Črna kronika

FOTO: Ponesrečeno letalo si je izposodil, da bi prijatelja odpeljal na kanjoning

Bovec, 02. 09. 2016 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./STA/B.G.
Komentarji
1

Pristojne službe, ki so prejele klic, da je pod Krasjim vrhom nad Bovcem v težavah letalo, so razbitine našle po približno petih urah iskanja. Umrli so trije ljudje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V nesreči letala umrli pilot in potnika
    02:11
    Iz 24UR: V nesreči letala umrli pilot in potnika
  • Iz SVETA: Kaj je botrovalo nesreči?
    02:33
    Iz SVETA: Kaj je botrovalo nesreči?
  • Iz SVETA: Tragične nesreče malih letal
    01:37
    Iz SVETA: Tragične nesreče malih letal
  • Iz 24UR: Letalo je bilo last podjetja iz Domžal
    02:31
    Iz 24UR: Letalo je bilo last podjetja iz Domžal
  • Iz 24UR: Razmere v času nesreče
    02:17
    Iz 24UR: Razmere v času nesreče
Nesreča letala nad Bovcem
Nesreča letala nad Bovcem FOTO: PGD Bovec

Nekaj pred osmo uro zvečer so sinoči pristojne službe prejele obvestilo, da je pod Krasjim vrhom nad Bovcem v težavah letalo. 

Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, so se v iskalno akcijo vključili GRS Bovec, GRS Tolmin, PGD Bovec, helikopter slovenske vojske, helikopter policije in policija.

Razbitine letala so našli okoli enih zjutraj, ob tem pa še tri osebe, ki strmoglavljenja niso preživele. Policija je mesto strmoglavljenja zavarovala.

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik je sinoči dejal, je manjše letalo piper 28 ob 17.35 vzletelo z letališča v Bovcu, namenjeno je bilo proti Brniku. Na njem so bili 31-letni pilot in dva potnika, vsi slovenski državljani. Pilot je nekaj minut pred 20. uro poslal klic na pomoč, za tem pa so z letalom izgubili stik. 

Manjše letalo piper 28 je proti Brniku poletelo ob 17.35, nekaj minut pred 20. uro pa poslalo klic na pomoč. Klic naj bi zaznali dve večji letali, ki sta tedaj leteli v bližini strmoglavljenega letala.

Krasji vrh.
Krasji vrh. FOTO: Google Maps

Božnik je povedal še, da so aktivirali vse pristojne reševalne službe, ki so iskale kakršne koli sledi za pogrešanim letalom in potniki na območju Krasjega vrha, ki leži med Čezsočo in Drežniškimi Ravnami na gorskem grebenu Polovnik.

Letalo so skoraj 24 ur po nesreči prepeljali v dolino.
Letalo so skoraj 24 ur po nesreči prepeljali v dolino. FOTO: PGD Bovec

Kot je razvidno z radarske slike padavin, je v času izginotja letala Slovenijo ravno prehajala vremenska fronta z močnim dežjem, ki je prešla tudi Posočje.

Radarska slika padavin v času nesreče.
Radarska slika padavin v času nesreče. FOTO: ARSO

Žrtve letalske nesreče prepeljali v dolino

Žrtve letalske nesreče so v popoldanskih urah s helikopterjem prepeljali v dolino in kasneje na Inštitut za sodno medicino, je povedal Božnik. Glede na dobljene osebne in druge dokumente ter druge okoliščine policija ugotavlja, da gre najverjetneje za tri slovenske državljane, moške v starosti 31 in 33 let. Njihovo identiteto bo dokončno potrdila odrejena sanitarna obdukcija, je še povedal Božnik.

31-letni pilot je svoja prijatelja pripeljal na rafting v Bovec. Letalo je po podatkih predsednika Aerokluba Bovec Dejana Kavčiča v Bovcu pristalo ob 11.50, po 17. uri pa so se odločili za polet proti letališču Brnik.

"Vreme je bilo v času odleta še vedno normalno. Bližala se je ploha oziroma lahko tudi nevihta, a je bil vzlet ob 17.35 opravljen še ob pravem času. Vsak pilot pa sam izbere pot za odlet z bovškega letališča," je povedal Kavčič in dodal, da je mesto vstopa v Triglavski narodni park, ki je najbližje Bovcu, prav na območju, kjer je letalo strmoglavilo.

"Pilot se je pač odločil za to smer, verjetno ocenjujoč bližajočo se spremembo vremena in njegova odločitev je bila čisto korektna," je še dejal predsednik bovškega aerokluba.

Kavčič meni, da se je po vzletu nesrečnega letala iz Bovca nekje zataknilo. Ali so bile težave tehnične narave ali zaradi česa drugega, bi bilo po njegovih besedah v tem trenutku zgolj ugibanje.

Letalo, ki je s tremi ljudmi na krovu v četrtek strmoglavilo na Bovškem, je bilo last družbe Propilot iz Domžal, je potrdil njen lastnik Primož Lajevec. Letalo so sicer uporabljali za šolanje, v četrtek popoldan pa ga je posodil prijatelju, ki je dva svoja prijatelja na Bovško odpeljal na rafting..

Zadnja letalska nesreča se je v Posočju zgodila pred slabimi tremi leti, ko sta v ultra lahkem letalu umrla pilot in sopotnik, 14. julija letos pa je nad Ajdovščino strmoglavilo manjše letalo, v katerem so umrli štirje nemški državljani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1