Črna kronika

Slovenska policija potrdila: eden od umorjenih v Grčiji tudi slovenski državljan

Atene, 20. 01. 2020 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./K.H./Ni.Š.
Komentarji
0

Storilci, ki so v taverni v predmestju Aten ustrelili domnevna člana kotorske kriminalne združbe Škaljarci, so dobro vedeli, kaj počnejo. Moška sta tam jedla najmanj dvakrat tedensko, hladnokrvni streli iz neposredne bližine pa nakazujejo na naklep. Šlo naj bi za spor s kavaškim klanom, ki se vleče že nekaj let in naj bi terjal najmanj 40 žrtev. Slovenska policija je potrdila, da je bil eden od umorjenih državljan Slovenije, a brez stalnega prebivališča pri nas.

Več videovsebin
  • Streljanje v grški taverni v predmestju Aten (Vir: Antenna TV)
    02:57
    Streljanje v grški taverni v predmestju Aten (Vir: Antenna TV)
  • Iz 24UR: Mafijski obračun v Grčiji
    02:48
    Iz 24UR: Mafijski obračun v Grčiji
  • Iz SVETA: Mafijski obračun v Atenah
    03:53
    Iz SVETA: Mafijski obračun v Atenah

Naročen umor, tihotapljenje cigaret, goriva ali mamil. Vse našteto bi lahko bilo motiv za umor 43-letnega Stevana Stamatovića in prav toliko starega Igorja Dedovića v restavraciji v predmestju Aten.

Po pisanju grških medijev so pri likvidaciji domnevnih članov kotorske kriminalne združbe Škaljarci sodelovale najmanj štiri osebe, ki so jih posnele nadzorne kamere. Jasno je, da so zamaskirani in oboroženi morilci, ki so v znano grško taverno vstopili okoli 18.30, dobro vedeli, kaj počnejo.

Portal enikos.gr poroča, da so pristopili k mizi, za katero sta Stamatović in Dedović sedela s svojima soprogama in otroki. Dva od njih sta brez kakršnega koli oklevanja in iz neposredne bližine vanju izstrelila najmanj deset nabojev, merila pa sta jima v glavo in prsi. Druga dva sta medtem pazila na ostale goste lokala.

Eden je umrl takoj, za mizo restavracije, drugega pa so hudo ranjenega odpeljali v bolnišnico, kjer je pozneje umrl. Toča metkov ni zgrešila niti Stamatovićeve žene, ki so jo odpeljali v bolnišnico. Poškodovano ima nogo.

Priče so storilce opisale kot moške v 20-ih letih, med njimi pa je bil eden star okoli 45. Po streljanju so se usedli v črni avtomobil in pobegnili, policija pa je sprožila iskalno akcijo, da bi jih izsledila.

Po pisanju Fre Pressa so priče povedale, da sta Dedović in Stamatović najmanj dvakrat tedensko jedla v tej restavraciji, kar so storilci očitno vedeli. Policisti, ki so na kraju našli 9-milimetrske naboje iz dveh različnih pištol, sumijo, da je šlo za mafijski obračun in bodo zdaj opravili hišne preiskave njunih domov, da bi našli dokaze, ki jim bodo pomagali pri preiskavi.

"Morilci so bili profesionalci in po načinu, kako so postopali z orožjem, so zelo izkušeni. Svoje žrtve so mirno ustrelili. Da bi ubili dve osebi, so izstrelili okoli 20 metkov, kar nakazuje na njihovo odločenost, da ne bi preživeli. Obema so merili v glavo, v restavracijo pa so vstopili mirno, tako, da so vsi najprej pomislili, da so gostje," je za srbske medije povedal vir v grški policiji.

Policija je sprožila iskalno akcijo, a storilcev še ni izsledila.
Policija je sprožila iskalno akcijo, a storilcev še ni izsledila. FOTO: Antenna TV

Priče: Bilo je kot v ameriškem filmu

Napad se je odvil v zgolj 30 sekundah. Priče, ki so bile v času streljanja v restavraciji, so povedale, da so bili morilci zelo hladnokrvni. "Mirno so vstopili v restavracijo in kar naenkrat so se zaslišali streli. Vsi so začeli kričati in bežati, oni pa so mirno odkorakali ven in odšli," je besede priče povzel srbski Telegraf.

"To, kar smo doživeli, spominja na ameriški film. Naenkrat so vstopili moški in začeli streljati. Streljanje se ni ustavilo. Njihovi otroci so kričali. Eden od njih je takoj padel mrtev s stola, na katerem je sedel," pa je povedala neka druga priča.

