Črna kronika

Primer Pukanić: Tožilstvo zahteva najvišjo kazen

Zagreb, 20. 10. 2010 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

''Umor urednika in lastnika Nacionala Ive Pukanića je organiziral Joca Amsterdam. Policist Nenad Šipušić, ki ni povedal za načrtovanje umora, je dal zaušnico policiji,'' je v zaključnem govoru dejal namestnik direktorja Uskoka.

Obtoženci v primeru Pukanić v sodni dvorani
Obtoženci v primeru Pukanić v sodni dvorani FOTO: Reuters

Namestnik direktorja Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), Slobodan Šašić, ki nastopa v vlogi tožilstva, je zaključni govor v primeru Pukanić začel z besedami: ''Po dokazih sodeč so vsi obtoženi storili kaznivo dejanje, opisano v obtožnici.'' Spomnil je, da policist Nenad Šipušić nadrejenim ni prenesel informacije, ki jo je dobil od Amirja Mefalanija, da se pripravlja umor. ''Ne morem trditi, da do umora ne bi prišlo. Nočem ugibati, kaj bi se zgodilo, vendar bi moral policist kot uradna oseba posredovati to informacijo. Ker je ni, je 'dal zaušnico' celotni policiji.'' Po njegovem mnenju je sicer hrvaška policija zadevo vodila na najboljši mogoč način.

Na sojenju za umor Iva Pukanića in njegovega sodelavca Nika Franjića, ki se je na zagrebškem sodišču začelo 3. februarja letos, se sicer zagovarjajo bratranca Robert in Luka Matanić, Amir Mafalani in Slobodan Đurović. Bojanu Guduriću, ki so ga februarja aretirali v BiH in izročili Hrvaški, so začeli soditi pozneje. Šestemu obtoženemu Željku Milovanoviću so za umor začeli soditi aprila v Beogradu skupaj s Sretenom Jocićem, bolj znanim kot Joca Amsterdam, in Milenkom Kuzmanovićem.

Kot motiv je Šašić navedel ''članke o 'tobačni mafiji', s katerimi jim je hrvaški tednik Nacional povzročil veliko škodo''. Po njegovih trditvah je bil urednik in lastnik Nacionala, Ivo Pukanić, 23. oktobra 2008 ubit v Zagrebu, da bi prekinili njegovo pisanje o organiziranem kriminalu. Poleg njega je umrl tudi Niko Franjić. ''Obtoženci so delovali kot kriminalna združba, ki jo je pred nekaj leti ustanovil Sreten Jocić.''

Šašić je nadaljeval, da so vse navedbe obrambe neutemeljene in neresnične. Sumi celo, da so nameravali poleg Pukanića ubiti tudi Hrvoja Petrača in njegovega sina. Opozoril je tudi, da je del kriminalne združbe zagotovo še na svobodi.

Po njegovih ocenah bi lahko eksplozija pred Nacionalom ubila vse v krogu 10 metrov. Sodišče je pozval, naj vsem obtoženim izreče najvišjo mogočo zaporno kazen 40 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

YUGO45
21. 10. 2010 01.30
ČLOVEK NA PRVI STRANI RAZKRIJE CELO BANDO MAFIJAŠEV IN HODI OKOLI BREZ VARNOSTNIKOV. KAJ JE ČUDNO,DA SO GA UBILI???