Črna kronika

Premalo pozorni na ponaredke

Celje, 24. 07. 2007 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Bojana Ksela
Komentarji
9

Da smo Slovenci premalo pozorni na pristnost evrov, je dokazala ekipa 24UR, ki je večkrat uporabila ponaredek.


KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
27. 07. 2007 06.26
Če ta novinarska ekipa tega novinarskega poskusa s ponarejenim denarjem ni prijavila policiji, je napravila nezakonito in kaznivo dejanje. Torej novinarji 24ur niso laiki, da nebi tega vedel.
Janez Usenik
26. 07. 2007 01.10
Spoštovani g. tajni, žal ste določbe kazenskega zakonika zelo površno prebrali. V členih namreč jasno piše, da je kaznivo dejanje "izdelava krivega denarja z namenom. da bi ga spravili v obtok kot pravega". Naklep, da bi a denar spravili v obtok je tako bistven pogoj za nastanek kaznivega dejanja po členu, ki ga navajate in bez tega naklepa do kaznivega dejanja ni moglo priti (predlagam da glede naklepa pogledate še 17. člen tega zakonika) - več kot očitno glede na okolišline pa je, da pri pripravi tega prispevka takšnega naklepa ni bilo. 251. člen pa v tem primeru tudi ne pride v poštev, saj so v tem primeru navedeni posebni pripomočki za ponarejanje, kamor barvni tiskalniki gotovo ne sodijo. Če namreč bi, bi bila prodaja in proizvodnja teh tiskalnikov po istem členu preovedana. Upam, da se ne bo našel kdo, ki bo kazenski zakonik prebiral enako zmotno in res vlagal ovadbe, saj bi bile te očitno zapravljanje časa in davkoplačevalskega denarja.
_darchee_
25. 07. 2007 14.24
hehe, še mene je zamikalo, da bi probala, ko je očitno tako lahko...že printam:)))
tajni@email.si
25. 07. 2007 02.54
V vsakem primeru je potrebno urednistvo 24ur opomniti na nekaj kaznivih dejanj, ki jih je novinarka med snemanjem prispevka storila. Ce ze ne kaj drugega je storila kaznivo dejanje po drugem odstavku 249. clena KZ. Prav tako bi se po uradni dolznosti morala zasezit naprava, ki je prikazan bankovec natisnila (laserski printer), saj tako narekuje 251. clen KZ. Verjamem, da se bosta novinarka, ki je prispevek pripravila in urednistvo 24ur izgovarjala, ces, da je bil bankovec pribavljen samo za snemanje prispevka in da so o ponaredku obvestili vse osebe, katerim jim je uspelo ponarejen bankovec vnovciti. Vendar menim, da to ne bo zadosten izgovor. Sploh pa je problem se nekje drugje. Prispevek je sigurno videlo kar nekaj ljudi, med njimi tudi tistih, ki bodo podobne zadeve poskusali izvesti sami. Najvecji problem vidim pri mladostnikih, ki jim v danasnjem casu ni vec problem priti do dobrega laserskega tiskalnika. Kakorkoli, pristojna policijska uprava oziroma tozilstvo bi moralo kaksno reci z vodstvom POP TV ter novinarko in podati kazensko ovadbo.
mogwai
24. 07. 2007 22.16
Mene pa zanima, kje je ekipa sploh dobila ponaredek, glede na to, da ponaredki, ki jih najdejo v kakšni pošti, banki ali kaj podobnega, romajo direktno na policijo. In kaj so s tem bankovcem po posnetem prispevku naredili, glede na to, da je ponarejanje denarja eden hujših zločinov proti državi. V prispevku namreč niso nič povedali.... Drugače pa so evrski ponaredki bisvetno boljši od tolarskih, ker ponarejanje poteka na drugačen način - najprej ukradejo papir...tako da se na žalost lahko zgodi tudi to, da nabašeš na ponaredek z vodnim tiskom! Obstajajo tudi ponaredki kovancev, a k sreči imajo ti vsaj manjšo vrednost. Dolar ima v primerjavi z evrom bogatejšo zgodovino ponarejanja, ker je že dlje časa tako široko uporabljana valuta. Ponaredki so temu primerno boljši, oz jih je ogromno v obtoku, ker jih je dobre dolarske ponaredke tako zelo težko ločiti od originalov. Skratka, ko smo sprejeli evro, smo z njim v paketu sprejeli tudi večji riziko da nam kdo podtakne ponarejen denar....
kenguru
24. 07. 2007 20.54
Blazno hude ideje: greš v trgovino in poskušaš plačat. Mi sploh ne bi prišlo na misel...
radmansdorf@gmail.com
24. 07. 2007 20.39
super. dajete ideje prevarantom.
paparoach@volja.net
24. 07. 2007 20.35
Jbga, tko vsaj vidiš, da nasedeš en-dva-tri ...
ferrari
24. 07. 2007 20.05
Res ste lep vzgled nepridipravi.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.