Črna kronika

Prijatelj mu je želel pomagati, a bilo je prepozno

Log pod Mangartom, 19. 11. 2018 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

48-letni Italijan se je v družbi treh prijateljev odpravil na Mangart, a mu je med prečenjem snežišča zdrsnilo, da je padel in več metrov drsel. Nad previsom je nato v manjši globeli obležal hudo poškodovan, kmalu pa je poškodbam podlegel.

V nedeljo, ob 10.42, so policiste PU Nova Gorica obvestili o gorski nesreči na Bovškem, kjer je med vzponom na vrh Mangarta italijanskemu gorniku zdrsnilo, tako da je padel v globino ter umrl, saj je padel na izjemno strmem in nevarnem terenu.

Bovški policisti so na kraju nesreče ugotovili, da se je italijanski planinec, ki je bil ustrezno opremljen, zjutraj v skupini treh prijateljev začel vzpenjati z Mangartskega sedla po Slovenski poti na Mangart.

Planincu je zdrsnilo pod vrhom Mangarta.
Planincu je zdrsnilo pod vrhom Mangarta. FOTO: Thinkstock

Ko so omenjeni italijanski planinci prišli približno 300 višinskih metrov pod vrh Mangarta, so začeli s prečenjem snežišča, ki v tem delu ni zavarovano z jeklenico in klini. 48-letni italijanski planinec je kot prvi začel s prečenjem snežišča in pri tem uporabljal dereze ter cepin. Ko je prišel do polovice snežišča, mu je zdrsnilo. Padel je na hrbet ter drsel približno 20 metrov po snežišču. Pod omenjenim snežiščem je s telesom najprej zadel v skale, nato pa se je kotalil še okoli 130 metrov po strmem skalnatem pobočju, kjer je nad previsom hudo poškodovan obležal v manjši globeli.

Do poškodovanega se je spustil eden od njegovih prijateljev, vendar poškodovani že po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja. Njegovi prijatelji so o tragični nesreči najprej obvestili italijanske varnostne organe, nato pa je bila o tragediji, preko Centra za policijsko sodelovanje v Vratih Megvarje, obveščena slovenska policija.

V reševanje je bil kasneje aktiviran tudi vojaški helikopter z dežurno ekipo gorske reševalne službe, vendar helikopterskega reševanja ni bilo mogoče izvesti zaradi močnega vetra in megle na tamkajšnjem območju.

Na kraj nesreče so tako ob 14. uri prispeli člani gorske reševalne službe iz Bovca, ki so izvedli klasičen način reševanja in ob 20.45 preminulega italijanskega planinca prenesli do Mangartskega sedla. Danes so v postopku identifikacije potrdili, da je pokojni 48-letni Italijan, doma iz dežele Furlanija-Julijska krajina.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1