Črna kronika

Policisti prijeli tihotapce nelegalnih migrantov

Ilirska Bistrica, 27. 07. 2018 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti iz Ilirske Bistrice so opazili povečanje v prepovedanem prehajanju meje, saj so v petih dneh prijeli kar sedem osumljencev tega kaznivega dejanja, petim pa so do sedaj odredili pripor.

Policisti PP Ilirska Bistrica so med varovanjem državne meje opazili vozili tujih registrskih številk, ki sta vozili od Staroda proti Pogradu, obe vozili pa so ustavili v naselju Podgrad.

Ugotovili so, da je osebni avtomobil fiat 500X vozil 47-letni državljan Italije, kombinirano vozilo fiat ducato pa je prav tako vozil 44-letni državljan Italije. Pri pregledu tovornega prostora kombiniranega vozila so policisti odkrili 17 državljanov Pakistana, ki so sedeli na tleh. Nihče od njih ni izpolnjeval pogojev za vstop na ozemlje EU, v Republiko Slovenijo pa vstopili na nedovoljen način.

Vozniku osebnega avtomobila in kombiniranega vozila, pa tudi sopotniku voznika v osebnem avtomobilu, so odvzeli prostost zaradi suma, da so storili kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. V postopek so se vključili kriminalisti SKP PU Koper, ki so prevzeli obravnavo kaznivega dejanja in postopek z osumljenci.

Nelegalnim prebežnikom, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in zadrževanje na območju Slovenije, so prav tako odvzeli prostost, seznanjeni so bili s pravicami ter prepeljani v prostore PP Ilirska Bistrica v nadaljnji postopek, kjer je bila ugotovljena njihova identiteta.

V postopku je bilo ugotovljeno, da so se nelegalni prebežniki v Pakistanu dogovorili z organizatorjem nelegalnih prehodov, da jih spravi iz Pakistana v Italijo. Povprečno so sami oziroma njihove družine plačale od 6.000 do 8.000 evrov za pot posameznika. Prijeta skupina nelegalnih prebežnikov je po različnih tihotapskih poteh prišla do BiH, od koder so pot nadaljevali peš in z različnimi transportnimi sredstvi prek BiH in Hrvaške do bližine državne meje s Slovenijo. Tam so morali zapustiti vozilo prevoznika, nato so po navodilih organizatorjev prevoza sami odšli prek državne meje in nezakonito vstopili v Slovenijo.

Po uspelem nezakonitem prestopu državne meje so se na dogovorjeni lokaciji vkrcali v kombi 44-letnega državljana Italije, nato so jih ustavili policisti. Pri tem sta imela voznik in sopotnik v osebnem avtomobilu češke registracije vlogo predhodnice prevoza oziroma spremljevalnega vozila z namenom obveščanja in opozarjanja na prisotnost policijskih patrulj in zased.

Nelegalnim prebežnikom so bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitve Zakona o tujcih, po postopku pa so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom v skladu z meddržavnim sporazumom. Za vse tri osumljene države Italije pa so odredili pripor.

Pritisk nezakonitih prehodov državne meje in s tem povezanim tihotapljenjem nelegalnih prebežnikov se sicer stopnjuje, so sporočili s PU Koper.

Policisti PP Ilirska Bistrica so danes zjutraj namreč ponovno zaustavili kombinirano vozilo z nelegalnimi prebežniki. To je že četrto tako kaznivo dejanje v petih dneh, pri čemer so na ozemlje Slovenije osumljenci pretihotapili skupno 40 nelegalnih prebežnikov.