Črna kronika

Več primerov 'direktorske prevare': v treh primerih računovodje nakazale denar v tujino

Postojna, 13. 06. 2018 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska podjetja in organizacije so v teh dneh zopet tarča goljufov. Iz direktorjevega elektronskega naslova namreč na računovodstva podjetij prihajajo nenavadna elektronska sporočila z navodili o hitrem nakazilu med deset in petnajst tisoč evri na tekoči račun v tujini. Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom.

Kriminalci na računovodstvo najprej pošljejo sporočilo z obvestilom o nameri. Ponaredijo naslov pošiljatelja, da je videti, kot da je sporočilo prišlo iz direktorjevega elektronskega naslova.
Kriminalci na računovodstvo najprej pošljejo sporočilo z obvestilom o nameri. Ponaredijo naslov pošiljatelja, da je videti, kot da je sporočilo prišlo iz direktorjevega elektronskega naslova. FOTO: Thinkstock

Na policijski postaji Postojna so v zadnjem obdobju prejeli dve prijavi kaznivih dejanji poskusa goljufije. Obema prijavama je skupno, da računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor. V elektronskem sporočilu dobi računovodja navodila, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrih) nakaže na tekoče račune neznanih bank. Pri tem storilci, ki se predstavijo kot vodje oziroma direktorji 'napadene' družbe ali zavoda, posredujejo številko tekočega računa in podatke o banki v tujini.

Žal so v enem primeru računovodjo družbe tudi uspeli prepričati, da je denar dejansko nakazala na navedeni tekoči račun, vendar so potem po hitrem posredovanju banke uspeli plačilo preklicati.

PU Ljubljana: pet prijav, v treh družbah nakazali denar

Na območju Policijske uprave Ljubljana so v preteklem tednu zabeležili kar pet primerov podobnih spletnih goljufij. V dveh primerih je ostalo pri poskusu, v treh pa je bilo dejanje dokončano. Kriminalistična preiskava poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije. Dosedanje ugotovitve pa kažejo, da so IP naslovi, iz katerih so poslana lažna sporočila, iz tujine.

Policisti opozarjajo vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpišeta ime in priimek, še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno elektronsko pošto. Preverijo naj torej, če je naslov pravi in če sporočilo prihaja z legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu v verodostojnost sporočila je treba to preveriti pri pošiljatelju in po drugih komunikacijskih kanalih.

Takšne prijave poskusov goljufij niso redke, prav tako se dogajajo tudi drugod po svetu. Več informacij o takšnih prijavah najdete tudi na naslednji povezavi centra za varno uporabo interneta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
13. 06. 2018 13.16
+5
Če bi imela Slovenija pravo v pravem pomenu besede in organe pregona ne bi potrebovala nobenih reform. Ali če bi lahko vsaj 1/2 pokradenega vrnila domov. Žal ga ni političnega junaka, ki bi dal tako predvolilno obljubo. Torej vemo kaj nas čaka v nadaljevanju , tega križevega pota. Ali "kevenhuler" po Krleževi verziji; Nikad nije tak bilo, kaka nikak nebi bilo, in nikad tak ne bude ,kak nikak ne bude in etc,etc,etc -.......
Nevzdrzni
14. 06. 2018 07.41
+1
Šajn raje mi povej za kaj nisi proti gradnji nove hale ADK ko si bil tako proti gradnji Magne ker te je kao skrbelo za tvoj paradižnik na vrtu? Te več ne skrbi da bos jedel zastrupljena zelenjavo iz tvojega vrta?
brezveze13
13. 06. 2018 11.01
+11
to je moderna zakonodaja ko sin prisiljen plačevati preko banke tako ali drugače in s tem je omogočeno tudi lažno poslovanje ali transakcije .To bi se še vedno moralo urejati z fizičnim izkazovanjem pristnosti lastnikov računov tako plačnikov kot prejemnikov, nobenemu v svetu se ne mudi tako da to ne bi uspel urejati po nekem postopku .Na ta način kot je sedaj brez nekega 100% preverjanja je lahko tudi manipulacija da je plačnik in koristnik ista oseba z drugim računom in tako prazni firmo na svoj račun( nič novega)
Frane Šajn
13. 06. 2018 13.18
+2
Stranpota so tako strokovno podmazana , da se še tvorci te zakonodaje in nje čuvaji sami sebi čudijo.
Kobrowsky Teodozij
13. 06. 2018 10.34
+15
E-mail je napisan v polomljeni, googletranslate slovénščini, ki bi se je še domoljupi sramovali (npr. vse v imenovalniku). Kdór tó résno vzame móra iméti rés nizko mnenje o diréktorjevi pismenosti.
Kobrowsky Teodozij
13. 06. 2018 10.34
+4
tornadotex
13. 06. 2018 09.22
+17
Naš direktor nakazuje kar iz pošte,racunalnika sploh nima...aja ima pa tistega na mizi,na kuglice
grozjak
13. 06. 2018 10.49
+9
beowulfsam
13. 06. 2018 09.19
+27
Pa, ni težko verjet. Kjer delam so računovodje vsi zdresirani, da lastnik (ki ni direktor in tega ne bi smel počet) reče nakaž in se nakaže. Dokumenti...bomo že, enkrat, 1 teden preden pride inšpekcija.
Sončnizahod
13. 06. 2018 08.58
+44
Od mene se še gripe ne da dobit, ne pa denarja!
Samo?lovek
13. 06. 2018 11.10
+3