Črna kronika

Požar v Dragonji: vzrok ni znan, tuja krivda izključena

Piran, 22. 07. 2019 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./U.Z./STA
Komentarji
14

Policija ni uspela odkriti vzroka petkovega požara v zbirnem centru za embalažo v Dragonji. Po njihovih ugotovitvah naj bi zagorelo tam, kjer so skladiščili odpadni papir. So pa predstavniki NIJZ odvzeli vzorce onesnažene vode.

Kot smo že poročali, je v petek popoldne zagorelo na deponiji v Dragonji, kjer je sicer okoli 200 ton različnih odpadkov, od stekla, papirja, sveč do plastike in pločevink. Ogenj je preskočil z manjšega na večji kup, kjer se nahaja od 160 do 170 ton odpadkov. Gasilci so zato požar presekali s kopači, da se ni razširil. Na kraju so vzpostavili požarno stražo, vendar se požar ponoči ni ponovil, zato so intervencijo v soboto zjutraj zaključili.

Po poročanju Radia Slovenija si je prizorišče danes ogledal direktor inšpekcije za okolje Vladimir Kajzer. Po njegovih ugotovitvah zbirni center deluje v skladu s predpisi, odstopanja pa so se pojavila zaradi gašenja. Po ogledu je inšpektor piranskemu javnemu podjetju Okolje izdal opozorilo, da morajo v čim krajšem času vzpostaviti prvotno stanje. Odpadke morajo razvrstiti in jih ločeno skladiščiti.

Požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji.
Požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji. FOTO: POP TV

Direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič je potrdil, da je gorela tudi komunalna odpadna embalaža, ki je bila označena za interventni odvoz v skladu z decembra sprejetim interventnim zakonom. Pogodbo o odvozu te embalaže je država junija sklenila s krškim Kostakom, ki pa svojega dela še ni uspel opraviti. Za to ima sicer v skladu s pogodbo 90 dni časa.

Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, so doslej od 100 ton mešanih komunalnih odpadkov, ki se morajo odpeljati po interventnem zakonu, odpeljali 19,5 tone. Ostale odpadke, ki niso ožgani, bo Kostak začel odvažati prihodnji teden, medtem ko bo za ožgane odpadke treba najti drugačno primerno rešitev.

Gašpar Mišič je opozoril, da je v Sloveniji odpovedal sistem za ravnanje z odpadki. V centrih za ravnanje z odpadki enostavno nimajo dovolj prostora, da bi nakopičeno embalažo varno hranili, je ponovil svarila, ki so jih v Združenju centrov za ravnanje z odpadki Slovenije ponavljali že lani poleti.

Do samovžiga seveda lahko pride kadar koli, je izpostavil Gašpar Mišič. Vendar pa nakopičeni kupi embalaže predstavljajo veliko nevarnost za širjenje plamenov. Po požaru bodo morali v Okolju Piran tudi na novo presortirati odpadke; ožgan del odpadne embalaže namreč ni več primeren za odvoz s preostalo embalažo, je opozoril.

V petek so medtem pristojni zaradi dima vaščane pozvali, naj se ne gibljejo na prostem. Vendar dolgoročne škode za okolje ni pričakovati. Predstojnik koprske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je pojasnil, da je NIJZ možnost onesnaženja vode in kmetijskih pridelkov zaradi dima ali odpadne vode že ovrgel ter zato ni potrebe po dodatnem obveščanju.

Kljub temu pa so predstavniki NIJZ odvzeli vzorce požarne vode. Po Krekovih pojasnilih gre pri tem za preventivni vzorec, rezultate analize pa je mogoče pričakovati proti koncu tedna.

Si je pa Krek stanje na terenu ogledal. Pojasnil je, da na kmetijskih pridelkih ni bilo zaznati posledic dima. Požar je bil po njegovi oceni obvladan hitro in uspešno, tudi dim se zaradi ugodnega vremena ni razširil čez bližnja naselja. Pohvalil pa je tudi delovanje civilne zaščite Piran, ki je prebivalce obvestila, naj se ne gibljejo na prostem, in jih s tem zaščitila.

Kostak: Z deponije v Dragonji smo odpeljali vse pogodbene količine odpadkov

Krški Kostak je izpolnil vse pogodbene obveznosti glede odvoza mešanih komunalnih odpadkov iz Pirana, pa je tri dni po požaru v Dragonji poudaril predstavnik podjetja Primož Gabrič.

