Črna kronika

Preiskava še poteka

Maribor/Ljubljana, 27. 02. 2008 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./J.B./STA
Komentarji
3

Policisti še vedno preiskujejo družbe, ki naj bi bile vpletene v gospodarski kriminal. Pridržanega direktorja so izpustili.

V torek je policija po celi Sloveniji na območjih Policijskih uprav Maribor, Slovenj Gradec, Ljubljana, Koper in Novo Mesto opravila obsežno preiskavo. Mariborski policisti naj bi tudi pridržali direktorja podjetja Meltal Damjana Zorka. Predstavnik PU Maribor Franc Virtič je za 24ur.com potrdil, da so danes odpravili pridržanje omenjenega direktorja. Poudaril je še, da preiskava še vedno poteka in da preučujejo dokumentacijo, ki so jo zasegli. Preiskavo po mnenju Virtiča niso razširili, ampak so se omejili na 17 podjetij.

Policisti preiskujejo dokumentacijo.
Policisti preiskujejo dokumentacijo. FOTO: Jani Dolinšek

Na PU Maribor so še poudarili, da je lastnik družbe Meltal Rado Snežič, ki naj bi bil vpleten v kaznivo dejanje suma gospodarskega kriminala, še vedno v tujini. Glede objave tiralice pa zaenkrat še ni utemeljenih razlogov. Snežič je že v torek zanikal omenjene obtožbe.

Poleg podjetja Meltal kriminalisti preučujejo še 17 tako imenovanih 'slamnatih družb'. Te družbe naj bi od leta 2005 do 2007 na podlagi fiktivnih računov ogoljufale državo in utajile davke v vrednosti devet milijonov evrov. Odgovorne osebe so osumljene storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, utaje davkov, pranja denarja in ponarejanja listin.

Predstavnika mariborskih družb naj bi tako na podlagi fiktivnih računov, izdanih za odkup različnih surovin, nakazala denar na transakcijske račune slamnatih družb in to izključno z namenom gotovinskega odliva denarja in se tako neupravičeno izognila plačevanju davka na dodano vrednost.

Mariborska družba naj bi od novembra 2005 do konca lanskega leta na omenjeni način izvršila za nekaj manj kot devet milijonov evrov nakazil, v tem času pa so doslej ugotovili za okoli 600.000 evrov utajenih davčnih obveznosti. Sicer pa po doslej zbranih podatkih ocenjujejo, da bi lahko bilo izdanih fiktivnih računov vse do višine okoli 20 milijonov evrov.

Pri trgovini s kovinami so sodelovala fiktivna podjetja.
Pri trgovini s kovinami so sodelovala fiktivna podjetja. FOTO: Jani Dolinšek

Slamnate družbe

Pred policijo je v podjetju Meltal preiskavo opravil tudi posebni davčni urad. Iz dokumentov, ki smo jih dobili v uredništvo, je razvidno, da so davčni inšpektorji v podjetje Meltal prvič vstopili aprila in nato novembra v zapisnik zapisali, da so odkrili "simulirane posle, katerih cilj ni bil izvajanje gospodarske dejavnosti, ampak davčna zatajitev in s tem pridobitev promoženjske koristi."

Nenavadni posli naj bi potekali pri trgovini z barvnim kovinam, vanjo pa je bilo vključenih več podjetij. Pri pregledu podjetja so odkrili račune in dobavnice podjetij ISP, Rovokopač, ICKM, BASTION, ALMAKS in SIBUS. Vendar je preskava pokazala, da podjetja v resnici ne poslujejo in niso plačala davkov, ki jih je država kot kupcu vračala Meltalu. Po mnenju davčne uprave je kot vmesni člen pri nekaterih poslih, s katerim naj bi zakrivali povezavo do slamnatih podjetij, sodelovalo podjetje Aleco.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravicen
28. 02. 2008 10.14
koroska72 ja to je možno... lahko pa človek ki ima malo no ne malo precej več denarja kot napr ti tudi potuje po svetu ... no to je tudi možno a ne?
selector
28. 02. 2008 09.25
Sej mamo odličen izročitveni sporazum. Nazadnje ko smo prosili za izročitev gospoda Sadarja se je uporabljal sporazum med ZDA in Kraljevino SHS... Zdej je mal drugač. Izročitev bi se zgodila v enem mesecu.
koroska72@mail386.com
27. 02. 2008 14.25
In zakaj je ta gospod Snezic v tujini. Je pa že vedel da prihaja Matilda po njega:):):)