Črna kronika

Na Gradiški turi umrl 34-letnik, ki je med plezanjem omahnil v globino

Vipava, 03. 06. 2023 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

34-letnik z območja Severne Primorske se je v petek zjutraj odpravil plezat na Gradiško turo, vendar se ni vrnil, zato je za njim stekla iskalna akcija. Po slabi uri iskanja so ga našli mrtvega. Policisti so ugotovili, da je po približno 50 metrih plezanja v lažjem delu smeri iz neznanega vzroka padel nazaj in omahnil v globino v smeri izhodišča. Gre za Mateja Kravosa, znano ime iz sveta kolesarstva in nekdanjega zmagovalca maratona Franja.

V petek okoli 13.30 so bili policisti obveščeni o nesreči na Gradiški turi nad  Vipavo, kjer se je med plezanjem smrtno ponesrečil 34-letni moški z območja Severne Primorske. Ta se je v jutranjih urah odpravil plezat, vendar se ni vrnil, zato je za njim stekla iskalna akcija, so sporočili s PU Nova Gorica.

V iskanju so poleg policistov PP Ajdovščina sodelovali tudi policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica, reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina, in GRS Ljubljana. V iskanje je bil vključen tudi helikopter Slovenske policije z dežurno ekipo GRS z Brnika. 

Ob približno 14.27 so pogrešanega našli približno 100 metrov severno od cerkvice sv. Nikolaja, pod stenami t. i. Draške ture, a ni kazal znakov življenja. Pozneje je njegovo smrt na kraju potrdila zdravnica ZD Ajdovščina, odrejena je bila sanitarna obdukcija na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, ki bo pokazala natančen vzrok smrti pokojnega. 

Gradiška tura
Gradiška tura FOTO: Shutterstock

Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je pokojni plezal po plezalni smeri, imenovani Supernova, in po približno 50 metrih plezanja v lažjem  delu smeri iz neznanega vzroka padel nazaj in omahnil v globino v smeri izhodišča. Zaradi hudih telesnih poškodb je na kraju umrl.

Policisti so o tragičnem dogodku obvestili preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti PP Ajdovščina bodo o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. 

Umrl je Matej Kravos, nekdanji zmagovalec maratona Franja 

Da gre za Mateja Kravosa, znano ime iz sveta kolesarstva, so potrdili v amaterski kolesarski ekipi TUŠ team, kjer so zapisali, da jih je vest o smrti njihovega člana in prijatelja globoko pretresla. 

"Matej je bil velik človek s pozitivno energijo, vedno nasmejan in povezovalen. Športnik z dušo in srcem, njegov optimizem nas je navdihoval, da smo tudi sami presegali svoje meje. Kolesarstvo in hribi so mu pomenili vse. A usoda je hotela, da je bilo zanj usodno ravno plezanje v domačih hribih. Matej je med nami pustil globoko sled in nikoli ga ne bomo pozabili. V teh težkih trenutkih svojcem izrekamo globoko sožalje. Matej, počivaj v miru!" so zapisali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kravos je bil leta 2017 zmagovalec najdaljše razdalje kolesarskega maratona Franja, bil je tudi državni prvak na cestni dirki in v kronometru, prav tako pa je blestel tudi v ciklokrosu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni