Črna kronika

Preprodajal kosti in tkiva trupel

Brooklyn, 19. 03. 2008 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Američana, ki je preprodajal tkiva in kosti trupel, je sodišče spoznalo za krivega. V ječi bo lahko preživel tudi do 50 let.

44-letni ameriški zdravnik Michael Mastromarino, ki je obogatel z ilegalno preprodajo tkiva in kosti trupel, bo v skladu z odločitvijo vrhovnega sodišča v Brooklynu v ječi presedel tudi do 50 let. Mastromarino je bil obsojen kraje trupel, ponarejanja listin, korupcije in ilegalne preprodaje posameznih delov človeških trupel.

kost
kost FOTO: Reuters

Odvetniki menijo, da je Mastromarino več kot 40 britanskim pacientom v telo vsadil ilegalno pridobljena tkiva in kosti. V zameno, da bi pričal in kriminalistom predal spisek oseb in podjetij, ki so preprodajala in kupovala tkiva ter kosti, bi ga lahko doletelo le 18 let zapora.

Preiskava je pokazala, da je posamezne dele teles prejelo več kot 20.000 tisoč oseb iz Velike Britanije, Kanade in ZDA. Mastromarino je za vsako truplo družinam plačal okoli 1000 dolarjev in ponaredil dokumente, ki so prodajo utemeljili.

Kriminalisti so ugotovili, da so prodali tudi kosti znanega komentatorja britanske radijske postaje BBC Alistaira Cookea.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usavko
20. 03. 2008 13.37
Se strinjam. 2x sm mogu prebrat, da sm približno ugutovu česa je sploh bil obsojen. To kar je igor.gojcic povedal se strinjam, vendar nevem, če je škodoval. Saj nič ne piše. Oz.sploh nevem, kako je dobival kosti in kaj je z njimi naredil. Kakšne so bile posledice in zadovoljstvo strank. Ali so stranke vedele... Nč o tem ne piše!
izbruh@gmail.com
20. 03. 2008 11.35
Poleg seksa je očitno največji greh v tej družbi skrunitev trupla. Je pa tale prispevek tako malomarno napisan, da mi, malo manj izobraženi, sploh ne razumemo, kaj je bilo tisto, kar je bilo kaznivo. To da truplu odrežeš nekaj tkiva, ki ga itak ne potrebuje, to da s tem tkivom pomagaš nekomu živemu ali ogroziš njegovo življenje, ker tkivo ni bilo vzeto tako, kot medicinski standardi zahtevajo ali kaj?
Ramzess
20. 03. 2008 11.07
Ni ravno lepo kar počnejo ti ljudje, kajti ta možakar zagotovo ni sam sodeloval pri tej dejavnosti. Niti ni prvi počne to, ni prvi , ki je obogatel na tak način, obstajajo dokumentarci o takih primerih, in prav neverjetno kaj vse se dogaja pri teh rečeh. Ironija, da živi prejemniki, ki so si s temi tkivi olajšali življenje (z MRTVIMI TKIVI, le kako, ste mar pozabili osnove biologije, to ni transplantacija živih tkiv), niso vedeli od kod v resnici izvira tkivo, nekateri so celo resno zboleli, saj je tkivo bilo kontaminirano. Škoda je bila. Ravno tako o teh krajah niso vedeli niti svojci mrtvih. Mnoga trupla so bila upepeljena, na vnaprejšnjo željo svojcev, ali pa s kasnejšo poneverbo papirjev, pri truplih, ki so bila pokopana cela, pa so odvzete dele skeleta nadomestili s kovino, kar so kasneje ob ponovnem izkopu tudi našli, na ogorčenje svojcev se razume. Niso vsi primeri enaki, pa tudi zločinci se učijo iz trujih zkušenj. Pa tudi upepelitev ne skrije vseh dokazov.
hinko.murovec@siol.net
20. 03. 2008 09.37
A je dobil idejo prinas ob branju člankov o izkopavanjih . LP
cristal
20. 03. 2008 07.29
Jaz ne vidim v tem nič slabega. Piše, da je družinam za truplo plačal, kar pomeni, da so se s prodajo trupla svojci strinjali. S tem je pomagal tistim, ki pa te dele človeškega telesa res potrebujejo in jim bodo olajšali življenje še za lep čas. ne vem, men se zdi to vredu.
Ajaho:-)...
19. 03. 2008 21.49
Sorry, narobe sm zastopu, ampak tut to kar je pocel se mi ne zdi prov, da je kr tko denar dobival. Lahko bi imel vsaj malo spostovanja do mrtveca.
punk.girl94@gmail.com
19. 03. 2008 21.38
dejstvo je, da človek nima nobenega spoštovanja, res pa je d s preprodajo ni škodil nikomur razen svojcem in sebi. glede kazni, kašno bi mu vi dali, če bi preprodajal organe vaše družine???
Nikakor ne vidim v tem kaznivem dejanju da bi si ta clovek zasluzil upraviceno toliksno kazen! Najvec 2 leti, ne pa tako rekoc dosmrtna jeca, za popolno bedarijo! NOBENEMU zivemu ni skode delal.
Francek62
19. 03. 2008 17.46
Daj Ajaho, malo temeljiteje preberi članek. S temi tkivi so si živeči olajšali življenje, do trupel pa niso mogli zato, ker so jih svojci rajši namenili upepelitvi ali pokopu. Kdo je zdaj bolj debilen?
Ajaho:-)...
19. 03. 2008 17.32
fak ej kjer debil, pa sej tu ne mors verjet kaku so eni ljudje pukvarjeni:-)...
Francek62
19. 03. 2008 13.44
Brišite, brišite poste. hlapčki!