"Pogodba med Kostakom in državo je bila v Kopru sklenjena za odvoz okoli 320 ton mešane komunalne embalaže, do 18. julija pa smo odpeljali nekoliko več kot 320 ton, se pravi, da smo odpeljali že vse pogodbene količine. V Piranu pa je bila pogodba sklenjena za približno 10 ton in smo odpeljali približno 20 ton, torej smo izpolnili vse pogodbene količine oz. še nekoliko več," je pojasnil Gabrič, sicer direktor sektorja za ravnanje s surovinami v Kostaku.

Po njegovih besedah pa se je pojavila potreba po povečanem odvozu, zato čakajo pisno soglasje s strani ministrstva za okolje in prostor ter pozneje aneks, da bodo lahko odpeljali dodatno embalažo. "Očitno so bile količine embalaže, zavedene za odvoz, neustrezno ocenjene, premajhne. Mi pa potrebujemo aneks, da jih lahko odpeljemo," je razložil.

Kopru bodo šli na roko in že ta teden brez aneksa odpeljali dodatne količine embalaže, saj imajo neformalna zagotovila, da bo aneks sklenjen. Podobna zagotovila čakajo tudi za Piran.

"Želimo biti konstruktivni in pomagati, ker imajo eni gradbišče, drugi pa so imeli požar, zato smo ta teden že pred sklenitvijo aneksa začeli z odvozi, računamo pa, da bodo v roku dveh, treh tednov določene še neke dodatne količine, za katere pa je treba še skleniti pogodbo, da jih bomo lahko odpeljali," je sklenil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran Vovk
23. 07. 2019 13.21
+1
Butasto do amena. "Vzrok ni znan, tuja krivda pa izključena." Še v življenju nisem prebral bolj butastega zaključka. Ne vedo, istočasno pa vedo.
User300173
22. 07. 2019 19.17
+2
Ne želim biti jugo nostalgik, ampak toliko požarov letos in lani na slovenskih deponijah, ni bilo na celotni povojni SFRJ. Izključena tuja krivda? Zavarovalniške goljufije in zastonj uničenje odpadkov na račun okolja. Preveč naključij, to je verjetno jasno tudi pristojnim službam.
Sputnik
22. 07. 2019 16.15
+2
tuja krivda izključena lastna krivda ni potrjena. ajooooj balkan balkana
json
22. 07. 2019 15.34
+3
Kako pa vejo, da je tuja krivda izključena, če ne vedo kaj je vzrok ???
misterbin
22. 07. 2019 12.23
+3
Kako,da vzrok ni znan saj pa je Gašpar podal izjavo ,da je prišlo do samo vžiga
martinov
22. 07. 2019 11.24
+20
Lastniki deponij lahko kurijo, ker jim je to cenejše, kot odvoz v tujino !!
Bullschevik
22. 07. 2019 14.14
+1
Zato trdijo , da je tuja krivda izključena
hotchilipoper
23. 07. 2019 14.22
Saj vsi vemo ,da nalašč kurijo,boli njih za ekologijo
mallonge
22. 07. 2019 11.20
+10
2 Gašpar Mišić je ja rekel, da je sam zažgal?
mallonge
22. 07. 2019 11.18
+11
Po sledi denarja! Kriv je tisti, ki je ali bo dobil denar.
MiroF
22. 07. 2019 11.00
+9
Tale politika, levičarska politika mi je pa na nek način znana..... neznanega dne, Neznanem kraju, Neznan način, Neznana nagrada ! 2 leti.........
JApajaDAja
22. 07. 2019 11.16
+12
vzrok požara neznan-tuja krivda izključena?...pa to so pravi šerloki :-)
martinov
22. 07. 2019 11.26
+0
Šibico z desnico vžgeš, kot si rit brišeš, morda tudi ti Mirof !!
martinov
22. 07. 2019 11.44
-2
Znano ti bo, ker boš v proračun doniral sredstva za odškodnine, pa ti jih ne bodo upoštevali pri zmanjšanju odmere. Torel volite in imejte SDS, ker ta samo koristi, vrača pa s slabo politiko za narod!! Imajo dober slogan: "Kdor ni za nas, ni za še slabšo Slovenijo"!