Črna kronika

Potapljači izginili v morju

Džakarta, 06. 06. 2008 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med potapljanjem v nacionalnem parku na oddaljenih indonezijskih otokih je izginilo pet evropskih potapljačev.

Nevarne vode nacionalnega parka Komodo so znane po koralnih grebenih in močnih tokovih.
Nevarne vode nacionalnega parka Komodo so znane po koralnih grebenih in močnih tokovih. FOTO:

Skupina petih potapljačev, med njimi trije Britanci (dve ženski in moški), Švedinja in Francoz, je izginila pred 24 urami, ko se preprosto ni vrnila s potopa v nevarnih vodah nacionalnega parka Komodo v provinci Nusa Tenggara vzhodno od Balija. Najbolj verjetna teorija je, da jih je odnesel močan tok.

"Reševalna ekipa indonezijske policije in mornarica sta zjutraj sprožili iskanje pogrešanih, a le-to do sedaj še ni obrodilo sadov, je povedal direktor lokalne policije Butje Hello in dodal, da je reševanje z letali oteženo, ker jim primanjkuje goriva. Pomoč je ponudilo tudi zunanje ministrstvo.

Mož pogrešane Britanke Kathleen Mitchinson je povedal: "Sprožena je obsežna iskalna akcija, a kaj ko letala ne morejo leteti." Povedal je, da sta z ženo, ki je sicer lastnica potapljaške trgovine na bližnjem otoku Flores, vodila dve ločeni skupini potapljačev na potope. Da ženina skupina manjka, je opazil, ko se je njegova skupina uro kasneje vrnila na kopno, njena pa ne.

"Iščejo jo trije čolni, jaz pa sem z gliserjem obredel vse obale, da bi videl, če jih je na katero odneslo,“ je dejal.

Komodoški varan oziroma zmaj je največji živeči kuščar.
Komodoški varan oziroma zmaj je največji živeči kuščar. FOTO: Reuters

Nacionalni park Komodo je sicer priljubljena točka potapljačev, znana po spektakularnih koralnih grebenih in raznovrstnih ribicah, prav tako pa po močnih tokovih. Je tudi dom številnih redkih vrst živali, med njimi največjega kuščarja na svetu, imenovanega komodoški varan ali zmaj. Večina tamkajšnjih potopov je potopov s tokom (drift diving), ko se potapljač potopi na enem koncu, pusti, da ga tok odnese s seboj in pride ven nekje drugje. Čoln nad njim mu sledi.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
07. 06. 2008 17.47
So jih ze nasli na bliznjem otoku v ne prevec dobrem zdravstvenem stanju... Glede na objavljeno novico, bi bilo dobro objaviti tudi kaksen update...
Ramzess
06. 06. 2008 21.18
Če bodo 'pristali' na otoku bodo morali 'reševalci' pohiteti, preden zanje poskrbi otoško plazilstvo, imenovano Komodoški varan, katerega slina je nevarna (tudi) za človeka. "Večina tamkajšnjih potopov je potopov s tokom (drift diving), ko se potapljač potopi na enem koncu, pusti, da ga tok odnese s seboj in pride ven nekje drugje." Da jih ni morda kakšen tok odnesel v spodnji svet, he he.
revolucionar
06. 06. 2008 16.09
Komodoški varan...tako se mu reče po slovensko...