22°C

Tihotapci migrante prevažali v prtljažniku in jih ogrožali

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
A.K. /
KOMENTARJI
37
Policisti in kriminalisti na območju PU Nova Gorica so v zadnjih tednih na tem območju obravnavali več primerov s področja ilegalnih migracij. Nekateri tihotapci so tujce prevažali v prtljažnikih in tako ogrožali njihovo življenje.

26. avgusta so na območju Solkana ustavili 56–letnega slovenskega voznika osebnega avtomobila, ki je v vozilu prevažal šest ilegalnih migrantov iz Afganistana in Pakistana, ki so bili stari od 18 do 36 let. Dva ilegalna prebežnika, oba državljana Pakistana, stara 19 in 25 let, je voznik prevažal v prtljažnem prostoru osebnega avtomobila in tako povzročil tudi nevarnost za življenje in zdravje oseb.  

Ugotovili so, da so omenjeni tuji državljani, nihče izmed njih ni imel nobenih dokumentov, predhodno ilegalno prestopili državno mejo med Slovenijo in Hrvaško.  Vsi zgoraj navedeni tuji državljani so kasneje zaprosili za mednarodno zaščito, zato so bili nameščeni v Azilni dom Ljubljana. Novogoriški kriminalisti so 56-letnega osumljenca kazensko ovadili, so sporočili policisti. 

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so od začetka leta do prejšnjega tedna zaradi nedovoljenega prestopa meje s Hrvaško obravnavali 292 ilegalnih migrantov, ki so z javnimi prevoznimi sredstvi ali organiziranimi prevozi po prestopu meje skušali priti do Italije. Ob tem so jim italijanski varnostni organi v postopek vrnili 223 migrantov.

Podoben primer so policisti obravnavali tudi 31. julija letos, ko so policisti na območju Rožne Doline pri Novi Gorici obravnavali 34–letnega  državljana Afganistana. Slednji je navedenega datuma v omenjenem vozilu, ki je registrirano za prevoz največ petih oseb, od hrvaške meje proti Italiji prevažal pet ilegalnih migrantov (štiri državljane Afganistana in enega državljana Pakistana; med mlajšimi osebami sta bila dva mladoletnika). Enega izmed tujcev je voznik prevažal v prtljažnem prostoru vozila in s tem povzročil nevarnost za življenje oz. zdravje osebe. Po zaključenem postopku so mlajše ilegalne migrante nastanili v Centru za tujce v Postojni. 

Novogoriški kriminalisti so 34-letnega tujega voznika s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države naslednji dan  privedli  k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper osumljenca odredil pripor. Prav tako so policisti zoper omenjenega voznika, ki je vozil ilegalne migrante brez veljavnega vozniškega dovoljenja, podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče zaradi več kršitev prometne zakonodaje in zakona o varstvu javnega reda in miru.

Migranti
MigrantiFOTO: PU Nova Gorica

Poleg navedenih primerov so policisti in kriminalisti 13. avgusta letos obravnavali tudi 27-letnega slovenskega voznika kombija  na območju Goriških Brd. Po sedanjih ugotovitvah je omenjeni voznik skupaj z neznanimi sostorilci osumljen storitve kaznivega dejanja. V noči iz 12. na 13. avgusta letos je v tovorni del omenjenega vozila vzel najmanj 15 tujcev (domnevno državljanov Afganistana in Sirije), ki niso izpolnjevali za vstop in bivanje v naši državi, ter jih proti plačilu prepeljal preko slovenskega ozemlja do Goriških Brd do meje z Italijo, kjer so izstopili iz vozila. Kasneje jih niso izsledili. 

Tudi zoper omenjenega voznika so policisti ukrepali zaradi kršitev prometne zakonodaje (vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja). Policisti in kriminalisti so 31. avgusta obravnavali tudi 25–letnega voznika, državljana BiH,  ki biva v Sloveniji, v enem od naselij v Občini Brda. Obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je omenjeni voznik tega dne s tovornim vozilom znamke Iveco Daily vzel večje število tujcev, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in bivanje v Republiki Sloveniji in jih prepeljal do bližine državne meje z Italijansko republiko in jih tam izkrcal iz vozila. Tujcev niso izsledili. Novogoriški kriminalisti bodo po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev 25-letnega osumljenca kazensko ovadili na Državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi suma kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države.