Črna kronika

Za Hrvata, ki je prevažal migrante in povzročil nesrečo, odredili pripor

Koper, 17. 08. 2018 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

24-letni državljan Hrvaške, ki je v torek povzročil prometno nesrečo, v kateri je bilo poškodovanih več nezakonitih migrantov, je v priporu. Štirje nezakoniti migranti so še vedno na opazovanju v bolnišnici.

Koprski policisti so sporočili več informacij glede prometne nesreče, ki jo je v torek pri kraju Črnotiče povzročil 24-letni državljan Hrvaške medtem ko je skušal čez slovensko ozemlje pretihotapiti nezakonite migrante. Kot so zapisali, so policisti 14. avgusta v zgodnjih jutranjih urah prejeli obvestilo državljana Hrvaške, da je z avtomobilom hrvaških registrskih oznak udeležen v prometni nesreči na cesti za Podgorje. 

Policisti so na kraju ugotovili, da je 24-letnik izgubil oblast nad vozilom, ki se je nato prevrnilo na streho. Pri tem so policisti v neposredni bližini kraja nesreče – približno 30 metrov od prevrnjenega vozila – našli še osem poškodovanih oseb. Ugotovili so, da gre za državljane Afganistana, ki so v Slovenijo vstopili na nedovoljen način in so bili potniki v avtomobilu. 

Poškodovanega voznika in nezakonite prebežnike so odpeljali v Splošno bolnišnico Izola, kjer so jim nudili nujno zdravniško pomoč. Voznik je v nesreči utrpel lahke telesne poškodbe, prav tako je bilo lažje poškodovanih še šest nezakonitih prebežnikov, medtem ko je devetletni otrok utrpel hude telesne poškodbe – zlom medenice. Vozilo je bilo povsem uničeno. 

Koprski kriminalisti so 24-letnemu vozniku odvzeli prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja preko meje ali ozemlja države in povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. 

Nameraval jih je pretihotapiti v Italijo

Afganistanci so podali prošnjo za mednarodno zaščito. Očeta in tri hčerke so namestili v Azilni dom. Mati, sin, hči in še en starejši mladoletnik pa so ostali v bolnišnici Izola na zdravljenju in opazovanju. 

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da so prebežniki v Slovenijo iz Afganistana prišli preko Irana, Turčije, Bolgarije, Srbije, BiH in Hrvaške. Za pot pa so plačali tihotapcem. "24-letni državljan Hrvaške jih je nato v skladu s predhodnimi dogovori s preostalimi člani kriminalne združbe v bližini naselja Podgorje prevzel v svoje vozilo z namenom, da jih odpelje v Italijo," so sporočili iz Policijske uprave Koper. 

Kriminalisti so ugotovili še, da je voznik resno ogrozil življenje in zdravje prebežnikov. V osebnem avtomobilu, ki je namenjen prevozu petih oseb skupaj z voznikom, je namreč prevažal osem sopotnikov. Ti zaradi prenatrpanosti niso mogli biti pripeti z varnostnimi pasovi, zato so nekateri ob prevrnitvi vozila utrpeli resne telesne poškodbe.

Policijska uprava Koper je letos zaradi kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku OS Koper privedla že 42 osumljencev, za kar 37 osumljencev pa je bil odrejen pripor.

Koprski kriminalisti so osumljenega v sredo s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnem sodniku Okrožnega sodišča Koper, ki je zanj odredil pripor. 

Kakšne so kazni za tihotapce?

Za storitev kaznivih dejanj "prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države" je zagrožena zaporna kazen do osem let in denarna kazen. Za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti pa 24-letniku grozi denarna kazen ali zapor do treh let. 

Sicer pa je območje PU Koper še vedno pod velikim pritiskom tihotapljenja nezakonitih prebežnikov in nezakonitimi prehodi državne meje. Samo v obdobju od 1. julija do 15. avgusta so obravnavali skupno 25 tovrstnih kaznivih dejanj. V 20 primerih je bilo obravnavanih 24 znanih osumljencev, v petih primerih pa je bil storilec neznan. V vseh teh primerih so storilci skušali pretihotapiti najmanj 161 nezakonitih prebežnikov. V večini primerov je šlo za državljane Afganistana, Irana, Turčije, Albanije in Sirije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fejknjus
17. 08. 2018 16.19
+19
Tile migranti še ostajajo v bolnici dokler javnost ne pozabi, potem pa se začne njihova "integracija"; torej hitro po socialno...
Fejknjus
17. 08. 2018 16.19
+15
Pardon najprej azil na Debelem Rtiču potem pa sledeči postopki:)
ggargamell
17. 08. 2018 15.51
+6
kaj a samo določeni jih lahko prevažajo ? ali pa jim morda ni zagotovil dovolj udobja med prevozom ?
ggargamell
17. 08. 2018 15.53
+4
nesreča se pa vsakemu zgodi saj se je med "legalnimi" prevozi tudi kdo poškodoval pa ni šel zato nihče v zapor čeprav je celo kot uradna oseba kršil zakon ...
spidman
17. 08. 2018 15.44
+8
voznike migrantov v pripor?? zapor kaki pripor.. preprodajalce mamil pa takoj v zapor pa s tem se preživljajo.
TitCankar
17. 08. 2018 15.15
+20
100 let zapora za parazita!
Pan1
17. 08. 2018 14.54
+23
A da so ga zaprli? Zakaj pa, saj vendar želimo in komaj čakamo da pridejo. Naši cepci pa zaprejo prevoznika. Dajo mu naj avtobus, bo hitreje napolnil želene kvote g. Lunice in Vijolice in Fafajke.