Črna kronika

Ponovno na delu spletni goljufi: slovenska podjetja letos oškodovana že za več deset tisoč evrov

Maribor / Murska Sobota, 12. 07. 2018 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zadnjih dneh so tarče spletnih napadalcev ponovno slovenska podjetja. O naraščajočem številu tovrstnih napadov poročajo mariborski in murskosoboški policisti. V letošnjem letu so zabeležili čez deset takih primerov, samo 10. julija pa prejeli pet prijav, od katerih so tri podjetja prevari na koncu podlegla in plačala nekaj deset tisoč evrov. 

V zadnjih dneh mariborski in murskosoboški policisti ponovno beležijo porast spletnih napadov na podjetja, ko poskušajo neznani storilci s preslepitvijo in izsiljevanjem od žrtev dobiti denar.

"Kljub temu, da je policija pred slabim mesecem dni javnost in medije že
obvestila o nevarnostih in pasteh tovrstnih kaznivih dejanj po celotni
Sloveniji,
se napadi na podjetja še vedno nadaljujejo, nekatere oblike pa
celo naraščajo,"
je sporočil Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi PU Maribor. 

Policija svetuje, naj podjetja pred transakcijo nujno preverijo dejanski elektronski naslov in zaglavje elektronske pošte.
Policija svetuje, naj podjetja pred transakcijo nujno preverijo dejanski elektronski naslov in zaglavje elektronske pošte. FOTO: iStock

Policisti vnovič sporočajo o različnih oblikah tovrstnih napadov. V primeru tako imenovanih "direktorskih prevar" oz. "CEO Scams" storilci dejanja izvršujejo tako, da na elektronski naslov računovodstva oz. tajništva podjetja pošljejo lažno elektronsko sporočilo z naročilom, naj nakažejo določen znesek nekemu podjetju. Če podjetje pristnosti pošiljatelja oz. zaglavja (tako imenovanega headerja) ne preveri, je to lažno elektronsko sporočilo videti kot takšno, kot bi ga poslal direktor ali drug vodstveni delavec podjetja. 

Čez deset primerov, nekaj deset tisoč evrov škode

V letošnjem letu so zabeležili čez deset takih primerov, samo 10. julija so dobili pet prijav, od katerih so tri podjetja podlegla prevari in plačala nekaj deset tisoč evrov. Policija zato svetuje, naj uporabniki pred transakcijo nujno preverijo dejanski
elektronski naslov in zaglavje elektronske pošte, pokličejo pošiljatelja pošte ali preverijo izvor sporočil prek poštnega strežnika (DNS-based profiling). 

Še več informacij o "direktorskih prevarah" pa najdete tukaj.

Policisti opozarjajo na več oblik spletnih napadov

Pri spletnih napadih pa lahko sodelujejo tudi posredniki ("Man-in-the-Middle attack oz. MITM"). To izgleda tako, da med poštno komunikacijo med dvema podjetjema posrednik prestreže podatke, spremeni številko transakcijskega računa, tako da na koncu žrtev denar za opravljeno storitev ali blago na koncu nakaže na drug račun. Medtem, ko obe strani verjameta, da se pogovarjata drug z drugim, v resnici komunicirata preko posrednika, neznanega storilca. Tudi v letošnjem letu so že zabeležili nekaj takih primerov, eno podjetje je plačalo skoraj 60.000 evrov. "V vseh primerih, ki smo jih obravnavali, je bilo ugotovljeno, da je bila pošta prestrežena pri poslovnem partnerju v tujini, ampak to ne pomeni, da se to ne more zgoditi tudi pri nas," so pojasnili mariborski in murskosoboški policisti. 

Podjetjem svetujejo, naj nujno preverijo, ali je transakcijski račun dejansko
od podjetja, s katerim poslujejo. Pri poslovanju z elektronsko pošto pa naj uporabljajo tudi digitalni podpis ali večnivojsko zaščito (npr. e-pošto in SMS sporočilo ali e-pošto in telefonski klic). 

Kaj pa izsiljevalski virus ali "Ransomware"?

Hekerski izsiljevalci lahko žrtev napadejo tudi s t. i. "phishing elektronsko pošto", ko se žrtev ob kliku na priponko ali z izkoriščanjem ranljivosti (zastarelega) informacijskega sistema okuži z izsiljevalskim virusom. Po okužbi se na 
žrtvinem računalniku začne proces kodiranja oz. kriptiranja vseh datotek (tekstovnih datotek, datotek slikovnega in video formata,
elektronske pošte, baze podatkov itd.). Uporabniku se zakodirajo vse datoteke, razen nameščenih programov in datotek operacijskega sistema. Ob okužbi izsiljevalski virus ne zakodira samo datotek na računalniku, ampak tudi na vseh drugih, v računalnik povezanih medijih, kot so na primer mrežni in zunanji diski. Storilci nato žrtev izsiljujejo s plačilom, v zadnjem času v višini od 0.15 do 0.5 kripto valute BitCoin (največkrat v povprečju 4.000 ameriških dolarjev).

V zvezi z omenjenimi napadi so tudi v letošnjem letu prejeli več deset tovrstnih prijav. "Ker žrtve večinoma ne skrbijo za pravilno vzdrževanje in posodobitve informacijskega sistema ter za arhiviranje podatkov, so plačali odkupnine, da so jim storilci poslali Decrypter za dekodiranje zaklenjenih datotek," pojasnjujejo policisti. V izogib tovrstnim napadom zato opozarjajo na redno posodabljanje informacijskih sistemov in izogibanje povezav z oddaljenimi računalniki prek RDP-ja, prek katerega so zabeležili največ napadov. 
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KavčStrokovnjak
12. 07. 2018 18.10
+6
Res so zabiti tisti ki vdrejo s pištolo na pumpo, pošto, banko in odnesejo par 100€. Ostaneš doma in pobereš par mio kriptovalut. Lenoba je znak intelegence!
Krematorij666
12. 07. 2018 22.14
+3
niti ti ne blestiš po inteligenci...kriptovaluta je še lažje sledljiva
Mladen sir
12. 07. 2018 18.05
-2
Naj mi da policija 25-30 miljonov eu ne pa da sami denar dol jemajo,ker je bil denar od mojih staršev pa še v dobro ti zakon oničijo ženo ti zasežejo da čimveč denarja le ostane v SLO.Kaj mislite da sem takšni osel da bom tu vse pustil pa še v zahvalo bi me ubili.Imam tudi svoje ljudi.lp