Črna kronika

Nepravilno prehitevanje pri Novem mestu: umrla 75-letna sopotnica v kombiju

Novo mesto, 10. 11. 2023 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V četrtek zvečer se je na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Dolnja Težka Voda zgodila hujša prometna nesreča. Trčili sta osebni vozili in tovorno vozilo. 54-letnik naj bi po prvih informacijah nepravilno prehiteval tovorno vozilo ter pri tem trčil v nasproti vozeče kombinirano vozilo. V prometni nesreči so se lažje poškodovale štiri osebe, zaradi posledic nesreče pa je na kraju umrla 75-letna sopotnica v kombiju. Test alkoholiziranosti je pri vozniku osebnega vozila pokazal 0,70 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da se je v občini Novo mesto v četrtek ob 21.43 zgodila prometna nesreča. Na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Dolnja Težka Voda sta trčili dve osebni vozili in tovorno vozilo. Na kraju so posredovali gasilci GRC Novo mesto.

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da naj bi po prvih ugotovitvah ogleda do nesreče prišlo zaradi nepravilnega prehitevanja 54-letnega voznika osebnega avtomobila Mercedes, ki se po prehitevanju tovornega vozila ni mogel pravočasno vrniti na svoj vozni pas in je čelno trčil v kombinirano vozilo avstrijskih registrskih tablic, ki je pravilno pripeljalo po svoji strani ceste. V nesreči je bilo poškodovano tudi tovorno vozilo, ki ga je prehiteval.

Povzročitelj prometne nesreče je vozil iz Metlike proti Novemu mestu, kjer cesta poteka po klancu navzdol v daljši nepregledni ovinek. Po sredini vozišča je vrisana vzdolžna ločilna neprekinjena črta.

Prometna nesreča pri Dolnji Težki Vodi
Prometna nesreča pri Dolnji Težki Vodi FOTO: PU Novo mesto

V prometni nesreči so se lažje poškodovale štiri osebe: 54-letni voznik osebnega avtomobila in njegov 25-letni sopotnik ter 47-letni voznik kombiniranega vozila in njegov 66-letni sopotnik. Zaradi posledic prometne nesreče pa je na kraju umrla 75-letna sopotnica v kombiju. Kljub trudu ekipe nujne pomoči na kraju ji niso mogli več pomagati.

Policisti so vozniku osebnega vozila odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,70 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka oz. 1,4 promila. Preiskovalni sodnik je zanj in njegovega sopotnika odredil strokovni pregled, s katerim bodo ugotavljali prisotnost alkohola, mamil ali zdravil v organizmu.

Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili dva akumulatorja, s tehničnim posegom iz vozila rešili več oseb ter pomagali pri prenosu do reševalnega vozila in oživljanju. Z razsvetljevanjem so pomagali tudi Policiji, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali pri odstranitvi vozil avtovleki. Dežurni delavec cestnega podjetja je poskrbel za zavarovanje kraja dogodka s prometno signalizacijo.

Zaradi ogleda kraja in odstranjevanja posledic je bil promet oviran vse do druge ure zjutraj. "Regijski center za obveščanje je bil o prometni nesreči obveščen iz Mercedosevega klicnega centra, medtem ko je prvi klic na številko o prometni nesreči prišel deset minut kasneje," so še sporočili s Policije. 

Vožnja pod vplivom alkohola je eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče

To je sicer že peta smrtna žrtev prometnih nesreč na območju policijske uprave Novo mesto. V enakem obdobju lani je za posledicami prometnih nesreč na območju novomeške policijske uprave umrlo devet oseb.

"Alkohol ter vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa kar osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom," poudarjajo na Policiji-

Alkohol je najbolj problematičen pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, vendar pa je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih. Okoli četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi je povezana z alkoholom v prometu. Opozarjajo, da naj vozniki ne vozijo pod vplivom alkohola ali katerih drugih psiho-aktivnih snovi.