Črna kronika

Policisti v Postojni in Izoli zasegli petarde in prepovedano drogo

Postojna/Izola, 30. 11. 2021 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprski policisti so v zadnjih dneh prejeli že več klicev o pokanju petard, poleg tega so zasegli pirotehnične izdelke, predvsem v Postojni in Izoli. V sklopu hišnih preiskav so našli tudi prepovedano drogo. Opozarjajo, da je po zakonu prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, uporaba pa zgolj od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Kot so pojasnili predstavniki Policijske uprave (PU) Koper, v zadnjih letih ni bilo poškodb pri uporabi pirotehnike na njihovem območju: "Na splošno lahko rečemo, da število zasegov, kot tudi poškodb, upada, pa vendar vsako leto v Sloveniji beležimo kar nekaj zelo resnih poškodb, ki po navadi za vedno zaznamujejo življenja posameznikov."

Kljub vsem preventivnim opozorilom so policisti na območju PU Koper v zadnjih dneh prejeli več klicev o pokanju petard, poleg tega so zasegli nekaj pirotehničnih izdelkov.

Policisti so v hišni preiskavi pri 18-letniku v Postojni zasegli okoli 400 pirotehničnih izdelkov različnih kategorij.
Policisti so v hišni preiskavi pri 18-letniku v Postojni zasegli okoli 400 pirotehničnih izdelkov različnih kategorij. FOTO: PP Postojna

Dva primera petard in droge v Postojni

Postojnski policisti so 26. novembra opravili hišno preiskavo na domu 18-letnega domačina. Pred tem so namreč pridobili informacije, da je Postojnčan pred dijaškim domom otrokom in mlajšim mladoletnikom prodajal pirotehnične izdelke različnih kategorij. Pri njem so našli in zasegli okoli 400 pirotehničnih izdelkov različnih kategorij. Med njimi so bile tudi močnejše petarde z izrazito močnim pokom, ki jih lahko kupuje, poseduje ali uporablja samo pravna oseba ali podjetnik z ustreznim dovoljenjem. Policisti so v sklopu hišne preiskave 18-letniku zasegli še manjšo količino snovi – približno šest gramov – za katero sumijo, da je prepovedana droga.

Zoper Postojnčana bodo policisti zaradi kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih ter Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami izvedli hitri postopek o prekršku, so pojasnili na PU Koper.

Postojnski policisti so isti dan opravili še eno hišno preiskavo pri 22-letnemu Postojnčanu, saj so sumili, da poseduje drogo. Zasegli so približno 60 gramov prepovedane droge, 32 prepovedanih petard in pištolo sigsauser s pripadajočim nabojnikom. "Pištola bo poslana v ekspertizo, da se ugotovi, ali gre za pravo orožje," so sporočili s PU Koper.

Zasežene petarde, droga in pištola v Postojni.
Zasežene petarde, droga in pištola v Postojni. FOTO: PP Postojna

Tudi zoper 22-letnika bodo policisti ukrepali – sprožili bodo prekrškovne postopke zaradi kršitev že zgoraj omenjenih zakonov. V primeru, da bo ekspertiza potrdila pristnost pištole, pa še prekršek po Zakonu o orožju.

Pokanje v Izoli

Stanovalci Livad v Izoli na Južni cesti so 21. novembra pritožili nad pokanjem petard. Izolski policisti so tam zalotili tri mlajše mladoletnike, stare 14 in 15 let. Enemu od njih so zasegli 76 petard znamke Pirat, ki po zakonu spadajo v kategorijo P1. Ker tovrstnih pirotehničnih izdelkov ni dovoljeno prodajati in uporabljati osebam mlajšim od 18 let, so mu jih zasegli. O tem so obvestili tudi njegove starše, so opisali na PU Koper in dodali, da bodo policisti zoper mladoletnega kršitelja podali obdolžilni predlog in predlog za odvzem predmetov. 

Zasežene petarde v Izoli.
Zasežene petarde v Izoli. FOTO: PP Izola

Za tovrstni prekršek za polnoletne osebe je predvidena globa 400 evrov, medtem ko je za konkretni primer mlajšemu mladoletniku mogoče izreči enega od vzgojnih ukrepov (ukor, navodila in prepovedi ali nadzorstvo), so še pojasnili na PU Koper.

Zasežene petarde v Izoli.
Zasežene petarde v Izoli. FOTO: PP Izola

Preventivna akcija v predprazničnih dneh

Policisti PU Koper bodo v prihajajočih predprazničnih dneh intenzivno opravljali vse naloge, ki bodo usmerjene tako v preventivno delovanje in ozaveščanje o nevarnostih uporabe pirotehničnih izdelkov, kot tudi vse ostale naloge za odkrivanje preprodaje in preprečevanje uporabe tovrstnih izdelkov. Do tega imajo namreč, kot pravijo, ničelno toleranco. Pri poostrenih nadzorih se bodo povezali in sodelovali tudi s Finančno upravo RS, Tržnim inšpektoratom RS in Inšpektoratom za notranje zadeve, so še sporočili s PU Koper.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
01. 12. 2021 09.02
dobr, da mu bomb iz yu. niso našl.
fr33life
30. 11. 2021 19.13
+4
bravo mularija treba se je znat zabavat jaz vas podpiram samo pokajte včasih je bilo decembra kot na fronti pa so bili ljudje veliko bolj veseli kot so danes
rdeč alarm
30. 11. 2021 20.38
+1
Tudi prsti pa roke so odletele.kar na igricah naj ostanejo.