V času streljanja so bili za mizo tudi trije otroci, stari od šest do 10 let. Enemu so morali zaradi šoka nuditi psihološko pomoč.

Policija potrdila: eden od umorjenih tudi slovenski državljan

Grška policija je v nedeljo sporočila, da sta umorjena moška tujca – eden naj bi bil iz Črne gore, drugi pa iz Slovenije. Da je imel eden od njiju dvojno državljanstvo, torej poleg črnogorskega še slovensko, je potrdila tudi slovenska policija. "Eden od njih je tudi državljan Slovenije, vendar brez stalnega bivališča v Republiki Sloveniji," so pojasnili na GPU Ljubljana in dodali, da ju je slovenska policija že v letu 2018 iskala zaradi možnosti, da bi se lahko nahajala ali skrivala tudi v Sloveniji. "Zoper oba so namreč črnogorski pravosodni organi izdali mednarodni tiralici zaradi storitve več kaznivih dejanj v povezavi z organizirano kriminaliteto. Slovenska kriminalistična policija je v sklopu ciljnega iskanja omenjenih oseb do danes tesno sodelovala s policijami oziroma ENFAST enotami v regiji," še pojasnjuje policija. 

Je pa policija še pojasnila, da je zaradi vpletenosti v izvajanje kaznivih dejanj mednarodne organizirane kriminalitete v lanskem letu pristojni upravni enoti že podala predlog za odvzem državljanstva Republike Slovenije.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so sicer dopoldan za 24ur.com povedali, da preko Veleposlaništva RS v Grčiji uradno še niso bili obveščeni o smrti slovenskega državljana. Seznanjeni so le z navedbami grških medijev, ki jih pozorno spremljajo.

Kdo sta umorjena moška?

Črnogorska policija je za portal Vijesti potrdila, da so dobili operativne informacije o uboju moških iz Kotorja in Podgorice, vendar da še nimajo uradne potrditve od grških kolegov.

Policisti so na kraju našli 9-milimetrske naboje iz dveh različnih pištol. O tem, kaj se je zgodilo, pa pričajo tudi luknje na steklu.
Policisti so na kraju našli 9-milimetrske naboje iz dveh različnih pištol. O tem, kaj se je zgodilo, pa pričajo tudi luknje na steklu. FOTO: Antenna TV

Umorjena moška naj bi bila sicer visoko rangirana člana t. i. škaljarskega klana – črnogorske kriminalne združbe, njuna smrt pa naj bi bila povezana z obračunom med kavaškim in škaljarskim klanom, najmočnejših mafijskih klanov v Črni gori. Kot poročajo srbski mediji, sta oba klana kriminalne dejavnosti začela v Kotorju, sprva kot ena kriminalna organizacija, ki je tihotapila drogo po Evropi in Južni Ameriki. Leta 2014, ko je v Valencii izginilo 200 kilogramov kokaina, se je zaradi tega vnel spor, tako imenovana kotorska mafija pa se je razdelila na dva klana – kavaškega in škarljarskega. Strasti med njimi se niso pomirile vse do danes, v zadnjih petih letih je bilo na obeh straneh ubitih najmanj 40 ljudi, med njimi tudi nedolžne žrtve. Največ umorov je bilo izvedenih v Črni gori in Srbiji, modus operandi pa je bil podoben včerajšnjemu – žrtve so bile ubite pred očmi družinskih članov.

Za Dedovićem, ki je skupaj z Jovanom Vukotićem znan kot vodja klana, so črnogorske oblasti marca lani razpisale mednarodno tiralico zaradi suma, da je leta 2016 sodeloval pri poskusu umora dveh oseb – članov kavaškega klana Miloša Radonjića in Vojina Stupara. V Črno goro ni vstopil, vse odkar je bil leta 2008 ranjen. Srbski preiskovalci so ga povezovali s tihotapljenjem kokaina, ki so ga lani našli v Črnem morju ob obali Romunije, on pa je večkrat zanikal, da bi bil član katerega koli klana.

Tudi Stamatović je po pisanju medijev znan kot visoko rangiran član škaljarskega klana. Njega in njegovo petčlansko združbo je podgoriško višje sodišče nedavno obsodilo na skupno 41 let zapora zaradi oblikovanja kriminalne organizacije in poskusa likvidacije Radojice Zekovića iz Nikšića s podtaknitvijo bombe pod njegov avtomobil maja 2017. Stamatović, ki so mu zaradi bega sodili v odsotnosti, je bil obsojen na 12 let zapora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni