23. 01. 2019 13.01
+8
puspan
23. 01. 2019 13.04
+17
Vem to, da je za Rumunijo močno lobirala takrat Francija, da je lahko brez večjih problemov vstopila v EU. Kakšni so bili pravi vzroki tega dejanja, mi do danes niso poznani.
SenecaLucius
23. 01. 2019 13.35
+10
Relativno velik trg, ki jim je zdaj dostopen brez carin, lažje kupujejo podjetja itd...
TitCankar
23. 01. 2019 14.18
+11
Zakaj so Romuni in Bolgar prišli v EU preprosto vsa stara vozila iz EU so odpeljali v Bolgarijo Romunijo prav tako so državi dobile ogromne bančne kredite za razvoj njihovo gospodarstvo se je zagnalo z denarjem evropskih investicijskih bank prodaja se jim tehnologija gradbena mehanizacija imajo najbolj razširjeno prevozništvo z tovornjaki evropskih znamk kar dnevno videvamo na naših cestah pokupijo tisoče ekološko zastarelih vozil ki jih razvite države ne rabijo reciklirati poceni delovno silo ogromno je evropskih investicij na področju agro živilstva povrtnin živinoreje bolgari in romuni imajo eno najbolj rodovitnih zemljišč in poceni delovno silo v državi zalagajo evropske trgovine tudi Lidl Hofer z povrtninami zraven pa se še nekateri bogatijo z krajo v vseh možnih variantah. Zato so prišli v EU!
oježeš
23. 01. 2019 16.14
+2
puspan, verjetno zato, ker so dovolj daleč od Francije.
tron3
23. 01. 2019 12.39
+21
Zdaj veste zakaj je parlament, Vladna in Predsedniška palača zraven NLB-ja, ker pač je in še bo najbližji bankomat političnih strank in omrežij.
jesenvoyo
23. 01. 2019 12.31
+24
Bankomate posodabljat, opremljat z video opremo, alarmnim sistemom. Tudi nič ne bi bilo narobe, če bi kakšen bankomat na bolj nerodnem mestu bil v nočnem času nedostopen, kar bi bilo bolj varno za uporabnike in za bankomat.
Pozitiven
23. 01. 2019 12.25
+29
To je dobiš v primerjavi, koliko denarja je izpuhtelo v NLB, in NKBM, ker če si na pravi strani ni problema.
tron3
23. 01. 2019 12.18
+23
Kva čte, če sta pa mela, turistični aranžma obiskovanje bankomatov, navodila sta pa itak dobila v ponudbi turistične agencije.
TOX6
23. 01. 2019 12.12
+64
enostavno-do življenska prepoved vstopa v slo in schengensko območje!!!!!!!!!!
Naj bi
23. 01. 2019 12.08
+17
Mene pa zanima, kje je končala moja bančna kartica, ki mi jo enkrat lani pojedel bankomat. Nobeden nič ne ve, transakcija pa ni bila opravljena. Aja, pa ta bankomat tudi ni zavarovan z kamero.
Mi Ha 1
23. 01. 2019 12.11
+38
Z 24 ur bos to tesko resil :) z banko pa mal lazje :)
Desnica boli
23. 01. 2019 12.00
+15
Če imata dejavnost prijavljeno in Sloveniji plačujeta davek od prihodka in prispevke za pokojninsko dobo, potem naj poslujeta naprej. Drugače pa oglobit do nezavesti :D
Desnica boli
23. 01. 2019 11.46
-13
Če banke legalno kradejo nas, ne vem zakaj obratno ni dovoljeno ?
SenecaLucius
23. 01. 2019 11.47
+58
Ker po izkušnjah iz preteklosti na koncu tudi njihovo krajo plačaš ti!
Desnica boli
23. 01. 2019 11.56
+35
No, pa smo prišli do bistva. Banke ne odgovarjajo za svoj denar in svojo odgovornost preložijo na nič krive davkoplačevalce. Če čistilki ukradejo metlo, si mora pa kupit novo. Iz svojega žepa. Zakaj ?
emilzapata
23. 01. 2019 11.46
+84
dva dni nazaj kradel in vlamljal Latvijec, sedaj Bolgara, Romuni so itak stalno "poslovno" aktivni, itd, res postajamo bogati z dodatnimi kadri.
SenecaLucius
23. 01. 2019 11.49
+95
Hitro se je po Balkanu razvedelo o naših zaporih s hotelskim standardom!
oježeš
23. 01. 2019 16.17
+3
Mogoče računajo, da je novi, bolj luksuzen od hotela tudi že zgrajen.
Naj bi
23. 01. 2019 11.43
+52
Koliko sta ukradla toliko vrnit. Policisti si naj dajo duška in za vedno izgnat iz Slovenije.
SenecaLucius
23. 01. 2019 12.30
+6
Popravilo bankomatov pa naj plačajo varčevalci teh bank?
olor
23. 01. 2019 13.02
+6
ti si pa srečko, tudi jaz sem napisal nekaj podobnega in mi je moderator izbrisal komentar. Nato sem napisal malo lepše . :)
Mi Ha 1
23. 01. 2019 11.37
+87
Bravo. Take dejte lovit. Ne pa z radarji okol skakat za par KM prevec na ravnini...
sodnik16
23. 01. 2019 11.30
+96
Peljal sem se poleg zapora v Zenici. Ko ga vidiš od zunaj, si ne želiš, da bi ga videl od znotraj .
zagor2
23. 01. 2019 11.47
+84
Zdaj se pa še mimo koprskega pelji, boš hotu pa kar not zavit.
Andree
23. 01. 2019 12.17
+15
Hrenko
23. 01. 2019 11.28
-31
me ne moti, če kdo krade bankam
9474
23. 01. 2019 11.37
+26
dobr da banke ne prelagajo svojih minusov oz stroskov na komitente...sarcasem ON