Črna kronika

Radiolog Miloševič ne priznava krivde prejemanja daril

Ljubljana, 16. 01. 2019 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
4

Radiolog Zoran Miloševič, ki mu tožilstvo očita prejemanje daril v povezavi z naročili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, se je na današnjem predobravnavnem naroku izrekel za nedolžnega. Soobtoženo, direktorico podjetja Animus Irmo Košutar Gašparić, ki ji tožilstvo očita dajanje daril, na sodišču pričakujejo prihodnji teden.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Radiolog Miloševič pred sodnikom
    02:06
    Iz 24UR: Radiolog Miloševič pred sodnikom
  • Iz SVETA: Zdravnik na sodišču
    01:24
    Iz SVETA: Zdravnik na sodišču

Specializirano državno tožilstvo direktorico podjetja Animus Irmo Košutar Gašparićevo in interventnega radiologa iz UKC Ljubljana Zorana Miloševiča bremeni nedovoljenega dajanja oz. prejemanja daril. Miloševič naj bi namreč od podjetja dobil dobrih 7000 evrov nagrade v treh obrokih, in sicer za to, ker je poskrbel, da je UKC Ljubljana določen medicinski pripomoček naročil pri Animusu.

Miloševič danes ni priznal krivde. Tožilstvo je med dokazne predloge vložilo še zaključno revizijsko poročilo UKC Ljubljana iz leta 2014, s katerim po besedah tožilca Iztoka Krumpaka dodatno dokazujejo, da je bil Miloševič tisti, ki je bil na inštitutu za radiologijo dejanski vodja intervencijske nevroradiologije, je vedno sodeloval pri javnih naročilih za nevroradiološki material ter imel ključno vlogo pri strokovnih odločitvah glede nabave nevroradiološkega materiala.

Zoran Miloševič se je danes izrekel za nedolžnega.
Zoran Miloševič se je danes izrekel za nedolžnega. FOTO: POP TV

Miloševičev zagovornik Milan Krstić pa je prepričan, da je obtožnico treba zavreči, saj da ne izpolnjuje osnovnih pogojev iz zakona o kazenskem postopku. Predlagal je izločitev več dokazov, kot so statut UKC Ljubljana, izpisi s spletne strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, UKC Ljubljana in inštituta za radiologijo ter iz centralnega registra prebivalcev.

Obramba zatrjuje, da je Miloševič denar od podjetja Animus prejel za predstavitev prednosti njihovega medicinskega pripomočka v drugih zdravstvenih ustanovah. Zato je Krstić sodišču predlagal zaslišanje več zdravnikov iz Beograda, Niša, Novega Sada, Zagreba, pa tudi Jožefa Matelo in Tomaža Šerugo iz UKC Maribor.

Po besedah Krstića tožilstvo namreč noče razumeti, da je pripomoček, za katerega naj bi Miloševič dobil nagrado, ker je poskrbel za njegovo nabavo v UKC, "revolucionarna zadeva" za zdravljenje možganske kapi. Da je obtoženi predlagal nakup točeno tega izdelka, je po odvetnikovih besedah popolnoma normalno. Za reklamiranje izdelka pa ni bil podkupljen, ampak je bilo to plačilo za delo, je še poudaril Krstić.

Obramba je danes zahtevala, da v tej zadevi sodi sodni senat. Prihodnji teden bodo skušali opraviti predobravnavni narok še za Košutar Gašparićevo.

Miloševič se je v zadnjih letih znašel še v drugih preiskavah suma korupcije v zdravstvu, a doslej še nobena ni prišla do faze sojenja. Med drugim se je znašel tudi v obtožnici zaradi sumov podkupovanja skupaj s še sedmimi zdravniki, dvema sinovoma zdravnikov, dvema farmacevtkama in tremi komercialisti, ki pa še ni pravnomočna, saj so zagovorniki obtoženih vložili pritožbe nanjo. V UKC Ljubljana so Miloševiča že po preiskavah iz leta 2014 umaknili iz vseh komisij za razpise.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
18. 01. 2019 17.03
-1
Milošević, Janković, Krstić... Kot bi šlo za sojenje v Paraćinu in ne v Ljubljani...
anakondabox
17. 01. 2019 08.56
+3
Darila se lahko sprejemajo, posebej če imaš v tistem trenutku rojstni dan. #izgovor
Dbist
17. 01. 2019 16.54
+3
felix59 drugič
16. 01. 2019 20.46
+0
Spet so v igri farmacevtke , še dobro , da naš ljubljeni župan ne pluje v vodah zdravstva.