Črna kronika

V predoru na trasi 2. tira zagorel tovornjak, delavce evakuirali

Koper, 20. 12. 2023 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S., M.P.
Komentarji
16

V predoru na trasi drugega tira je v torek zagorel delovni stroj za odvoz materiala. Sprva so požar poskušali pogasiti zaposleni, a so zaradi močne zadimljenosti morali izvesti evakuacijo, so sporočili iz 2TDK. Na uničenem vozilu je nastala materialna škoda v višini 80.000 evrov. Gasilci ob tem opozarjajo na pomanjkljivo opremo.

Policija je bila o požaru obveščena v torek malo pred 15. uro. V predoru od Mihel proti Preložam (gradbišče drugega tira) je prišlo do samovžiga tovornega vozila – Damper. 

Vozilo se je nahajalo na globini 1800 metrov od vhoda v predor. Ker voznik požara ni mogel sam pogasiti, je vozilo zapustil in se pravočasno umaknil na varno. Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana je medtem pojasnil, da so morali iz predora evakuirati delavce, dva sta potrebovala zdravniško pomoč. ""Dva od zaposlenih sta se nadihala dima, na kraju so ju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči, sta pa bila po zadnjih informacijah danes že prisotna na deloviščih drugega tira," je sporočilo podjetje 2TDK. Nadaljnjega zdravljenja nista potrebovala.

Gasilci ZGRS Sežana, PGD Materija, Divača in Lokev so se ob prisilnem odzračevanju skozi servisni predor prebili do kraja požara in ga nato tudi uspeli pogasiti. Na omenjenem delovišču sicer danes pristojne službe zbirajo podatke o vzroku nesreče in vse okoliščine nesreče. Po podatkih Policije je nastala materialna škoda znaša 80.000 evrov. 

Gradnja drugega tira
Gradnja drugega tira FOTO: Damjan Žibert

V zavodu so opozorili, da so imeli pri intervenciji težave, saj nimajo primernega vozila. Tako so morali ob prvem poskusu gašenja predor zapustiti, vanj pa so lahko vstopili šele čez nekaj ur. Opozorili so tudi na težave s komunikacijo, saj radijske zveze niso delovale.

Družbo 2TDK, ki bdi nad projektom drugega tira, in pristojne inšpekcijske službe so po lastnih navedbah že dlje časa opozarjali, da gre z vidika posredovanja v primeru požarov za zelo zahtevno gradbišče, ki zahteva poseben operativni gasilski načrt in določitev pristojnosti med službami.

"V poročilih iz vaj smo vsakič opozarjali na enake nerešene zadeve: da gasilci nimamo opreme za daljše posredovanje v predorih, da niso urejene pristojnosti posredovanja, da nimamo druge primerne opreme. Poleg tega družba 2TDK ne sledi predlogom gasilcev, ki bodo predvidoma zadolženi za posredovanje na trasi drugega tira, glede nabave primernih vozil in opreme za posredovanje na tako zahtevni infrastrukturi," so dodali.

Pojasnila družbe 2TDK

V 2TDK medtem dodatno pojasnjujejo, da je treba ločiti med intervencijami v času gradnje in času obratovanja železniške proge. Za celotno varnost na gradbiščih drugega tira je odgovoren izvajalec gradbenih del, ta je deloval v skladu z Načrtom obrambe in reševanja oziroma v skladu z Varnostnim načrtom. "Med drugim smo tudi z namenom preverjanja odzivnosti pristojnih služb v primeru požara v predoru skupaj z izvajalci gradbenih del in z Inšpektoratom RS za naravne vire in prostor v novembru 2023 organizirali republiško rudarsko reševalno vajo, ki je bila uspešno izvedena," so sporočili.

Dodajajo, da se zavedajo pomena varnosti na gradbiščih drugega tira ter da ji posvečajo ustrezno skrbnost in pozornost. Prav tako z gasilskimi društvi na območju poteka trase vodijo tudi ustrezen dialog.

Družba 2TDK bo po zaključeni gradnji za čas obratovanja železniškega prometa na trasi drugega tira zagotovila vso potrebno gasilsko opremo, ki je bila za varno obratovanje proge zahtevana s strani Uprave za zaščito in reševanje.

"Zaključen je razpis za nakup dveh dvopotnih reševalnih vozil za interveniranje v železniških predorih, ki bodo skladno s soglasjem Uprave za zaščito in reševanje predani Gasilski brigadi Koper in ZGRS Sežana. V družbi 2TDK smo pri nakupu opreme in specifikacijah nabave dvopotnih reševalnih vozil sledili zahtevam gasilske stroke," so še sporočili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lepinja
20. 12. 2023 17.24
-4
Do kdaj bodo pijani vozniki po slovenskih cestah pobijali sodržavljane ?
Slavko BabIč
20. 12. 2023 16.55
-1
spet se bo zamaknilo za 1 leto!
pekoči paradižnik
20. 12. 2023 18.08
+0
Delavec_Slo
20. 12. 2023 16.38
+3
Rabimo aneks ane!
Julijann
20. 12. 2023 16.38
+1
2 TDK to je tudi en brezvezen privesek, ki gradnjo le draži.
pekoči paradižnik
20. 12. 2023 18.07
+1
Dokler ga je vodil janševec hevka je bil pa nepogrešljiv,... zaslužen za vse dobro.....
Ramzess
20. 12. 2023 16.29
+1
Tovornjak ali delovni stroj za odvoz materiala, joj, zakaj se komplicira, če je naziv tovornjak vendarle enostavneje in znan.
ToSmJesz
20. 12. 2023 15.10
-3
Je bil električen?
Chrome
20. 12. 2023 14.50
+10
Ajde gospodarstvo daj denar, da bodo imeli gasilci primerno opremo medtem bo pa JS štrajkal. PFUJ!
MojsterSplinter
20. 12. 2023 15.59
+0
Chrome
20. 12. 2023 16.07
+8
In gospodarstvo ga plačuje. Kaj si želel povedati točno?
MojsterSplinter
20. 12. 2023 17.18
+3
Da naj gospodarstvo da denar, ker bo gospodarstvo od tega tudi nekaj imelo. S čimer ni nič narobe, samo nehajte že enkrat s to mantro, da je gospodarstvo ubogo, ker plačuje. Ja, plačuje, ampak uporablja okolje, ki ga vzdržuje država - od kadrov naprej.
Bigbadjohn
20. 12. 2023 14.40
+7
Ko odloča politika namesto stroke...